Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1985 » mei

Kroniek van West-Friesland - mei 1985

1 mei
Alkmaar Voor een bedrag van ƒ 2 miljoen neemt het coöperatieve vleesconcern ‘Coveco’ het gemeentelijke slachthuis over.

6 mei, Den Helder 6 mei
Den Helder De dubbeldekker maakt z'n officiële entree in de dienstregeling van de Nederlandse Spoorwegen: op het traject Den Helder-Amsterdam CS.

10 mei
Lutjebroek Als inspecteur van de volksgezondheid in Noord-Holland stelt de heer L. Bienfaid het vernieuwde ‘Nicolaas Verpleeghuis’ in gebruik. In 7 jaar is er voor ƒ20,- miljoen aan ‘vertimmerd’. Het complex telt nu 160 bedden. De nieuwbouw (3 verdiepingen) staat naast de gerenoveerde ‘Sint Nic’, waarvan de uit 1930 daterende pui bewaard is gebleven.

11 mei
Langedijk Op z'n 65e verjaardag wordt Wim Kaan benoemd tot ridder in de Orde van Oranje Nassau: bij z'n afscheid als secretaris (sinds 1 mei 1968) van de veiling ‘Langedijk en omstreken’. De gemeente dient hij als wethouder, voor de VVD: sinds 1975.

11 mei, Oude NiedorpOude Niedorp. De gerestaureerde uit 1641 daterende korenmolen ‘De Hoop’ wordt door burgemeester A. Anker weer aan het draaien gebracht. Vrijwillig molenaar Nico Braak kan er koren mee malen.

12 mei
Bovenkarspel In zijn woonplaats overlijdt Jacob Braakman (95): van 1923 tot 1958 raadslid c.q. wethouder (voor de KVP) van de voormalige gemeente Bovenkarspel, bovendien voorzitter van de polder ‘het Grootslag’ en oprichter van de harmonie ‘Crescendo’. Hij was ridder in de Orde van Oranje Nassau en ereburger van Bovenkarspel.

13 mei
Berkhout Met een druk bezochte receptie herdenkt de Nederlandsche Kolfbond het feit, dat Gerard Cornelis van Balen Blanken, huisarts te Spanbroek, 100 jaar geleden de bond oprichtte als overkoepelende organisatie, die meteen spelregels opstelde.

14 mei
Alkmaar Een wolkbreuk – 41 mm regen binnen een half uur – zet de stad tendele blank: kelders lopen onder, tunnels stromen vol. Tulpenvelden in de Beemster lijden voor miljoenen guldens hagelschade.

16 mei
Enkhuizen De gymnastiekvereniging ‘Vek-Wik’ viert haar eeuwfeest. Het begint met een receptie ten stadhuize. Een hoogtepunt uit het bestaan: in 1949 wordt Sien Muskee Nederlands kampioene jeugdturnen. Dit jaar is het hoogtepunt de ontmoeting Nederland-Roemenië met de topsterren van de Olympische Spelen. En Sien is nog altijd nauw bij de vereniging betrokken!

20 mei
Schagen Aan de vooravond van zijn 75e verjaardag overlijdt Nic. Raven; tot 1976 eigenaar-exploitant van zaal Raven aan de Loet. Dit was gedurende een lange reeks van jaren de bekendste en drukst bezochte dancing in westelijk West-Friesland.

22 mei
Hauwert Bij restauratiewerkzaamheden in het witte kerkje komen bij de verwijdering van de houten vloer grafstenen uit de 16e en 17e eeuw te voorschijn. Men wil trachten ze voortaan permanent in zicht te houden.

27 mei
Broek op Langedijk De heer J.C. Oyevaar wordt gehuldigd en krijgt o.m. de eremedaille in zilver van de Orde van Oranje Nassau opgespeld. Als 18-jarige jongen begon hij z'n zangloopbaan bij ‘Halleluja’, de vereniging, die in 1964 met ‘Crescendo’ uir Noord-Scharwoude de Langedijker Oratorium Vereniging – LOV – vormde. Vijftig jaar trad Oyevaar, sinds 1978 ook CDA-raadslid, als voorzitter op.

31 mei
Opmeer De buurtbus, in 1979 gestart, gaat in de garage. Dertig vrijwillig(st)ers hebben de bus gereden en er ruim 35.000 passagiers mee vervoerd. De buurtbus wordt opgevolgd door de belbus.

« april | juni »

 


Hé, is dat Westfries?

721. Kalkedodders zijn kale, jonge vogeltjes, die nog maar korte tijd uit 't ei zijn.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.