Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1981 » januari

Kroniek van West-Friesland - januari 1981

Eerder verschenen in West-Frieslands Oud & Nieuw, 49e bundel, pagina 180-193.
Uitgave: Historisch Genootschap "Oud West-Friesland", 1982.
Samengesteld door Evert C. de Vries.

Kroniek van West-Friesland 1 januari
Hoorn De gemeente begint 1981 met 40.744 inwoners. De 40.000-grens is overschreden.

4 januari
Middenmeer Hotel Smit, inclusief het verenigingsgebouw van de Stichting ‘De Oude Beurs’, wordt door brand verwoest. Het hotel werd in 1938 gebouwd en na de inundatie in 1945 herbouwd.

10 januari
Heerhugowaard De coöp. zuivelfabriek ‘Excelsior’ aan de Middenweg, in 1912 in bedrijf gesteld en sinds 1969 produktie bedrijf van de CV ‘Noord Holland’ – nu ‘Melkunie Holland’ – sluit de poort. De produktie van Edammers wordt overgebracht naar ‘Aurora’-Opmeer. De provincie telt nog 7 zuivelfabrieken; eens waren het er 204.

Egmond Dom André Zegveld (36) van de abdij Sint Adelbert legt om persoonlijke redenen zijn functie neer en verlaat de Benedictijner abdij aan de Vennewatersweg. Hij wordt in september opgevolgd door pater Gerard Mathijsen (44).

26 januari
Warmenhuizen Na gedurende 35 jaar – waarvan 20 als voorzitter – erg veel werk te hebben verricht voor Vios wordt Jaap de Nijs benoemd tot ere-voorzitter en hij krijgt de gouden Vios-speld.

31 januari
Hoorn Dokter H. Woelinga neemt na 30 jaar afscheid als gynaecoloog. In 1951 was hij hier de eerste vrouwenarts. Bij zijn afscheid zijn er zes in de regio werkzaam.

Venhuizen In de plaatselijke afdeling van ‘Bloembollencultuur’ legt voorzitter Jan Fit na 36 jaar de hamer neer en wordt tot ere-voorzitter benoemd. Zijn opvolger is Oege Zwaan.

 


Hé, is dat Westfries?

33. Ik ben op de zuikerstikken geweest (kraamvisite). Wat had m'n zus 'n pittig kloin purkie ('n lief klein kindje) in de wieg. Toen de buurmeisjes twee jaar geleden bij haar waren op de bruidstranen (in de bruidsdagen 'n glaasje kwamen drinken ten afscheid), was ze al gelukkig, maar 't haalt niet bij 't geluk van nu.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.