Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1978 » april

Kroniek van West-Friesland - april 1978

1 april
Heerhugowaard Dokter F. J. M. Twisk (54), praktijk met 5000 patiënten, viert zijn zilveren jubileum en de huisarts ontvangt gouden legpenning van de gemeente: plus erg veel geschenken.

5 april
Opmeer. Burgemeester W. de Leeuw ‘slaat’ in café Loek nieuwe kolfbaan open van de in 1880 opgerichte kolfsocieteit ‘De Vier Eenen’. Baan heeft een primeur: verlichte palen.

6 april
Hem Op 6 april 1628 stichtte ds. Jonas Michaelis, afkomstig uit Hem, de eerste gereformeerde kerk in Nieuw Amsterdam (het latere New York>. Ds. Van Melle uit Hem woont de viering van de 350e verjaardag bij.

7 april
Schagen Burgemeester H. de Wilde stelt het aan de Nieuwstraat gebouwde nieuwe postkantoor in gebruik: ter vervanging van het in 1901 in gebruik genomen kantoor aan de Laan. Het is een schepping van het architectenbureau Bakker en Boots uit Schagen.

8 april
Hensbroek Mevr. N. Cohen-van Campen onthult aan de voet van de Ned. Herv. kerk, monument ter nagedachtenis aan haar vorig jaar overleden echtgenoot H. K. F. Cohen (76): de ‘dokter van Hensbroek’, van 15 oktober 1929 tot zijn dood op 8 maart 1977.

11 april
Alkmaar Noord Holland raakt bedolven onder dik pak sneeuw. Grote verkeerschaos, treinenloop in de war. Dit ‘wintertje’ duurt twee dagen.

14 april
Medemblik Het in 1892 gestichte scheepsbouwbedrijf van de fa. Op 't Land is ontmanteld. Vele spullen zullen later zijn te zien in ‘De Berewerf’, oude schuitenhelling uit Wervershoof, die inmiddels in het buitenmuseum te Enkhuizen is herbouwd.

Bergen aan Zee Mevr. N. Schooten-Ravenhorst viert haar 70e verjaardag. Niks bijzonders, maar wel bijzonder is het feit dat ze de eerstgeborene van dit dorp is. Haar ouders waren destijds de enige bewoners.

15 april
Hauwert Mevr. Marie Bakker-Haker ontvangt de ere-medaille in zilver van de Orde van Oranje Nassau. Veertig jaar lidmaatschap van ‘Zanglust’, vele jaren bestuurslidmaatschap en de regie van tal van operettes worden op deze wijze gehonoreerd.

16 april
Castricum. Drs. J. Gmelich Meijling, tot dan wethouder voor de VVD van Oegstgeest, wordt ingehaald als burgemeester van Castricum.

17 april
Hoorn De heer H. Nijenhuis (30) wordt geïnstalleerd als commandant van het Hoornse brandweerkorps en als coördinator van de regionale (SOW) brandweerorganisatie.

Wervershoof Nieuwe aanbouw aan gemeentehuis wordt officieus in gebruik genomen: bijna 500 vierkante meter vloeroppervlakte er bij. Totale kosten: ƒ 1.115.000,-. En op zolder een nieuwe, riant ingerichte raadzaal.

19 april 21 april 1978, tekening: Maarten Oortwijn
Anna Paulowna Arie Glim, al 28 jaar de CPN in de gemeenteraad vertegenwoordigend – in een geheel eigen stijl – ontvangt de G. H. Geerligsprijs 1977 van de Polderse Gemeenschap.

20 april
Wieringermeer In zijn woonplaats Epe overlijdt de heer G. G. Loggers (77): van 15 aug. 1941 tot in 1954 (kort na zijn benoeming werd hij door de Duitse bezetters gevangen gezet) burgemeester van deze gemeente: die hij van ‘papieren gemeente’ tot levende gemeenschap wist te maken.

21 april
Lutjebroek Wethouder Z. H. Bruijn stelt opgeknapte uit 1863 daterende Ned. Herv. kerk als Cultureel Centrum in gebruik. De Stichting Kultureel Opbouwcentrum Lutjebroek redde, met veel zelfwerkzaamheid, gebouw van de sloop.

22 april
Wervershoof Bejaardencentrum ‘Sint Jozef’ viert 100-jarig bestaan. Complex biedt plaats aan 136 bejaarden. Het begon in 1878 met armenhuisje, gebouwd op door kerkbestuur beschikbaar gesteld stuk land, waarin plaats was voor 3 mannen en 3 vrouwen: ‘s nachts gelegerd in 2 slaapzalen.

26 april
Bergen Alhier overlijdt Pieter Blaauboer (85); oud-burgemeester van Barsingerhorn (van 1945-'47), oud-lid van het college van Gedeputeerde Staten (1946/6-6-62), oud-wnd. dijkgraaf van ‘Noorderkwartier’, hij was officier in de Orde van Oranje Nassau.

28 april
Abbekerk Burgemeester P. Krom, per 16 december 1946 in die functie benoemd, neemt officieel afscheid: wordt benoemd tot ereburger van de gemeente en tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Per 1 mei keert hij als waarnemend burgemeester terug: ook van de gemeente Twisk.

Lambertschaag Pan-fokker Gerrit Stapel, o.m. voorzitter van de K.I.-vereniging ‘De Vooruitgang’ te Sijbekarspel, komt als Ridder in de Orde van Oranje Nassau uit de ‘lintjesregen’. (Zie zijn ‘geschreven portret’ in Bundel 1976, blz. 87 t/m 100. Ook dijkgraaf Symon Laan van de Purmer en wnd. dijkgraaf van Uitwaterende Sluizen wordt benoemd tot Ridder O.N.

Alkmaar Kamer van Koophandel en Fabrieken voor Noordhollands Noorderkwartier viert haar 125-jarig bestaan met o.m. ingebruikneming van door prof. Tauber ontworpen uitbreiding van het kantoor aan 't Varnebroek.

29 april
Midwoud Wethouder H. L. Tigchelaar stelt sportzaal ‘De Tripkouw’ in gebruik. Voor nog geen acht ton heeft gemeenschap zichzelf deze accommodatie geschonken.

29 april 1978, tekening: Maarten Oortwijn

Schagen Prinses Beatrix opent wijkcentrum ‘Waldervaart’, het hart van deze ca. 5000 inwoners tellende nieuwe woonwijk, bestaande uit wijk-, winkel- en onderwijscentrum, naar een ontwerp van de architectenmaatschap ir. Bakker/Boots/Maas. Totale kosten: zo'n ƒ 20 miljoen.

« maart | mei »

 


Hé, is dat Westfries?

666. Toen buurvrouw hoorde, dat ze 'n prijsje had gewonnen in de staatsloterij, was ze helemaal onthikt (opgetogen, zichtbaar blij).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.