Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1982 » februari

Kroniek van West-Friesland - februari 1982

1 februari
Hoorn In mr. P.M.G.P. Janssens (41) begroet de gemeente haar nieuwe eerste burger: als opvolger van de per 1 sept. met vervroegd pensioen vertrokken F. Tjaberings. Pierre Janssens „stond” sedert 1975 in Wormer en is lid van de PvdA.

Langedijk Wasserij Jansen bestaat 65 jaar. Wekelijks worden er enkele tonnen goed gewassen. De wasserij bewast van Den Helder tot Amsterdam.

5 februari
Sijbekarspel Pan-fokker Gerrit Stapel uit Lambertschaag neemt afscheid van de K.I.-vereniging „De Vooruitgang”. Van de 35-jarige geschiedenis van de vereniging maakte hij er 34 als bestuurslid mee: sinds nov. ‘64 als voorzitter. Hij wordt uitgeluid als erelid. (Zie ook 43ste bundel-1976-blz. 87-102).

6 februari
't Veld Piet van der Fluit (73) zingt 50 jaar in het gemengd koor „Sint Cecilia” en wordt door pastoor J. Stam onderscheiden met de gouden speld van verdienste van de Sint Martinus-parochie.

Wervershoof En altijd baas boven baas: Jacob Botman – 74 – blaast al 60 jaar als alt-saxofonist zijn partij mee bij de fanfare „St. Caecilia” en ontvangt de gouden Bondsspeld met robijn en een antieke alt-sax.

10 februari
Heerhugowaard Mr. J.M. de Graaf, directeur-generaal openbare orde en veiligheid brengt het gemeentelijke politiecorps officieel onder eigen dak. Het nieuwe bureau aan de Coniferenlaan heeft ca. ƒ 8 miljoen gekost.

11 februari
Enkhuizen Schipper Dirk Lub (58) stapt met 38 dienstjaren van de KNZHRM-reddingsboot op de wal. Hij begon in 1944 als opstapper en werd in 1970 schipper van de „Spaanderbank”. Officieel is hij 316 keer uitgevaren en heeft hij 782 mensen uit gevaarlijke situaties op het IJsselmeer geholpen. Zijn collega-visser Simon Koopman neemt het roer van de reddingsboot over.

16 februari
Schagerbrug De gemeenteraad van Zijpe besluit het voormalige bejaardencentrum „Zuiderzon” tot gemeentehuis te bestemmen. De tijd van studie en voorbereiding vergde 38 maanden!

Nibbixwoud Jan Dikstaal (62), distriktshoofd van de Plantenziektekundige Dienst, gaat vervroegd met pensioen. Hij was sedert 1951 aan de PD verbonden en vanaf 1966 stond hij aan het hoofd van het distrikt Hoorn.

18 februari
Wijdenes Klaas Roemer (72) blaast 60 jaar de sopraan-saxofoon bij „Ons Genoegen”. Hij krijgt een zilveren viool aangeboden.

19 februari
Hoorn Wethouder R. Buisman geeft het N.S.-station officieel het P(arkeer) en R(eis)-etiket. Na Schagen het tweede in Noord Holland. De voorziening is berekend op 300 auto's.

Bovenkarspel KNBTB-voorzitter drs. Joris Schouten opent de 49ste Westfriese Flora, die een recordaantal van ca. 140.000 bezoekers trekt. De firma N. Botman en zoon te Enkhuizen wint „De zilveren tulp”.

Langedijk Bioscoop „Tivoli” gaat dicht. Exploitant M.J. Sintenie zet er een streep onder. „Een gemeente met 13.000 inwoners is te klein gebleken voor een bioscoop”.

22 februari
Wieringerwerf Alhier overlijdt Sietse J. Zoodsma (77): van 1946 tot ‘74 (sinds ‘62 als wethouder) maakte hij deel uit van de gemeenteraad, waarna hij tot ereburger van de gemeente Wieringermeer werd benoemd. Ruim 25 jaar was hij secretaris van de K.I. „Hollands Noorden”.

24 februari
Hoorn Gemeente herdenkt het feit dat zij 125 jaar „aan het gas” kan. In 1857 kostte een kubieke meter gas nog 12½ cent! In 1970 ging het gemeentelijke gasbedrijf over naar het Gemeenschappelijk Gasbedrijf Kop Noord-Holland.

26 februari
Uitgeest De Rijksdienst voor Oudheidkundig Bodemonderzoek vindt in het opgravingsterrein Dorregeest – ten noorden van de dorpskern – 1265 denarii: verzilverde bronzen en koperen munten uit de Romeinse tijd, uit de tweede eeuw (omstreeks 177 jaar na Christus). Het betreft hier de grootste muntenvondst in Noord-Holland tot nu toe.

« januari | maart »

 


Hé, is dat Westfries?

254. 'n Moerloper is 'n lam of kalf, dat nog bij moer, het moederdier, loopt, dus nog niet ofwonnen is (afgewend). Ook gezegd van iemand die nog ongetrouwd en bij moeder thuis woont.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.