Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1980 » januari

Kroniek van West-Friesland - januari 1980

Eerder verschenen in West-Frieslands Oud & Nieuw, 48e bundel, pagina 186-200.
Uitgave: Historisch Genootschap "Oud West-Friesland", 1981.
Samengesteld door Evert C. de Vries.

Kroniek van West-Friesland 1 januari
Warmenhuizen Dit is de eerste dag in het bestaan van het nieuw gevormde waterschap Groot-Geestmerambacht: ontstaan uit een samenvoeging van de Berkmeer, Burghorn, Geestmerambacht, Heerhugowaard, Hooglandspolder, Kaag, Niedorperkogge, banne en polder Schagen, Schagerwaard, Schrinkkaag, Slikvenpolder, Valkkoog, Veenhuizen, Waarland en Woudmeer. Totale oppervlakte circa 20.000 ha.

3 januari
Broek op Langendijk Bij palingrokerij A. Vlug wordt de eerste kweekaal afgeleverd door de heren M. A. Wit en N. J. Bruin. De paling is geteeld in een schuur In Zuid-Scharwoude. ‘In mei ‘78 begonnen we met een zootje glasaal van 0,3 gram per stuk’. De afgeleverde aal (10 kg.) woog een pond per stuk.

4 januari
Alkmaar Wasserij ‘De Valk’ wordt door het personeel bezet. Een reactie op het wanbeleid en de kortzichtigheid van de vennoten. Het personeel wil het bedrijf zelf voortzetten, maar deze pogingen lopen op niks uit. Het bedrijf gaat dicht.

6 januari
Wognum Dirk Saal (85) legt zijn functie van organist neer: na 62 jaar als zodanig actief te zijn geweest. Bij zijn 60-jarig jubileum werd hij tot (de tweede) ereburger van de gemeente benoemd.

8 januari
Amsterdam Aan dr. J. Spaander, de scheidende directeur van het Instituut voor de Volksgezondheid te Bilthoven, – zijn wieg stond in Oostwoud – wordt een eredoctoraat verleend. In 1942 promoveerde hij tot doctor in de geneeskunde. Hij mag zich nu dr. dr. noemen.

10 januari
Langedijk Dirk Dirkmaat (77), de decorschilder van Langedijk, ontvangt bij zijn afscheid als voorzitter (na 30 jaar) van de gemeentelijke welstandscommissie de (gemeentelijke) gouden penning van verdienste. Hij overlijdt op 10 augustus.

11 januari
Middelie In zeven bussen worden bijkans alle inwoners van het dorp naar de Hoornse Parkschouwburg gebracht om aldaar het eeuwfeest van de ijsvereniging ‘De Ondersteuning’ te vieren. Op 27 januari 1880 ging men van start met 23 leden. Nu is ‘het hele dorp’ lid.

Blokdijk Wabe Deinum uit Binnenwijzend, exploitant/chef kok van ‘De Taveerne’ (de vroegere ‘Bruine Hengst’), wint op de Horecava 80 de ‘Zilveren Koksmuts’.

15 januari
Hoorn ‘Hollandia’-atleet Piet Olofson (45) heeft het Nederlands record speerwerpen 12½ jaar in zijn bezit: 74,78 m., op een kille, regenachtige zaterdagmiddag (15 juli ‘67) in het Oostenrijkse Klagenfurt geworpen.

Hoorn De Rijksbelastingdienst betrekt officieel – als tijdelijke oplossing – het voormalige onderkomen van het Instituut voor Veevoedingsonderzoek aan het Keern. Na de brand op Nieuwjaarsdag 1979 is het wachten op nieuwbouw in de Risdam.

16 januari
Oude Niedorp Het Oude Niedorper Dameskoor (24 leden) bestaat 25 jaar. De oprichtster, mevr. C. A. Schrooder-Liefhebber, jubileert (als dirigente) mee. Elke dinsdagavond repeteert het koor bij de dirigente thuis: in de huiskamer. Het echtpaar Schrooder wordt benoemd tot ere-burgers van de gemeente Niedorp.

18 januari
Andijk Burgemeester Wim Veldhuizen stelt nieuwe brandweerkazerne, ingericht in voormalige werkplaats van gemeentewerken aan de Hoekweg 26, officieel in gebruik. Totale kosten: ƒ 78.000,- en veel doe-het-zelf-werk van de leden van de vrijwillige brandweer.

22 januari
Grootebroek De katholieke Streekschool voor agrarisch onderwijs viert het 50-jarig bestaan. De school heeft een aparte plaats in dit soort onderwijs. Het leerplan is afgestemd op de specifieke bedrijfsvoering in en om de Streek.

23 januari
Sint Maartensbrug Secretaris-penningmeester J. Gootjes viert zijn 40-jarig dienstverband bij de Zijpe- en Hazepolder en ontvangt de ere-medaille in goud, verbonden aan de Orde van Oranje Nassau.

Wieringerwerf Getooid met de ere-medaille in goud, verbonden aan de Orde van Oranje Nassau, wordt de heer S. Rus – na een dienstverband dat op 1 juni 1943 begon – uitgeluid als directeur van het arbeidsbureau. ‘Rus’ wordt opgevolgd door mevr. M. G. Kroonstuiver.

24 januari
Anna Paulowna Bij zijn afscheid als dijkgraaf wordt de heer G. H. Schenk (70) benoemd tot ereburger van de gemeente Anna Paulowna. Hij begon in 1947 als hoofdingeland en werd in 1968 dijkgraaf. De tiende en laatste dijkgraaf in het 134-jarige zelfstandige bestaan van de Anna Paulownapolder.

28 januari 28 januari 1980, tekening: Maarten Oortwijn
Winkel De oude, in 1865 als lagere school gebouwde ‘School voor mavo’ aan de Bosstraat, is gesloopt. In 1930 promoveerde het gebouw tot mulo-school. Op 23 februari 1973 werd de nieuwe mavo in gebruik genomen. Het gebouw bood daarna nog onderdak aan het gemeentesecretarie en de Nutsbibliotheek en maakt nu plaats voor een plantsoentje met enkele banken en wat parkeerplaatsen.

30 januari
Sint Maarten Burgemeester Veenhouwer redt de meidoorns op de Westfriese omringdijk, die door employé's van het hoogheemraadschap Noordhollands Noorderkwartier – zonder vergunning – zouden worden omgehakt.

31 januari
Bovenkarspel Fok de Wit (58) sluit de deur van zijn ‘Modepaleis’ aan de Hoofdstraat 246. Zijn vader, Piet de Wit, begon de zaak in 1898 onder de naam ‘De Magneet’. Na diens dood, in 1948, kreeg Fok de leiding en hij voerde de naam ‘Modepaleis’ in.

 


Hé, is dat Westfries?

209. De helt (handvat, greep) van m'n graaf (spade, schop met naar onder spits toelopend blad).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.