Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1978 » januari

Kroniek van West-Friesland - januari 1978

Eerder verschenen in West-Frieslands Oud & Nieuw, 46e bundel, pagina 144-161.
Uitgave: Historisch Genootschap "Oud West-Friesland", 1979.
Samengesteld door Evert C. de Vries.

Kroniek van West-Friesland 1 januari
Andijk De voetbalvereniging ‘Andijk’ bestaat 50 jaar. Reden om op Nieuwjaarsdag meteen maar een bijeenkomst te houden. De eerste vijf maanden staan in het teken van ‘50 jaar A.V.V.’. Eind mei bereiken de feestelijkheden hun hoogtepunt.

3 januari
Wieringerwaard Storm front – met hagel, sneeuwen onweer – trekt over ons land en veroorzaakt grote schade: speciaal in het glastuinbouwcentrum in Heerhugowaard-Noord. Blikseminslag in houten toren van Ned. Herv. kerk te Wieringerwaard, maar de brandweer voorkomt totale vernietiging van toren en kerk.

Oudendijk De ijsclub ‘Oudendijk’ bestaat 90 jaar. De 75-jarige Teeuwis Schouten uit Wolvega, kleinzoon van oprichter Teeuwis Schouten, viert als eregast het feest mee, dat wordt besloten met opvoering van het blijspel ‘In de holte van je arm’.

4 januari
Zaandam Alhier overlijdt de heer Willem Bruynzeel (76). In 1922 begon hij een schaverij, waaruit Bruynzeel-fabriek is gegroeid. Hij was o.m. commandeur in de Orde van Oranje Nassau.

7 januari
Hoorn Op 86-jarige leeftijd overlijdt de heer Nanne Tjerk Swierstra: van 1921 tot aan zijn pensionering per 1 sept. 1957 leraar geschiedenis aan de RHBS'en te Enkhuizen en Hoorn: mede-oprichter van de VARA en lid van verdienste van deze omroepvereniging.

11 januari
Koedijk De kleuters van ‘De Zandloper’ (voorheen ‘De Zonnehoek’), sedert 1966 gehuisvest in noodlokalen, nemen officieel nieuwe school in gebruik: ontwerp architect L. S. v.d. Linde, kosten ƒ 1 miljoen.

13 januari
Alkmaar In ‘Het Gulden Vlies’ houden ‘Alcmaria’-veteranen reünie t.g.v. het 80-jarig bestaan van de oudste voetbalvereniging boven het IJ. Alleen degenen die vóór 1945 zijn geboren worden als veteranen beschouwd. Er komen drie leden van verdiensten bij: o.m. de 82-jarige mevr. Leegwater die al jaren de kantine van de vereniging runt.

17 januari
Hoorn Door een schenking van mevr. De Wolf-Hagoort kan het Westfries Museum de collectie van de naïeven-schilder Pieter Hagoort uitbreiden. De afdeling ‘Westfriese Naïeven’ is nu zo volledig, dat men een goed beeld van deze vorm van schilderkunst, in West-Friesland beoefent, heeft.

20 januari
Hoorn Zuster Th. van Balen, eerst als wijkverpleegster daarna als districtsverpleegster van de tbc-bestrijding 25 jaar in West-Friesland werkzaam geweest, neemt afscheid van haar patiënten.

24 januari 31 januari 1978, tekening: Maarten Oortwijn
Alkmaar Groothandel A. Klaver en Zonen BV ziet Abraham. Kruidenier Arie Klaver legde in Opmeer basis voor dit bedrijf. Sinds 1960 is het in Alkmaar gevestigd. In het eerste jaar werd een omzet bereikt van ƒ 28.000,-. Daarover doet men 50 jaar later precies 22 minuten! Via AKZO heet bedrijf sinds 1970 DIMAK (Distributie Import Klaver).

28 januari
Obdam Na een 31-jarig lidmaatschap, waarvan de laatste 19 jaar als commandant, neemt Ben Bruin (60) afscheid van de vrijw. brandweer Obdam-Hensbroek. Zijn opvolger: Theo Neefjes.

31 januari
Bergen Gemeenteraad. beslist dat Bello eigendom wordt van de Stichting ‘Stoomtram Hoorn-Medemblik’. Deze legendarische locomotief (nr. 7742) maakte op 31 augustus 1955 laatste rit op de toen opgeheven lijn Alkmaar-Bergen-Bergen aan Zee en is nadien als monument op het Plein geplaatst. Bello wordt door de Stichting weer bedrijfsklaar gemaakt. Op 13 februari volgt de verhuizing.

Spierdijk De afd. Spierdijk van de LTB bestaat 60 jaar. Geen festiviteiten, wegens het overlijden van Jacobus Joris Ruyter aan de vooravond van diens 25-jarig jubileum als voorzitter.

Wieringerwerf De heer A. W. J. Mul (65) neemt afscheid als secretaris-penningmeester van het heemraadschap Wieringermeer: na een dienstverband van 28 jaar. Zijn plaats wordt ingenomen door de heer W. Rooks.

 


Hé, is dat Westfries?

405. Ik ben bij m'n zus op de zuikerstikken geweest (op kraamvisite).
Stik (boterham). Stik-eten (brood-eten).
Stikkebordje (boterhambordje).
Stikkebuul (broodzak).
Hij blijft op stikken (hij blijft over, met brood). Gastestikken (extra lekkere boterhammen als voor gasten).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.