Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1982 » april

Kroniek van West-Friesland - april 1982

3 april
Schoorl Een boze burgemeester C. Bernard stelt het verbouwde gemeentehuis kosten ca. 5 ton – in gebruik. Boos, omdat het college van Ged. Staten zojuist een ontwerp gemeentelijke herindeling „Noord-Kennemerland” heeft gelanceerd: met in dat ontwerp een samenvoeging van de gemeenten Bergen en Schoorl... Maar GS laten deze twee gemeenten buiten het definitieve ontwerp.

5 april
Noorder-Koggenland De gemeenteraad stuurt de 14 gemeentelijke hooistekers officieel met eervol ontslag. Ze zijn overbodig geworden en deze functie wordt daarom opgeheven.

9 april
Medemblik Roelof Fopma (66) – hij kwam in 1947 als de laatste directeur van het gemeentelijke gasbedrijf naar de Radboudveste, sinds 1972 voor de PvdA lid van de gemeenteraad, waarvan sedert ‘78 als wethouder – overlijdt.

Wervershoof De heer A. Hamans – van 1968 tot begin ‘79 diende hij de gemeente als secretaris – overlijdt op 53-jarige leeftijd.

12 april
Zwaag In een baaierd van (aangestoken) vuur gaat de hele fustopslag bij het WFO-veilpunt „Bangert en Omstreken” – ruim 600.000 kratten en kisten – ten onder. West-Friesland beleeft op de middag van Tweede Paasdag een geweldig „paasvuur”.

13 april
De Hout. Veehouder Rein Laan (32) brengt het ledental van de agrarische bedrijfsverzorgingsdienst „West-Friesland” op 1000 en ontvangt daarvoor een zilveren polshorloge met inscriptie.

15 april
Purmerend Het voor Waterland opgestelde ruilverkavelingsplan (over 11.951 ha.) wordt met een enkelvoudige meerderheid aangenomen. Van de 3724 stemgerechtigden komen er slechts 1210 (32%) naar de stembus: 745 (62%) tegenstemmers en 462 (38%) voorstemmers, die evenwel 7002 ha. (71% van de oppervlakte) vertegenwoordigen. De kosten van uitvoering worden geraamd op ƒ 113 miljoen.

20 april
Nieuwe Niedorp De openbare lagere school bestaat 50 jaar. Op het eerste gezicht niets bijzonders. Maar men heeft ter gelegenheid van dit feit twee posters laten vervaardigen van schilderijen van Jannie Kuiper-Wetsteen. „De eerste schooldag” en „Kermis op het kerkplein”. Een hommage aan Jannie Kuiper – schilderes van naieven – die ooit lerares aan deze school is geweest.

Medemblik Met bijna 34 dienstjaren, waarvan de laatste 11 als commandant, neemt J. Beek afscheid van de vrijwillige brandweer. A. Meendering neemt het commando over.

22 april
Wervershoof Burgemeester Han Meijer stelt in de molen „De Hoop” een silo voor de opslag van 50 ton graan in gebruik. Het „bruin van de molen” is in vijf jaar tijd bij zo'n 50 Noordhollandse warme bakkers een groot succes geworden.

De Weere De haan, die op 23 november 1981 van de Sint Lambertuskerk werd geblazen en door de oud-Werenaar Klaas Verlaat van een laagje bladgoud is voorzien, kraait weer victorie op de toren. Net op tijd voor het feest. Want op 6 mei is het 75 jaar geleden dat de Sint Lambertuskerk door de toenmalige bisschop van Haarlem werd ingewijd: na een bouwperiode van 2 jaar. De neo-gotische kerk is een schepping van de Haagse architect Nicolaas Molenaar, is gebouwd door aannemer J. Waijer uit Medemblik en kostte in totaal ƒ 67.192,-.

28 april
Zwaagdijk WFO-voorzitter Rein de Hart slaat „zonder enige officiële poespas” de eerste paal voor het nieuwe veilingcomplex de grond in. Wéér is een hindernis genomen.

29 april
Niedorp Burgemeester A. Anker stapt als ridder in de Orde van Oranje Nassau uit de „lintjesregen”. Oud-tuinbouwschoolleraar G. Houtman te Hoorn (bij zijn afscheid in 1971 geridderd) en actief in tal van natuurorganisaties wordt bevorderd tot officier in deze orde.

30 april
Nieuwe Niedorp Mevr. J. Silver-v.d. Oord is een halve eeuw lid van de toneelvereniging „Kunst Na Arbeid” en ontvangt de laatste gouden speld van het NCA. Het NCA stopt met deze traditie.

Alkmaar Bram Elte (79), de nog altijd actieve nieuwsjager van Alkmaar, ontvangt uit handen van wethouder Louis Steenmeijer een bronzen Waagpenning. Hij overlijdt op 1 november.

« maart | mei »

 


Hé, is dat Westfries?

397. Ouwerwisse (ouderwetse) stoelen hebben nog triemen (sporten, steunlatjes tussen de poten).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.