Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1981 » februari

Kroniek van West-Friesland - februari 1981

9 februari
Avenhorn De gymnastiekvereniging ‘Voorwaarts’ bestaat 75 jaar. Eens begon voorzitter Jan Smit met 13 leden, nu zijn er 200. ‘We zijn een gezonde club’, constateert voorzitter Piet Dikstaal.

7 februari
Berkhout Burgemeester Castenmiller installeert Jacob Hart uit Avenhorn als eerste commandant van het vrijwillige brandweerkorps van Wester-Koggenland.

9 februari
Scharwoude Als gevolg van een verkeerde wisselstand botsen omstreeks negen uur ‘s avonds twee personentreinen op elkaar: 13 gewonden en lichte materiele schade.

13 februari
Hoorn Op deze vrijdag de dertiende verschijnt het Noordhollands Dagblad voor het laatst. De ‘krant van Stumpel’ heeft het tot de 76ste jaargang, nr. 24337 gebracht. De volgende dag verschijnt het nieuwe dagblad voor Noord Holland, geboren uit een fusie met de Verenigde Noordhollandse Dagbladen te Alkmaar.

Bovenkarspel Voorzitter J. P. M. de Jonge van ‘Bloembollencultuur’ opent de 48ste Westfriese Flora. P. A. v.d. Geest uit 't Veld wint ‘De Zilveren Tulp’. De Flora trekt ca. 104.000 bezoekers.

Heemskerk De 35-jarige tuinder Jos Niesten brengt op de baan in het Zuidduitse stadje Inzeil het werelduurrecord schaatsen op zijn naam: 37 kilometer en 624 meter. Een verbetering van het record van Jan Roelof Kruithof, daterend van 23 februari 1976, met 671 m.

14 februari
Lutjebroek Vijfenzeventig jaar bestaat ‘Naastenliefde’, of voluit ‘De Vereeniging der Werkdaadige Naastenliefde’. Oogmerk is het helpen van zieke tuinders: om hun bedrijf draaiende te houden.

Andijk De AD 70, een stalen botter met van binnen een houten betimmering en in anderhalf jaar tijd door de 72-jarige A. van den Braber – als vrijetijdsbesteding – gebouwd wordt bij de loswal in Medemblik in het water ‘getild’. En gedoopt met champagne.

16 februari
Den Helder In zijn woonplaats Utrecht overlijdt mr. drs. Gerrit Dirk Rehorst (78). Van 16 april 1950 tot 1967 burgemeester – en nadien ereburger – van Den Helder. Daarvoor was hij burgemeester van Callantsoog (1936-'46) en Texel (1946-'50).

18 februari
Enkhuizen Honderd jaar geleden ging de afdeling Enkhuizen van de (nu Koninklijke) Maatschappij Tuinbouw en Plantkunde van start met 20 leden. Er zijn er nu 450. De afdeling krijgt als eerbetoon de Maatschappij-vlag.

25 februari
Alkmaar Commissaris van de koningin drs. R.J. de Wit stelt het op het bedrijventerrein Beverkoog gebouwde complex van de Noordhollandse Coöperatieve Melkhandelaren-inkoopvereniging (NCM) officieel in bedrijf. Van hieruit worden 220 leden-melkhandelaren bevoorraad.

26 februari
Heerhugowaard De nog niet geheel voltooide badmintonhal is ƒ 1,1 miljoen duurder uitgevallen dan was begroot. Een foutje in de berekening. De gemeente wil een garantielening aangaan van 6 ton en 5 ton schenken.

28 februari
De Gouwe De rederijkerskamer ‘Eensgezindheid’ viert het 90-jarig bestaan met een druk bezocht reunie in café ‘De Otter’, de thuisbasis. In deze buurtschap van slechts 60 huizen heeft men het 90 jaar gepresteerd om twee keer per jaar een toneelstuk over het voetlicht te brengen.

« januari | maart »

 


Hé, is dat Westfries?

760. Om op 't land te komen moesten we over 'n smal steggie (smal brugje of bruggetje).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.