Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1985 » januari

Kroniek van West-Friesland - januari 1985

Eerder verschenen in West-Frieslands Oud & Nieuw, 53e bundel, pagina 162-172.
Uitgave: Historisch Genootschap "Oud West-Friesland", 1986.
Samengesteld door Evert C. de Vries.

Kroniek van West-Friesland 1 januari
Hoorn De Stichting ‘Westfries Gasthuis’ gaat officieel van start. De oud-voorzitster van het Streekziekenhuis, mevr. A. Heerdt-Smits uit Medemblik – een leven lang ook in haar woonplaats bestuurlijk actief in de gezondheidszorg – wordt benoemd tot ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Hoorn In zijn woning overlijdr drs. Willem Ferdinand Gerard Wiese (75): oud-leraar (sinds 1946) van de rijksmiddelbare tuinbouwschool en van 1959 tot 1974 o.m. wethouder (voor de PvdA) van Hoorn. Van 1955 tot de opheffing er van in 1979 de motor van de archeologische werkgroep ‘West-Friesland’, een dochter van het genoorschap. Ridder in de Orde van Oranje Nassau, drager van ‘De Zilveren Hoorn’, lid van verdienste – sinds 1980 – van het genootschap.

2 januari
Wijdenes De kantklosschool ‘Ieder voor Allen’ verlaat – na 25 jaar – de Stofmolen en neemt de Roelof van Wienesseschool als nieuw onderkomen in gebruik. De school is de Stofmolen uitgegroeid.

Wieringermeer De eerste vrachten bouw-en sloopafval worden gedeponeerd op de nieuwe grofvuilstort van het SOW.

6 januari
Schagen Strenge kou, sneeuwval en een stormachtige noordoostelijke wind in de avonduren maken de kop van Noord-Holland tijdelijk bijkans ontoegankelijk.

9 januari
Schellinkhout Peuterspeelzaal ‘De Bazeroetjes’, gekoppeld aan het dorpshuis ‘De Dregt’, wordt door de peuters in bezit genomen.

Hoogkarspel Burgemeester G. Broens opent de gerenoveerde rijkspolitiepost aan de Julianastraat.

16 januari
Medemblik In Jos Feijtel (36), sinds 1975 PvdA-wethouder van Heerhugowaard, begroet de gemeente een nieuwe burgemeester.

17 januari
Oude Niedorp Het Oude Niedorps Dameskoor bestaat 30 jaar. Al die tijd wordt wekelijks gerepeteerd in de huiskamer van de dirigente, mevr. C.A. Schrooder-Liefhebber (79). De dames R. Kossen-Heinis uit Schagen, G. Ootjers-van Loenen uit Spanbroek, D. Knip-Doets uit Oude Niedorp en M. de Vries-Kranenburg uit Nieuwe Niedorp vieren het zesde lustrum mee. (zie ook 9 sept.)

25 januari
Hensbroek In zijn woonplaats Heerhugowaard overlijdt Jacobus Petrus Straathof (64); van 1 juni 1957 tot 1 januari 1979 burgemeester/secretaris van de (voormalige) gemeente Hensbroek, ereburger van die gemeente, ridder in de Orde van Oranje Nassau.

26 januari
Stolpen IJsvereniging ‘Nut en Genoegen’ viert het 75-jarig bestaan. O.a. met een tekenwedstrijd voor de jeugd. Onderwerp: een winters tafereel. Buiten is het net gaan dooien!

28 januari
Wieringerwaard Alhier overlijdt Jan van Ham (93); tot zijn 68e onderwijzet aan de o.l. school. Hij was o.m. ruim 40 jaar dirigent van de zangvereniging ‘Apollo’.

 


Hé, is dat Westfries?

367. Koolprak dien je niet op als gastmaal (stamppot van kool en aardappelen).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.