Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1984 » januari

Kroniek van West-Friesland - januari 1984

Eerder verschenen in West-Frieslands Oud & Nieuw, 52e bundel, pagina 129-139.
Uitgave: Historisch Genootschap "Oud West-Friesland", 1985.
Samengesteld door Evert C. de Vries.

Kroniek van West-Friesland 1 januari
Barsingerhorn In Ype Dijkstra (39), lid van de PvdA, begroet de gemeente haar nieuwe eerste burger. Hij was wethouder/loco-burgemeester van de gemeente Epe. Oud-burgemeester Henk de Wilde van Schagen heeft, als waarnemer, ruim een jaar op de gemeentelijke winkel gepast.

2 januari
Abbekerk Een kerstboomfik is de laatste klus voor de vrijwillige brandweer. De negentien brandweerlieden hebben, net als hun vijftien collega's van Twisk, hun congé gekregen van het gemeentebestuur van Noorder-Koggenland. Uit bezuinigingsoverwegingen.

3 januari
Oudendijk Verenigingsman Jan Kramer ontvangt de erepenning van de gemeente Wester- Koggenland.

8 januari
Noord-Scharwoude De vereniging ‘Schaakmat’ bestaat 50 jaar. Voorzitter – sinds 1962 – Wim Kaan viert als lid het gouden jubileum mee en zit nog steeds aan het eerste bord van het eerste team.

14 januari
Sint Maarten Een storm – windkracht 11 – richt grote schade aan in vooral de kop van Noord-Holland. Het weerstation ‘Cumulus’ van Dick Leijen registreert een windsnelheid van 153 km. per uur. Een record voor dit station.

20 januari
Lambertschaag Op het stamboekfokbedrijf van Karel Chattellon wordt mond- en klauwzeer vastgesteld. De hele veestapel – 180 runderen – wordt vernietigd. Voor het hele gebied benoorden de lijn Bergen-Oosthuizen moeten o.m. alle veewagens voorlopig 30 dagen aan de kant. In 1963 werd in Noord-Holland (in Twisk) voor de laatste keer mond en klauwzeer gemeld.

Hoorn Drukkerij ‘West Friesland’ bestaat 65 jaar. Opgericht door Floris Butter in 1918 in Nieuwe Niedorp verhuist het bedrijf in 1926 naar Hoorn.

22 januari
Andijk In zijn woonplaats Wieringerwerf overlijdt Lambertus Hendrikus Ubbink (67), van 1953 tot 1980 huisarts op Andijk: het prototype van de oude dorpsdokter.

23 januari
Andijk Op 78-jarige leeftijd overlijdt Jacob de Vries. Een man met vele verdiensten voor de gemeenschap. Van 1946 tot 1978 maakte hij – voor de AR – deel uit van de gemeenteraad; de laatste 10 jaar als wethouder.

28 januari
Blokker Stien Neelen, 40 jaar actief bij het toneel – als voorzitster heeft zij ook de vereniging ‘Tonegido’ weer tot leven gewekt – ontvangt het gouden insigne van het Ned. Centrum voor Amateurtoneel.

 


Hé, is dat Westfries?

804. 't Hele hussie (de hele boel, alles bij elkaar) was geen cent waard.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.