Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1978 » maart

Kroniek van West-Friesland - maart 1978

1 maart
Edam-Volendam De heer C. F. Pouw (45), lid van het CDA en sedert 1 mei ‘68 burgemeester van Wehl, doet als eerste burger zijn intrede in deze gemeente.

2 maart
Hoorn In huize ‘Avondlicht’ viert mevr. Kuyper-Nooy haar 102e verjaardag. Haar wieg stond in Santpoort.

3 maart
Koog aan de Zaan Personeel van het concern Koninklijke Scholten Honig NV. bezet de fabrieken van het in financiële moeilijkheden verkerende bedrijf. De eerste bedrijfsbezetting in ons land: duur één week.

4 maart
Hoorn Speel-o-theek ‘Mikado’ voor gehandicapten, gehuisvest In ‘Centrum 't Weeshuis’ wordt officieel in gebruik genomen.

6 maart
Obdam Zestig jaar geleden werd in LTB-vergadering de vereniging ‘Werkdadige Naastenliefde’ opgericht.

7 maart
Midwoud Burgemeester P. Smit slaat eerste paal voor wijcentrum ‘Ruige Weid’.

Andijk Willem Vos heeft een echte botter gebouwd. In de laatste 50 jaar is er geen nieuwe botter te water gelaten.

8 maart
Zwaag Alhier overlijdt Petrus Paulus Schipper (80: van 1939 tot sept. ‘62 lid van de gemeenteraad, waarvan vele jaren wethouder; van april ‘52 tot 29 aug. ‘69 secretaris van de veiling ‘Bangert en Omstreken’, daarna erelid; actief in de LTB, Oosterpolder en Noorderkwartier; drager van het erekruis Pro Ecclesia et Pontifice.

15 maart
Heerhugowaard Klaas Bart (96) en Neeltje Bart-Witsmeer (93) zijn 70 jaar getrouwd. In hun met grote ereboog opgesierde huis aan de Frik, kleine buurtschap in de noordoosthoek van de polder, wordt ook gelukwens van koningin Juliana bezorgd.
18 maart
Warmenhuizen Alhier overlijdt huisarts Frans (Boelie) van Hesteren (50). In 1963 nam hij de praktijk van zijn vader over. Met zijn geesteskind – het op 24 oktober ‘74 geopende medisch centrum – verwierf hij landelijke bekendheid.

Medemblik VVV krijgt t.g.v. gouden jubileum namens Industriële Club de ‘Zilveren toren van Medemblik’ aangeboden: kleinood zal voortaan elk jaar worden toegekend aan vereniging of persoon, die zich bijzonder voor de leefbaarheid in de gemeente heeft ingespannen.

21 maart
De Hulk Wegvak De Hulk-Draaioord (Zuidoost Beemster) van Rijksweg 7 wordt, voorlopig nog als enkelbaansweg, voor het verkeer vrij gegeven. Lengte 13 km, totale kosten ongeveer ƒ 75 miljoen. Paar weken later is dit gedeelte een echte autosnelweg.

23 maart
Ursem Alhier overlijdt Johannes Langereis (69): man die voor zijn geboorteplaats (als raadslid en wethouder) en voor de Noordhollandse tuinbouw op tal van bestuursposten bergen werk heeft verzet. Was van 1955 tot ‘75 o.m. voorzitter van de Alkmaarse groenteveiling. In ‘69 werd ‘ie benoemd tot ridder in de Orde van Oranje Nassau. Openbare basisschool in Ursem draagt zijn naam.

30 maart
Texel Na een ambtsperiode van precies 10 jaar wordt burgemeester mr. W. H. Sprenger – overladen met geschenken – officieel uitgeluid. Hij wordt o.m. onderscheiden met de erepenning van de ‘Dubbele von Sion’, zeldzame onderscheiding voor iemand die in meer dan regionaal opzicht het belang van Texel in cultureel opzicht heeft gediend.

31 maart
Schagen Directeur Arie C. Smit (65) van Dienst Openbare Werken neemt afscheid: na 30 dienstjaren. Onder zijn leiding groeide Schagen flink groter.

« februari | april »

 


Hé, is dat Westfries?

484. Aan de lucht te zien kon 't morgen wel 'ns snei-jagen (sneeuwen).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.