Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1978 » februari

Kroniek van West-Friesland - februari 1978

1 februari
Noord-Scharwoude Pastor J. Timmer stelt de aan de Schoolstraat gebouwde nieuwe r.k. kleuter- en basisschool ‘De Duizend Eilanden’ in gebruik: vervanger van de in 1927 gebouwde St. Jozefschool.

Hoorn Streekarchivaris B. van der Saag vertrekt als archivaris naar Gouda. Hij heeft in Hoorn veel gedaan voor de totstandkoming van het Streekarchief.

4 februari
Obdam Met de geboorte van Maria Elizabeth Leek (Zwarteweg 41) bereikt de gemeente het inwonertal van 4000.

8 februari
Ursem Als eerste veehouder in ons land heeft Piet Koppes, Noorddijkerweg 47, drie ‘zilveren koeien’ op stal staan. Na Jopie 14 en Jopie 15 heeft nu ook Truus 16 de produktiegrens van 100.000 kg. melk overschreden.

11 februari
Sint Pancras Naamgever B. H. E. Niessink opent dorpshuis ‘De Geist’, gebouwd naar ontwerp van plaatselijk architect P. C. Kloosterboer. Naam is Westfriese verbastering van geestgrond.

Heiloo Alhier overlijdt Johannus Alexander Pesman (74); oud-burgemeester van Koedijk (1939-'48), Beemster (1948-'61) en Heiloo (1961-'68): officier in de Orde van Oranje Nassau.

13 februari
Hoogwoud Particuliere autodienst Hoogwoud-Hoorn gaat van start. Openbaar vervoer sluit niet aan op bezoekuren van Hoornse ziekenhuizen.

14 februari
Venhuizen Op de baan van ‘De Ruif vestigt kolver Henk Bakhuys uit Oudkarspel in 50-slagenwedstrijd nieuw (wereld)record met 560 punten. Oude record stond sinds 1962 op naam van Jan Kreuk met 558 punten: eveneens geslagen op de baan van ‘De Ruif’.

15 februari
Egmond Mgr. Zwartkruis wijdt de Benedictijn André Zegveld tot abt van de Egmonder Abdij: de 40e sinds de Abdij in 950 door graaf Dirk de Tweede werd gesticht.

17 februari
Bovenkarspel Voorzitter mr. F. B. M. Nederveen van de Bloembollenraad opent 45e Flora, welke in het teken staat van de Europese eenwording. Firma Van Dam uit Oude Niedorp wint ‘De Zilveren Tulp’. Flora trekt 111.700 bezoekers.

20 februari
Venhuizen In zijn woning overlijdt Jacob Jan Bakker (79): o.m. mede-oprichter van de Int. Vee-Export Mij. B.V. en gedurende 23 jaar ‘boer’ van de Flora-stal.

24 februari
Hoorn Gerard Hendrik Martin van Doorn (63) neemt – na 18 jaar – afscheid als directeur van het Vormingscentrum ‘Dijk en Duin’. Hij wordt benoemd tot ridder in de Orde van Oranje Nassau. Zijn opvolger: Jan Louter.

Niedorp Schoolkinderen spuiten de Hartbrug open. Kunstwerk in nieuwe oost-west-verbinding binnen de gemeente is lang onderweg geweest.

Julianadorp De dorschvereniging ‘De Vooruitgang’, op 30 augustus 1910 opgericht met 8 aandeelhouders – op initiatief van Klaas Bregman – heeft boelhuis gehouden. Bedrijfsleider Dirk Bregman Kzn. en zijn 6 medewerkers zien geen toekomst meer voor de vereniging. Steeds meer cultuurgrond gaat in de Noordkop voor de landbouw verloren.

Alkmaar Op 94-jarige leeftijd overlijdt N. P. ‘Beer’ Stokman. Vele jaren heeft hij de bascule in de Waag bediend. Charley Toorop heeft hem eens geportretteerd.

27 februari 28 februari 1978, tekening: Maarten Oortwijn
Hoorn Adjunct-directeur N. de Jong (65) van de Rijks Middelbare Tuinbouwschool – sinds 1949 bij deze school voor de klas – neemt afscheid en ontvangt de zilveren legpenning van de stad Hoorn. Voor zijn grote verdiensten t.a.v. ‘Westerhaven’, ‘Lindendael’ en zijn activiteiten als diaken van de Ned. Herv. kerk.

28 februari
Callantsoog Het gemeentehuis, waarvan oudste deel dateerde uit 1875 (was recentelijk de burgemeesterskamer, daarvoor raadszaal) is gesloopt: om plaats te maken voor nieuw huis der gemeente. Gemeente telde in 1875 575 inwoners, nieuwbouw raadhuis kostte toen ƒ 1520,-.

« januari | maart »

 


Hé, is dat Westfries?

462. 't Kind zat te gnokken (begerig te kijken) naar al dat lekkers.
Als moeder vlees snijdt, staat de hond erbij te gnokken.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.