Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1985 » april

Kroniek van West-Friesland - april 1985

1 april
Niedorp De vrijwillige brandweerkorpsen van Nieuwe Niedorp, Winkel en Zijdewind gaan als één korps Niedorp verder, 24 manschappen sterk onder commando van P. Idema.

Heerhugowaard In mr. H. Haan begroet de gemeente haar nieuwe secretaris. Hij was in gelijke functie in Slochteren werkzaam en is de opvolger van W.H. van Dam, die 't per 1 november wat kalmer aan is gaan doen.

Sint Maarten De postagentschappen te Sint Maarten, Burgerbrug, Oude Niedorp en Barsingerhorn gaan dicht. Open houden wordt te duur. De dorpen worden nu bewerkt met een rijdend postkantoor.

Sijbekarspel Bakker Wim de Boer zet de bakfiets op stal. Einde van een familietraditie, die in 1871 begon bij zijn overgrootvader Hermanus Aartman, toen deze een huis aan de Westerstraat inrichtte tot broodbakkerij: de zevende op het dorp. Sinds 1962, toen de oven werd gedoofd, was Wim de Boer al ‘kouwe bakker’.

11 april
Sijbekarspel In zijn woonplaats Heerenveen overlijdt Jan E1mers (80), van 16-4-1946 tot 1-8-1969 burgemeester/secretaris van de gemeente Sijbekarspel.

13 april
Abbekerk De Nutskleuterschool ‘De Drie Stolpjes’ viert haar 100-jarig bestaan. Per 1 augustus neemt de gemeente Noorder-Koggenland – in het kader van de integratie met de lagere school ‘De Kerkeweid’ tot basisschool – de Nutsschool over. Geen droefenis. ‘De kleuterschool heeft ons altijd veel geld en tijd gekost’.

19 april
Hoorn Cultuur-gedeputeerde Rinus Haks opent het gerestaureerde pand Grote Oost 58 – het Claes Joestzhuis – als ontvangstruimte van de Oosterkerk. Hij onthult de naamplaat.

23 april
Heerhugowaard Mevr. Marie Offeringa-Kamp (80), vanaf de oprichting in 1959 bestuurslid en de laatste 14 jaar voorzitter, neemt afscheid van de Ouderenbond ‘'t Kruis’ en wordt benoemd tot erelid.

29 april
Hoorn Stephan v.d. Berg – hij won als windsurfer een gouden plak op de Olympische Spelen – komt als ridder in de Orde van Oranje Nassau uit de ‘lintjesregen’.

Alkmaar Als laatste van een formatie van 24 vliegtuigen vliegen een Spitfire, een Hurricane en een 4-motorige Lancaster-bommenwerper van de RAF over een deel van West-Friesland: ter herinnering aan de voedseldroppings, 40 jaar geleden.

30 april
Schagen Koningin Beatrix, prins Claus, prinses Margriet, mr. Pieter van Vollenhoven en hun kinderen – uitgezonderd kroonprins Willem Alexander – vieren koninginnedag in de Noordkop: in Anna Paulowna, Callantsoog en Schagen.

« maart | mei »

 


Hé, is dat Westfries?

804. 't Hele hussie (de hele boel, alles bij elkaar) was geen cent waard.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.