Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1978 » juli

Kroniek van West-Friesland - juli 1978

1 juli
Hoorn. Het nieuw gebouwde ‘Witte badhuis’ aan de Westerdijk – compleet met zonnecollectoren – wordt officieus voor het publiek open gesteld. De aankleding is nog niet af. Maar het is – helaas – òòk nog geen zomer ...

Heerhugowaard Het eerste gedeelte van het stadspark (groot 6 ha., kosten ruim een half miljoen), wordt voor het publiek vrij gegeven. De naam van het stadspark, ‘De Parel’, werd ingezonden door mevr. Hansy de Maijer. Fase twee (groot ruim 3 ha) komt in 1979 in uitvoering.

4 juli
Enkhuizen Burgemeester D. J. Krajenbrink opent cinema ‘De Waegh’, op de hoek Verlaat-Erwtenmarkt. Einde van Enkhuizens bioscooploze tijdperk van zo'n vier jaar.

Middenmeer Ter gelegenheid van zijn 25-jarig onderwijzersjubileum wordt Ton Remmers op grootse wijze gehuldigd. Hij is de ‘vader van de moeder-MAVO’.

7 juli
Ursem Burgemeester B. J. de Winter maakt de ‘Ursemmerplas’ aan de Leet, kind van de ruilverkaveling Ursem, tot een legaal recreatieterrein: het eerste onder de vaan van het SOW aangelegd. Dertien ha. recreatiegrond rond een plas water van zeven ha.

9 juli
Grootebroek De Orde van de Zusters van Liefde sluit het Zusterklooster aan de Zesstedenweg. Einde aan rijke historie, die begon op 12 november 1866, toen de eerste drie zusters van deze Tilburgse Orde hier arriveerden: door de toenmalige pastoor J. Debets persoonlijk uit Purmerend opgehaald. In die 112 jaar hebben 137 religieuzen het klooster bevolkt, onder leiding van in totaal 17 moeder-oversten. De laatste 8 zusters zijn met geschenken overladen uitgeluid. Personeel van de nieuw te vormen gemeente Stede Broec zal gebouw gaan betrekken.

13 juli
Hoorn Felle brand veroorzaakt grote schade in en aan het monumentale gebouw van het Protestants- of Burger Weeshuis aan de Korte Achterstraat, in welk gebouw Bossu in 1573 gevangen heeft gezeten. Sinds november ‘77 bood gebouw onderdak aan tal van welzijnsinstellingen: o.m. aan de eerste speel-o-theek in West-Friesland.

Alkmaar Op 62-jarige leeftijd overlijdt mr. Antonius Vincentius Maria Leesberg. In mei 1940 vestigde hij zich als advocaat in zijn geboorteplaats. Hij bekleedde er tal van functies: van 1955 tot eind 1973 maakte hij deel uit van de gemeenteraad.

17 juli
Alkmaar Op 85-jarige leeftijd overlijdt de heer Dirk Nieuwpoort: oud-bestuurslid, oud-secretaris van de redactie-commissie van de Bundel en sedert 1969 erelid van ons Genootschap.

20 juli
Wervershoof Op 73-jarige leeftijd overlijdt mgr. J. Th. M. Kraakman: van 1957 tot 6 september 1966 deken van Alkmaar, nadien – tot zijn emeritaat in april 1968 pastoor van de St. Laurentiusparochie. Hij vestigde zich nadien in Wervershoof en hield zich daar actief bezig met de geschiedschrijving van Wervershoof en West-Friesland. Hij was officier in de Orde van Oranje Nassau en geheim kamerheer van Z.H. de Paus.

21 juli
Twisk Acht hangraampjes van gebrandschilderd glas liggen opgeslagen in de kelders van het Rijksmuseum. Zij zijn afkomstig uit de Ned. Herv. kerk, die thans in restauratie is. Men onderneemt pogingen om ze weer terug te krijgen. De raampjes dateren uit 1696.

26 juli

Heerhugowaard Met de geboorte van Marloes Maria, dochter van het echtpaar C. Smit-Beers in De Noord, bereikt gemeente het inwonerstal van 30.000. Twaalfjarige Jacoba Ursem, destijds de 8000e komt ook op kraamvisite.

27 juli
Grootebroek In buitengewone vergadering spreekt meerderheid van de leden van de veiling ‘De Tuinbouw’ zich alsnog uit vóór het stichten van één nieuwe veiling voor geheel oostelijk West-Friesland: 336 stemmen voor, 187 tegen, 3 blanco, 1 ongeldig. Maar daarmee is fusiekous nog niet af.

29 juli
Den Helder De treinverbinding Amsterdam-Den Helder bestaat 100 jaar. Dertien jaar eerder was er al de verbinding Alkmaar-Den Helder. Reden er toen vijf treinen per dag, nu zijn het er zevenendertig.

« juni | augustus »

 


Hé, is dat Westfries?

307. De schooljongens gaan in de winter skosse-loupen (van de ene ijsschots op de andere springen en lopen).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.