Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1979 » januari

Kroniek van West-Friesland - januari 1979

Eerder verschenen in West-Frieslands Oud & Nieuw, 47e bundel, pagina 179-192.
Uitgave: Historisch Genootschap "Oud West-Friesland", 1980.
Samengesteld door Evert C. de Vries.

Kroniek van West-Friesland 1 januari
Hoorn Felle vuurzee verwoest kantoor van de inspectie der directe belastingen aan het Julianaplein. Ook het archief gaat verloren. Schade wordt geraamd op drie miljoen. Daar gaan de belastingcentjes ... Brandweerlieden veranderden in ijsmannen.

Venhuizen Gemeente krijgt in de heer J. M. Schouwenaar (31), lid van de VVD, nieuwe burgemeester.

2 januari
Hoorn Hevige sneeuwstorm brengt het weg- en treinverkeer op de eerste werkdag in het net begonnen jaar tot stilstand. Sneeuwschuifploegen staan vrijwel machteloos tegen dit ijzige geweld.

6 januari
Schagen Op grootse wijze wordt afscheid genomen van dokter Dolf Koning, die zich in december 1944 als huisarts hier vestigde en het bracht tot gemeentearts en raadslid voor de VVD. De scheidende dokter (in mei wordt ‘ie 65) krijgt reis naar Canada aangeboden. Op zijn 65e verjaardag wordt hij benoemd tot ridder in de Orde van Oranje Nassau.

12 januari
Hoorn Bij zijn afscheid als voorzitter van de Kamer van Koophandel en Fabrieken voor West-Friesland en Waterland (na 25 jaar) wordt de heer F. H. M. van der Ven tot officier in de Orde van Oranje Nassau benoemd. Hij wordt opgevolgd door de heer A. W. M. Mensing (Volendam).

13 januari
Stede Broec Wethouder G. J. Vriend (62), oud-wethouder van Grootebroek, wordt benoemd tot ridder in de Orde van Oranje Nassau.

15 januari
Wervershoof Overladen met geschenken en onderscheiden met de gouden gemeentespeld neemt dokter G. M. Kenter afscheid. In 1943 kwam hij als assistent van dokter Pinxter, sedert november 1946 was hij er werkzaam als huisarts: gedurende 25 jaar zelfs als enige in de gemeente.

20 januari
Grosthuizen Start van een feestweek t.g.v. het 100-jarig bestaan van het gebouw van de openbare basisschool.

Hoorn Regen en ijzelfront, dat in de middaguren overtrekt, verandert ons land in één grote ijsvlakte. De volgende (zondag)ochtend wordt er druk geschaatst op trottoirs, straten, pleinen en op paden in parken en plantsoenen.

24 januari
Westwoud Het nu 50 leden tellende muziekkorps ‘Dr. Nuyens’ bestaat 60 jaar. Bij de oprichting kostte het hele instrumentarium ƒ 800,- Mede-oprichter E. Groot viert feest mee. Eerste dirigent was Leo Koning uit Hoorn, thans staat korps spelend in eerste afdeling – onder leiding van Klaas Brieffies.

25 januari
Den Helder Het Koninklijk Instituut voor de Marine bestaat 125 jaar. De viering hiervan begint met kranslegging in de Nieuwe Kerk te Delft, op het graf van prins Hendrik de Zeevaarder.

30 januari
Langedijk De heer J. H. van der Laan (38) wordt door burgemeester H. W. v.d. Brink beëdigd als gemeente-secretaris: opvolger van de heer A. P. Dockheer.

 


Hé, is dat Westfries?

649. Loop je straks even aan: ik heb 'n boskip an je (iets met je te bespreken).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.