Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1985 » maart

Kroniek van West-Friesland - maart 1985

1 maart
Wognum In de heer H. de Nijs (52), lid van het CDA, begroet de gemeente haar nieuwe eerste burger. Hij was 12 jaar burgemeester van Uitgeest. ‘Terug in West-Friesland. Plezierig’.

8 maart
Bovenkarspel Meindert Deen (71) roert 60 jaar de (nu grote) trom, waarvan 56 bij de harmonie ‘Crescendo’ en wordt onderscheiden met de gouden speld met robijn van de Noordhollandse Katholieke Muziekbond. Die met de smaragd had hij al!

10 maart
Alkmaar In de thuiswedstrijd tegen Exclsior scoort Kees Kist AZ's 1000-ste doelpunt.

13 maart
Hoorn WVC-minister Elco Brinkman start het renovatieprojeet Grote Kerk: één van de drie in ons land overgebleven hervormde neo-renaissance kerkgebouwen. Er komen 32 huurwoningen en een winkeloppervlakte van 2000 m² in. Het gebouw, waarin sinds 1966 geen kerkdienst meer is gehouden, komt te rusten op 698 oude en 72 nieuwe palen. (zie ook 15 dec.)

16 maart
Wervershoof Twee getrouwen van de toneelvereniging ‘Europa’ ontvangen de gouden speld van het NCA: Clemens Deen, 40 jaar op de planken; Jan Koomen, al voorzitter sinds 1953.

23 maart, Warmenhuizen 23 maart
Warmenhuizen Burgemeester W.M.P. Wesselink stelt de gerestaureerde Oude Ursulakerk officieel in gebruik. Het door architect Wil Schagen ontworpen plan is ‘na enkele jaren zwoegen’ voor dik zes ton gerealiseerd. Het exterieur van de (hervormde) kerk wordt verrijkt met een beeld van de H. Ursula. ‘In Warmenhuizen kan alles’.

27 maart
Schagen Jan de Veer (74) beleeft zijn laatste Paasveetentoonstelling als voorzitter van de in 1893 opgerichte ‘Vereeniging tot het houden van jaarlijkse paaschtentoonstellingen van vee’. Hij heeft 32 jaar deel uitgemaakt van het bestuur; in 1964 volgde hij Heert Kooy als voorzitter op. Jac. Ruyter neemt de hamer van hem over. Z'n mooiste afscheidsgeschenk: de Schager kampioen, een dikbilstier (28 maanden oud), een zwartbonte met 4 tanden, eigendom van Gilles van Dalen uit Schagen, wordt in Den Bosch nationaal kampioen en belandt – 660 kilo schoon – in de zaak van keurslager Arie Klaver te Nieuwe Niedorp, die ook een slagerij heeft in Noord-Scharwoude.

28 maart
Alkmaar De provinciale afdeling Noord-Holland van de Nederlandse Bond van Plattelandsvrouwen viert haar 50-jarig jubileum met een ruim 12 uur durende manifestatie in ‘De Vest’. Er zijn nu 84 afdelingen met in totaal rond 9000 leden.

29 maart
Heerhugowaard Mr. J.P. Spruit (32), hoofd van de Rotterdamse verkeerspolitie, wordt geïnstalleerd als chef van het gemeentelijke politiekorps, dat nu 58 mensen omvat.

31 maart
Opperdoes Bij zijn afscheid – na 40 jaar – als koster van de gereformeerde kerk wordt Willem Zwaan (76) onderscheiden met de eremedaille in zilver van de Orde van Oranje Nassau.

« februari | april »

 


Hé, is dat Westfries?

804. 't Hele hussie (de hele boel, alles bij elkaar) was geen cent waard.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.