Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1983 » maart

Kroniek van West-Friesland - maart 1983

1 maart
Grootebroek De vier Streek-parochies (Lutjebroek, Grootebroek, Bovenkarspel en Enkhuizen) hebben het pastorale team uitgebreid met een vrouw, Bernadette van Amerongen. Zij is de eerste pastorale medewerkster in dit gebied. Zij heeft een volledige theologische opleiding genoten en verschilt in niets van de andere pastors; behalve het feit, dat zij de sacramenten niet mag toedienen.

2 maart
't Veld Frans Jong (62) neemt – na 29 dienstjaren – afscheid als directeur van de Rabobank Zijdewind-'t Veld. Sinds de oprichting in 1904 is er steeds een Jong als bestuurder, kassier of directeur aan deze bank verbonden geweest. Dat is nu voorbij. Zijn opvolger heet Wim Sepers.

4 maart
Petten Met 8 tegen 4 stemmen (de PvdA is tegen) maakt de gemeenteraad van Zijpe voor een periode van vijf jaar de opslag van laag- en middel radioactief afval op het terrein van het Energie Centrum Nederland (ECN) mogelijk.

Lambertschaag Als blijk van waardering voor zijn veelzijdig werk voor de zwartbontfokkerij in Noord-Holland ontvangt Pan-fokker Gerrit Stapel de bronzen legpenning van de provincie (zie ook de 43e bundel-1976-blz. 87-103).

10 maart
Wormerveer Meijer Pers BV (ca. 180 werknemers) wordt failliet verklaard. De drukkerij, in 1896 gesticht door G. Meijer en Y. Heijn en groot gemaakt door directeur Dirk Meijer in zijn jaren 1912-1955, is de eigen ondergang tegemoet gegroeid. Bij het bedrijf zijn tal van prachtig uitgevoerde boeken over de provincie gemaakt en tussen 1946 en 1956 „reed” het nog altijd vermaarde tijdschrift „De Speelwagen” uit dit bedrijf vandaan.

13 maart
Blokker Joop van Diepen – bestuurslid van ons genootschap – heeft het geweten. Zo'n 2400 Van Diepens ontmoeten elkaar op „zijn” in de voormalige veilinghal georganiseerde reunie.

14 maart
Lutjebroek Op 82-jarige leeftijd overlijdt Adrianus Nicolaas (Janus) Jong: van 1940 tot 1966 secretaris-veilingleider van „de Tuinbouw” en daarnaast op maatschappelijk terrein erg actief.

20 maart
Zijdewind Wim de Boer (69) uit 't Veld blaast 50 jaar op de trombone en ontvangt de gouden speld van de Bond van Fanfare, Harmoniekorpsen en Brassbands. Hij begon in „St. Martinus” in 't Veld, dat in de jaren zestig een fusie aanging met „St. Gregorius” uit Waarland en letterlijk als „Samen Voorwaarts” verder ging.

23 maart
Wieringerwerf Burgemeester J. Knorr stelt het herbouwde restaurant „Friesland” in gebruik. Het neemt langs de autosnelweg A7 de plaats in van motel „Friesland”, dat op nieuwjaarsdag 1982 afbrandde.

28 maart
St. Maartensbrug Arie Brak ontvangt de gouden ere-medaille in de orde van Oranje Nassau als afscheidsgeschenk voor zijn vele activiteiten. Een greep: 22 jaar lang lid van de Zijper raad, bestuurder – later voorzitter – van de Rabobank, bestuurder van de „fok”, van de (opgeheven) KI „Hollands Noorden” enz. enz. Hij is nu 65: „'t Is ienmaal wel”.

30 maart
Anna Paulowna Met de stemmen van 5 hoofdingelanden tegen maakt het algemeen bestuur van het waterschap „De Aangedijckte Landen en Wieringen” een eind aan een al 18 jaar durend geschil met de herv. gemeente Zijpe. In 1596 betaalde het polderbestuur, tevens kerkbestuur, mee aan de kosten van de bouw van de eerste kerk in de toen weer droog gevallen Zijpe; die van St. Maartensbrug. Ook in de kosten van onderhoud en salariëring van de predikant betaalde de polder mee. In 1965 staakte het bestuur van (toen nog) de Zijpe- en Hazepolder eenzijdig die betalingsverplichting en na 18 jaar procederen beëindigt het waterschap het geschil met het betalen van een afkoopsom van 9 ton.

« februari | april »

 


Hé, is dat Westfries?

307. De schooljongens gaan in de winter skosse-loupen (van de ene ijsschots op de andere springen en lopen).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.