Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1978 » juni

Kroniek van West-Friesland - juni 1978

1 juni
Hoorn Directeur (en bouwer) van de (SOW) Muziekschool West-Friesland Jan van Ossenbruggen neemt afscheid. In 2½ jaar tijd bracht hij het leerlingenaantal op 2300. Hij wordt directeur van de Kon. Militaire Kapel en opgevolgd door Bouke J. van der Wal.

Winkel Hulppostkantoor wordt gehuisvest in voormalige raadhuis: tot voor kort onderkomen van de gemeenschappelijke technische dienst.

5 juni 18 juni 1978, tekening: Maarten Oortwijn
Koog aan de Zaan Het concern van de N.V. Koninlijke Scholten-Honig (K.S.H.) wordt opgesplitst en door diverse andere ondernemingen overgenomen. Einde van de K.S.H.

14 juni
Wervershoof Burgemeester Meijer slaat officiele eerste paal t.b.v. de bouw van de rioolwaterzuiveringsinstallatie ‘West-Friesland’, die in eerste instantie capaciteit krijgt van 100.000 i.e.

16 juni
Texel In de heer Jo. A. Engelvaart (51), lid van de PvdA, begroet Texel nieuwe eerste burger, die daags daarvoor was uitgeluid in gemeente Venhuizen, welke hij 10 jaar heeft gediend.

18 juni
Medemblik De in neogotische basiliekstijl gebouwde Martinuskerk, schepping van architect T. Slinger, bestaat 75 jaar. Feestelijke mis wordt bijgewoond door Anna Berkhout (Begijnhof 23), die op 18 juni 1903 als eerste dopelinge boven het doopvont werd gehouden.

17 juni
Hoorn Wijkcentrum ‘De Grote Beer’, het kloppende hart van de Grote Waal, gaat officieus open. In het multi-functionele wijkcentrum is ruim ƒ 2,5 miljoen geïnvesteerd.

20 juni
Den Haag Eerste Kamer gaat in meerderheid (38 tegen 19 stemmen) akkoord met gemeentelijk herindelingsplan oostelijk West-Friesland. Per 1 januari 1979 wordt het huidige aantal gemeenten van 27 terug gebracht tot 13.

21 juni
Wieringermeer Deel van het Robbenoordbos staat er in herfsttooi bij. Vraatzucht van bepaald insect zorgt daarvoor. Gelukkig zijn de kaalgevreten bomen sterk genoeg om ten tweede male in blad te komen.

22 juni 22 juni 1978, tekening: Maarten Oortwijn
Schagen Stichting tot Bevordering van de Westfriese Folklore viert met de officiële opening van het Westfriese Marktseizoen 1978 haar zilveren jubileum. De mannen van het eerste uur, waaronder Jan Peetoom, Jaap van Zoonen, Gert Pater en Piet Vroegop vieren het feest mee.

Noord Scharwoude Conservenfabriek Peter Verburg viert het eeuwfeest.

Nieuwe Niedorp De gerestaureerde molen van de (voormalige) Oosterpolder draait weer: met een capaciteit van 70 kubieke meter water per minuut. Herstelkosten : bijna twee ton. Maar dijkgraaf H. Kriller van het waterschap ‘De Niedorperkogge’ spreekt – terecht – van een ‘fijne dag’.

27 juni
Zwaag Op 85-jarige leeftijd overlijdt pastor A. J. M. van der Horst; van 1941 tot zijn emeritaat in 1967 pastoor te Zwaag; ridder in de Orde van Oranje Nassau.

30 juni
Egmond Binnen/aan Zee. Laatste dag in het zelfstandige bestaan van de gemeenten Egmond Binnen en Egmond aan Zee. Zij gaan per 1 juli als nieuwe gemeente Egmond verder: onder de vertrouwde leiding van burgemeester A. G. Bakker.

« mei | juli »

 


Hé, is dat Westfries?

383. Op oudejaarsavond had moeder boffers gebakken (kleine, dikke pannekoek, waarin gist gebruikt is) en bollebuisies (poffertjes).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.