Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1982 » september

Kroniek van West-Friesland - september 1982

1 september
Schagen Het Rijksconsulentschap voor de Akkerbouw wordt met het akkerbouwconsulentschap in Emmeloord samengevoegd en gehuisvest in Lelystad. In het pand Laan 22 blijven 2 medewerkers achter van de Stichting Uitvoering Landbouw Maatregelen (STULM). De laatste agrarische mohikanen in Schagen.

Sijbekarspel De coöp. vereniging voor K.I. „Hollands Noorden” te Schagerbrug gaat samen met de K.I.-vereniging „De Vooruitgang”: met als voorzitter K. Koorn te Nieuwe Niedorp.

6 september
Enkhuizen CRM-minister Hans de Boer stelt het onder leiding van architect Hangelbroek gerestaureerde stadhuis – het laatste belangrijke voorbeeld van de Hollands c1assistische stijl (1686-1688) – weer in gebruik.

9 september
Oudorp Molenaar Arie Berkhout van de korenmolen „Het Roode Hert” overlijdt op 70-jarige leeftijd. Zeer vele vrijwillige molenaars heeft hij opgeleid.

Hoorn Voorzitter J. de Wit van de woningbouwvereniging „Hoorn” verwelkomt met een paar laarzen en een fruitmand – de eerste bewoners in de nieuwe stadswijk Kersenboogaard: de heer en mevr. De Zeeuw, die Amsterdam hebben geruild voor de woning Ekster 152.

10 september
Alkmaar Mr. dr. Johan Belonje (83) – de historicus – ontvangt de zilveren penning van verdienste van de gemeente. Hij is 70 jaar bezoeker van het gemeentelijke archief. Ir. P.S. Teeling heeft een bibliografie samengesteld: door Belonje getypeerd als „een wegwijzer door mijn toch wat chaotisch gebleven kwantum publicaties”.

11 september 25 september 1982, Rustenburg
Wervershoof De heer F.J. Karsten, mede-grondlegger en sinds de oprichting (25 jaar geleden) tevens voorzitter van het schoolbestuur van de St. Augustinus-mavo, ontvangt uit handen van burgemeester Han Meijer de gouden speld van de gemeente.

13 september
Enkhuizen De vertrekkende wethouders A.M. Vijn en G.A. Elbertsen – zij hielden deze post bezet sedert 1974 – worden ieder met de gouden medaille van de stad als ereburgers – uitgeluid.

Hoorn De laatste zes religieuze zusters van de congregatie „Voorzienigheid” laatstelijk werkzaam in de bejaardenzorg – verlaten de stad. Zij kwamen in 1896. Het St. Jozefhuis aan het Achterom was toen een wees- en armenhuis met 73 huisgenoten. Sinds 1956 is het alleen bejaardenhuis.

15 september
Alkmaar Na het slotakkoord sluit mr. Pieter van Vollenhoven de luiken van het orgel in de Grote Kerk. Nu begint een periode van restauratie. Aan stadorganist Piet Kee en aan de voorzitter van de Stichting „Vrienden van het Orgel”, J. Ruiter, wordt voor hun onverminderde pogingen om het orgel gerestaureerd te krijgen de zilveren penning van verdienste van de gemeente Alkmaar uitgereikt.

Hem Witlof teler Simon Oud brengt „oude” en „nieuwe” witlof voor de klok van de veiling te Zwaag. Hij is daarmee de eerste jaarrond-witlofteler in West-Friesland. De prijs van de „oude” witlof (ƒ  2,65 per kg.) kan lang niet toe.

Wognum Mollenvanger Jaap Boeder treft in één van de klemmen een „lapjesmol” aan: een driekleur; overwegend bruinzwart met blonde vlekken en een oranje snuit.

17 september
Veenhuizen De Stichting „Dorpshuis Veenhuizen”, op 21 juli 1978 opgericht om het dorpscafé te behouden, beleeft een hoogtijdag. Het nieuwe dorpshuis, gebouwd naar een ontwerp van architect Antoon Wever uit Hoorn, wordt feestelijk in gebruik genomen. De begroting had een eindbedrag van ƒ 490.000,-, waarvan de Veenhuizers met zelfwerkzaamheid zo'n twee ton hebben verdiend! Geertje Bierman, de laatste kasteleines van het oude dorpscafé, verricht de openingshandeling.

24 september
Zuidermeer Hoofdonderwijzer T.P. Buis (61) neemt na 25 jaar afscheid als hoofd van de Bernadetteschool. Hij blijft nog wel bankhouder van de plaatselijke Rabobank; 25 jaar geleden was de combinatie hoofd der school én bank „directeur” een vaker voorkomende functie: Westwoud, Hoogkarspel en Spanbroek kenden die ook.

25 september
Rustenburg Mevr. M. Körössy-Wiersma, de sluiswachter, stelt de nieuw gebouwde, zwaardere en bredere ophaalbrug over de tegelijkertijd vernieuwde schutsluis officieel in gebruik. De hameipoort is weer van hout en gemaakt door de sluisdeurenmakers van Uitwaterende Sluizen in Edam. Het hele werk heeft ca. ƒ 1,4 miljoen gekost. Alleen de schepen moeten nog even wachten. De brug kan namelijk niet open... De oude brug doet nu dienst in de nieuwe woonwijk op het Schermereiland te Alkmaar.

Spierdijk Het in 1925 begonnen dokter Bloem-tijdperk eindigt. Dokter Jan Bloem (51) die in 1963 de praktijk van zijn vader overnam, vertrekt naar een andere medische job en wordt hartelijk uitgeluid. „1965 was een topjaar met 102 bevallingen.”

« augustus | oktober »

 


Hé, is dat Westfries?

254. 'n Moerloper is 'n lam of kalf, dat nog bij moer, het moederdier, loopt, dus nog niet ofwonnen is (afgewend). Ook gezegd van iemand die nog ongetrouwd en bij moeder thuis woont.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.