Westfries Genootschap
Archivering
Westfries Genootschap Archivering Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Stemmen Molenprijs Lastdrager.

Archivering » Kroniek van West-Friesland » 1978 » augustus

Kroniek van West-Friesland - augustus 1978

1 augustus
Opmeer In voormalige openbare basisschool aan 't Wuiver gaat Schooltandartsendienst Noord Holland-Noord en Midden o.l.v. dirigerend tandarts A. D. Schuytemaker van start.

Avenhorn Mevr. mr. E. G. M. Rutgers-Wessels (54) uit Amsterdam is de opvolgster van notaris O. C. van Riemsdijk, die per 1 november met pensioen ging.

2 augustus
Den Oever Burgemeester drs. L. W. Stam stelt rioolwaterzuiveringsinstallatie ‘Wieringen’ van Uitwaterende Sluizen officieel in werking. Capaciteit is vergroot van 5000 tot 12000 i.e.'s. Totale investeringskosten in zuiveringsproject: ruim ƒ 4,5 miljoen.

5 augustus
Alkmaar De vervoersonderneming ‘Stad Alkmaar’ viert het 100-jarig bestaan. Het bedrijf begon met twee zeilscheepjes. Het vervoer te water werd in 1965 afgestoten, terwijl dat per auto meer en meer toenam.

7 augustus
Opmeer Stichting Tentoonstelling Opmeer viert 70e verjaardag op grandioze wijze; ruim 11000 bezoekers. De van 1861 tot 1963 gehouden paardenmarkt wordt in ere hersteld.

9 augustus
Warmenhuizen De geboorte van Jesse Meijer brengt het inwonertal van de gemeente op 4000. Burgemeester Wesselink brengt hem zijn eerste zakgeld; een spaarbankboekje met ƒ 100,-.

10 augustus
Purmerend Burgemeester drs. J. A. C. van Burg ‘ontrolt’ officieel het Stedelijk Tapijt: het nieuwe voetgangersdomein in de binnenstad, waarvan de aanleg ƒ 1.788.000,- heeft bedragen. Voorts wordt kaasmarkt heropend: na 31 jaar. De laatste werd gehouden op 7 juni 1947. Er zijn twee gilden van kaasdragers gesticht: één met rodeo, één met blauwe hoeden.

12 augustus
Grootebroek Burgemeester J. N. Stuifbergen stelt – met het doorzagen van een kloet – het nieuwe sportcomplex ‘De Kloet’ aan de Raadhuislaan officieel in gebruik. Nieuw veldencomplex voor ‘De Zouaven’ en SAV (Streker Athletiek Vereniging). Officieus werd er al op gespeeld. Tribune op het hoofdveld moet nu alleen nog worden gebouwd.

Hoorn Het 80-jarig bestaan van de voetbalvereniging ‘Hollandia’ wordt gevierd met tal van festiviteiten en druk bezochte reünie.

18 augustus
Bergen Alhier overlijdt de heer Laurens Blauw (72): in zijn kwaliteit van secretaris-penningmeester de ‘bouwer’ van de nieuwe Streekschool voor Land- en Tuinbouwonderwijs, die op 23 sept. 1976 in de Huiswaard (Alkmaar) officieel werd geopend.

19 augustus
Hoorn Wethouder Th. Groothuis schiet nieuwe sportveldencomplex ‘De Kromme Elleboog’ in Risdam-Noord open, waardoor o.a. HSV ‘Sport’ (opgericht in 1889) na vele omzwervingen in laatste jaren weer eigen home heeft.

Avenhorn Als ‘Kwiek ‘78’ krijgt voetbalvereniging ‘Oudendijk’, na vele jaren behelpen met één veld aan de Slimdijk, beschikking over nieuw sportcomplex aan Het Veer. Wethouder Jb. Hart van Avenhorn verricht de opening.

20 augustus
Schellinkhout Met feestelijke ingebruikname van het uit 1872 daterende – gerestaureerde – Flaesorgel wordt restauratieperiode van Ned. Herv. kerk officieel afgesloten. Totale kosten bedroegen meer dan ƒ 260.000,-.

21 augustus
Oude Niedorp Dorpsgemeenschap heeft het met veel doe-het-zelf-werk voor elkaar: voormalige gebouw van kleuterschool te Lutjewinkel is verhuisd en ingericht als Dorpshuis ‘De Mafkikker’. Stichting ‘Dorpshuis’ verleent onderdak aan Stichting ‘Kleuterschool’ en juf Carla Winter mag de eerste 19 kleuters in de ‘Kleuterschool van het dorp’ begroeten.

22 augustus
Bovenkarspel Gepensioneerd onderwijzer P. Zwaanenburg (met 45 dienstjaren, waarvan 30 hoofd van de Willibrordusschool en altijd ook erg actief buiten de school wordt benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

23 augustus
Burgemeester A. Anker stelt R.Z.I. ‘Niedorp’ (capaciteit 12000 inwoner-equivalent) officieel in werking. Weer schoon water in de sloten van het waterschap ‘De Niedorperkogge’, dank zij investering van in totaal ƒ 4,5 miljoen door Uitwaterende Sluizen in dit zuiveringsproject.

25 augustus 25 augustus 1978, tekening: Maarten Oortwijn
Sint Maarten Gemeente viert 500e verjaardagsfeest met o.m. revue, historische optocht. In 1478 werd ‘geboorteacte’ van het rechtsgebied Sint Maarten (Sint Maarten, Valkkoog, Eenigenburg, Stroet, 't Rijpje en Groenveld) getekend in het Maria Magdalenaklooster te Amsterdam.

26 augustus
Opmeer In oude raadhuis van voormalige gemeente Spanbroek opent wethouder J. Glas ‘Paardenstal’, als onderkomen voor jeugd- en jongerenwerk.

29 augustus
Wieringerwaard Vice-voorzitter van het Europese parlement mr. C. J. Berkhouwer (‘Boerenkees’, doopt nieuwe fokbedrijf van de Internationale Vee-export Maatschappij BV aan de Barsingerweg ‘Groneman-hoeve’, als hommage aan de familie Groneman, die ‘Groenhoven’ met 3 generaties 112 jaar beheerde en dit fokbedrijf een wereldnaam bezorgde.

31 augustus
Hoorn Derde bioscoop, Victoria 2 aan het Achterom, opent de deur als intiem filmtheatertje.

Sint Maarten Wethouder G. C. Sloof opent gebouw van nieuwe, geïntegreerde basis- en kleuterschool ‘De Zwerm’, inclusief gymnastiekzaal.

Zwaag Directeur Kleipoel (65) van veiling ‘Bangert en Omstreken’ vertrekt met pensioen. Begon zijn carrière op 18 juli 1934 als administratief hulpje en volgde per 1 april 1963 Klaas Duives op als directeur. Zijn opvolger: Jan Duives.

« juli | september »

 


Hé, is dat Westfries?

209. De helt (handvat, greep) van m'n graaf (spade, schop met naar onder spits toelopend blad).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2020 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.