Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1983 » januari

Kroniek van West-Friesland - januari 1983

Eerder verschenen in West-Frieslands Oud & Nieuw, 51e bundel, pagina 190-203.
Uitgave: Historisch Genootschap "Oud West-Friesland", 1984.
Samengesteld door Evert C. de Vries.

Kroniek van West-Friesland 6 januari
Schagen De biljartvereniging HNK bestaat 40 jaar. Jan Peetoom, de enige nog in leven zijnde mede-oprichter, heeft de vereniging 40 jaar als bestuurslid gediend (13 jaar secretaris, 27 jaar penningmeester) en wordt benoemd tot erelid.

7 januari
Hoorn Bij zijn afscheid – na ruim 13 jaar – als directeur van het Westfries Museum wordt Willem Alexander Braasem benoemd tot ridder in de orde van Oranje Nassau. Hij wordt opgevolgd door R. Spruit.

Grosthuizen Wijb de Reus – de „fluiter van Grosthuizen” – , 50 jaar lid van de rederijkerskamer „Elena”, wordt onderscheiden met de zilveren penning van verdienste van de gemeente Wester-Koggenland.

8 januari
Alkmaar De voetbalvereniging „Alcmaria Victrix” bestaat 85 jaar. Jeugdleider J.F.A. van Veen ontvangt twee onderscheidingen: van de gemeente de „penning van verdienste in zilver” en van de KNVB de „zilveren speld”.

10 januari
Blokker De eerste paal voor een nieuw Sint Jozefhuis gaat de grond in. Het oude huis is niet langer bewoonbaar. In 1984 moet er een nieuw verzorgingstehuis staan.

11 januari
Schagen Hier is een onderzoek begonnen naar een nederzetting uit de Romeinse tijd. In 1979 werden er al resten aangetroffen, reden om nu met een groot onderzoek te beginnen. Van recentere datum zijn vondsten op de Markt: graven, die slechts enkele centimeters onder het wegdek lagen.

Utrecht Alhier overlijdt L. Brandts Buys (74), de schrijver van het boek „De landelijke bouwkunst in Hollands Noorderkwanier”: een standaardwerk.

16 januari
Twisk „De Klaverwoid”, de nieuwe openbare éénklassige kleuter- en drieklassige basisschool wordt in gebruik gesteld door de heer J. Klaver: de man op wiens (voormalige) land de school is gebouwd.

20 januari
Wognum Onderwijs-inspecteur J. Velthoven opent het nieuwe onderkomen van de geïntegreerde Sint Hieronymusschool aan de Kerkstraat. Drie lokalen voor de kleuter-, acht voor de basisschool. Totale kosten: ƒ 1,4 miljoen.

22 januari
Middenmeer Op 70-jarige leeftijd overlijdt onverwacht Leen Vollebregt. Gedurende 23 jaar was hij lid van de raad (5 jaar als wethouder) en 20 jaar – tot 1978 – van provinciale staten. Ook in de LTB was hij actief.

Wervershoof Voorzitter Cor Bakker van de drumband-fanfare „St. Caecilia” krijgt het gouden insigne van verdienste van de Federatie van Katholieke Muziekbonden opgespeld. Hij is 40 jaar lid en 30 jaar voorzitter.

Avenhorn Klaas Dikstaal (67) neemt afscheid als bestuurslid – waarvan 28 jaar voorzitter – van de buurtvereniging, die hij in 1945 mee hielp oprichten. Hij wordt erelid en krijgt een gouden speld. Jan Kruk neemt de leiding over.

27 januari
Langedijk Aan de Voorburggracht in Zuid-Scharwoude slaat burgemeester H.W. v.d. Brink de eerste paal voor de bouw van een nieuw postkantoor. In 1973 werden de besprekingen met de PTT geopend.

28 januari
Hoogkarspel Na bijna 33 burgemeesterlijke jaren gaat de heer B. Kalb met pensioen. In 1950 begon hij z'n carrière in Oude Niedorp, van 1956 tot 1979 diende hij de gemeenten Zwaag en Nibbixwoud en via de gemeentelijke herindeling belandde hij uiteindelijk in de gemeente Drechterland (het eerste jaar Bangert geheten).

 


Hé, is dat Westfries?

305. Als er sneeuw of ijs is, halen de kinderen de toog (prikslee) van de zolder.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.