Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1983 » mei

Kroniek van West-Friesland - mei 1983

1 mei
Wieringen In de heer J.D. Post (46) begroet de gemeente de nieuwe burgemeester; als opvolger van de naar Schagen vertrokken Bert Stam. Post is lid van de PvdA en 10 jaar eerste burger van de gemeente Wijde Wormer geweest.

4 mei
Anna Paulowna De gymnastiekvereniging „Door Oefening Kracht en Vlugheid” (DOKEV) bestaat 75 jaar. Tijdens de kermis in Wieringerwaard in 1908 zou Piet Siewers de stoot tot oprichting hebben gegeven. De contributie bedroeg toen 10 cent per week.

5 mei
Opperdoes Een partijtje Opperdoezer Ronden uit de kas is – voor ƒ 12,50 per kilo het laatste koopje in de geschiedenis van de veiling „Ons Belang”. Aanvoerder: tuinder Frits Jelsma; koper: zijn plaatsgenoot Willem Vijn. Op 3 mei 1903 draaide de klok er voor het eerst. „We hebben hier een mooie tijd beleefd,” aldus afslager Klaas Zwier.

Wognum Het viaduct over rijksweg 7, dat via de Wijzend Nibbixwoud met Wognum verbindt, wordt in gebruik genomen.

6 mei
Enkhuizen Koningin Beatrix opent het Buitenmuseum van het (Rijks) Zuiderzeemuseum. De kroon op het werk van 18 jaar voorbereiding. Het museum telt 130 gebouwen, totale investering ruim ƒ 40 miljoen. Museumdirecteur drs. Udo Vroom (49) is een tevreden man.

Opmeer Wethouder C. Does stelt de nieuwe bibliotheek in gebruik: ingericht in de uit 1878 daterende robuuste stolp aan de Breestraat, welke tot voor kort als gemeentehuis dienst deed. De verbouwing vergde een bedrag van zo'n ƒ 250.000,-.

Zwaag De veiling „Bangert en omstreken” – de eerste veiling werd er op 9 mei 1909 gehouden – sluit de poort. Een partij bloemkool (13 kistjes van 6 stuks) van K.H. Balk (Bangert) gaat als laatste onder de klok door. Voor ƒ 3,55 per stuk wordt B. de Vries te Harlingen koper.

Grootebroek De veiling „De Tuinbouw” – waar in februari 1891 de eerste schuit bloemkool werd geveild – gaat óók dicht. De laatste koop – een partij van 45 bakken winterbloemkool – wordt voor ƒ 1,43 per stuk gekocht door Gerrit van Egmond te Rijnsburg.

Westwoud Het schildersbedrijf Jaap van Ammers herdenkt het 100-jarig bestaan. Een eeuw geleden begon Aris van Ammers een „vurveroitje” in Oudijk.

7 mei
Venhuizen In zijn woonplaats Bergen overlijdt Hendrik Marten Honijk (80), van 15 maarr 1933 tot 1 mei 1968 burgemeester van de (oude) gemeente Venhuizen (zie ook de 47e bundel – 1980 – blz. 119-122).

Hoorn Als waardering voor zijn omvangrijk oeuvre op het gebied van de natuurhistorie ontvangt oud-biologieleraar G. Houtman als 28e in de historie de „Heimans en Thijsse” prijs.

9 mei
Zwaagdijk Voor het eerst draait de veilingklok in het nieuwe WFO-complex, waarvoor op 28 april 1982 de eerste paal werd geslagen. Het eerste koopje, dat het nieuwe veilingtijdperk hier inluidt, bestaat uit een partij appelen van C. Beerepoot (Zwaag), die voor 91 cent per kilo naar groenteman F. de Vries te Bovenkarspel gaat.

9 mei, Scharwoude Scharwoude De laatste met de hand bediende spoorbomen in dit land boven 't IJ kunnen naar het museum. Een Ahob-installatie neemt de taak over. „De leste bommels benne weg”.

12 mei
Haringhuizen In de uit 1475 daterende herv. kerk wordt een 140 jaar oud Engels pijporgel in gebruik genomen. Eigenaar G. Verloop (Schagen) kocht het uit de Methodistenkerk te Elsecar (Engeland) afkomstige instrument als „een hoop schroot”.

19 mei
't Veld Jan van Straalen (45) behaalt de nationale titel blinddammen. Vijf jaar achtereen „rook” hij aan de titel; werd hij tweede. Van Straalen werd op 28-jarige leeftijd blind als gevolg van een ongeval.

20 mei
Middenmeer Directeur A.H. (Ton) Remmers (57) van het Ariëns-college neemt vervroegd afscheid. De „vader van de moeder-mavo” (hij forceerde op 25 augustus 1975 de doorbraak in het dagonderwijs voor volwassenen) ontvangt de erepenning van de gemeente Wieringermeer.

25 mei
Stompetoren In het kader van de festiviteiten „Schermer 350 jaar” eert de polder één van zijn grote zonen. Aan het monument bij de Ned. hervormde kerk onthult drs. Joop den Uijl een bronzen plaquette van prof. ir. Willem Schermerhorn: Neerlands eerste naoorlogse minister-president en wetenschapsman van internationale allure.

27 mei
27 mei, Zaandam Zaandam Als laatste rijdt NS-machinist Coen van Duin met reizigerstrein nr. 2783 over de Hembrug, richting Alkmaar. Zaanstad-burgemeester drs. A.J. Lems is de laatste treinpassagier, die om 21.25 uur de brug onder zich door ziet glijden. De op 6 juli 1907 in gebruik gestelde (tweede) Hembrug – de grootste draaibrug van Europa kan naar Hoogovens worden afgevoerd.

28 mei
Zaandam De reeds op 19 mei officieel door koningin Beatrix geopende Hemspoortunnel – gesloten lengte 1474 meter – maakt nu echt deel uit van het NS-spoorwegennet. Zaandam houdt aan het ruim ƒ 700 miljoen kostende project een nieuw station over.

29 mei
Hoorn Het NS-station Kersenboogerd wordt operationeel. De gemeente beschikt nu over 2 stations.

31 mei
Hoorn Einde van het natste voorjaar sinds 1840. Veel plant- en pootgoed moet nog in de grond, de meeste koeien staan nog op stal.

« april | juni »

 


Hé, is dat Westfries?

305. Als er sneeuw of ijs is, halen de kinderen de toog (prikslee) van de zolder.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.