Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1982 » januari

Kroniek van West-Friesland - januari 1982

Eerder verschenen in West-Frieslands Oud & Nieuw, 50e bundel, pagina 162-175.
Uitgave: Historisch Genootschap "Oud West-Friesland", 1983.
Samengesteld door Evert C. de Vries.

Kroniek van West-Friesland 1 januari
Wieringerwerf Een felle brand legt in de vroege nieuwjaarsmorgen motel-restaurant „Friesland” in de as. Binnen één jaar is de Wieringermeer door het vuur van alle hotelbedden beroofd: 4 januari hotel Smit-Middenmeer, 5 mei hotel Lely-Slootdorp.

7 januari
Alkmaar Mevr. A.C. van Dis-Hoogewerff, de echtgenote van gedeputeerde drs. J. van Dis, stelt het nieuwe waterschapshuis van het 5 jaar bestaande waterschap „Het Lange Rond” officieel in gebruik. Het tweede waterschap, dat – na het hoogheemraadschap „Noordhollands Noorderkwartier” – domicilie kiest in Alkmaar.

Alkmaar In de vroege avond valt er zoveel sneeuw in de Kop van Noord-Holland dat de Afsluitdijk onberijdbaar wordt. Het openbaar vervoer ondervindt veel hinder. Vele automobilisten stranden in de sneeuw.

8 januari
Obdam De raad kiest een nieuwe gemeentevlag. De Hensbroekers in de raad kunnen de keuze moeilijk aanvaarden, daar de „broek” niet in de vlag is verwerkt.

Texel Op 92-jarige leeftijd overlijdt Jan Bakker: van 1908 tot 1953 verbonden aan de Kon. Noord- en Zuidhollandse Reddingsmaatschappij. Van 1938 tot 1953 was hij schipper van de „Joan Hodson”, waarmee hij eind april 1945 van De Cocksdorp naar Engeland voer om hulp te halen voor de in opstand gekomen Georgische militairen. Hij droeg vele onderscheidingen.

15 januari
De Rijp Het is 1854 door Christian Witte van de firma J Bätz en Co. gebouwde orgel is door de fa. Flentrop gerestaureerd en wordt door organist Jan Jongepier officieel „ingespeeld”.

16 januari
Opmeer Mevrouw Trien Tromp-Schagen neemt na 42 jaar afscheid van de toneelvereniging „Nieuw Leven”. Zij is gedurende die periode aktief betrokken geweest bij het wel en wee van de vereniging: van speelster tot voorzitster. Zij vertrekt als erelid.

22 januari 22 januari 1982, Obdam
Obdam Honderd jaar geleden werd de Ned. hervormde kerk (gebouwd door aannemer Kees Leeuw uit Aartswoud: totale investering ƒ 12.600,‑, inclusief ƒ 3.000,- voor de grond) door ds. G.J. v.d. Hoeve uit Spanbroek ingewijd.

28 januari
Zwaagdijk Ir. Jacobus Gerardus Ignatius (Sjaak) van Beek (65), districtsingenieur van de Cultuurtechnische Dienst in de kop van Noord-Holland (sinds 1952) en in deze kwaliteit de grote ruilverkavelaar van deze regio, wordt als officier in de Orde van Oranje Nassau uitgeluid.

30 januari
Hoorn Mevr. A. van Feggelen opent in Risdam-Noord het nieuwe buurtcentrum „De Cogge”. De naam is ontleend aan de plek waar het gebouw staat: „de Swaegher Cogge”.

31 januari
Alkmaar Op 67-jarige leeftijd overlijdt ir. Eltjo Helenius Gastman. Van mei 1955 tot 1 jan. ‘80 diende hij agrarisch Noord-Holland als directeur van de rijkslandbouwwinterschool in Schagen en sedert ‘58 als directeur van de RMLS-Alkmaar.

 


Hé, is dat Westfries?

383. Op oudejaarsavond had moeder boffers gebakken (kleine, dikke pannekoek, waarin gist gebruikt is) en bollebuisies (poffertjes).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.