Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1977 » december

Kroniek van West-Friesland - december 1977

1 december
Hoorn Zuster A. Hilbrands-de Boer, verloskundige, heeft na 40 jaar haar praktijk in stilte beëindigd. Sedert 1937 heeft zij zo'n 6000 babies ‘gehaald’.

Den Haag Tweede Kamer gaat akkoord met het wetsontwerp gemeentelijke herindeling oostelijk West-Friesland. Het huidige aantal gemeenten van 27 wordt terug gebracht tot 13. ‘Rouw in Bangert en Ursem, feest in Opperdoes’, schrijft de krant.

4 december
Berkhout Biljarter Piet Vet legt in Julianadorp beslag op de nationale titel ankerkader 47/2. Het is zijn eerste kadertitel.

8 december
Koedijk Op 87-jarige leeftijd overlijdt Wietse Butter. Van 1930 tot 1967 secretaris van de tuinbouwvereniging ‘De West’. Toen hij als secretaris kwam waren er 180 leden, bij zijn afscheid 75 en nu nog maar 20. In moeilijke tijden heeft hij veel voor de tuinders in dit dorp gedaan.

Enkhuizen De busdienst Enkhuizen-Lelystad wordt met nog één proefjaar verlengd. Volgens de Flevodienst doet de lijn het goed.

9 december
Hoorn Wethouder T. Groothuis van sportzaken slaat de eerste paal voor de bouw van het nieuwe ‘Witte Badhuis’ aan de Westerdijk.

10 december
Oudendijk Toneelvereniging ‘Nieuw Leven’ verzorgt in haar 72-jarig bestaan de 100e uitvoering: een goede vertolking van het blijspel ‘Wegpiraten’ in ‘Les Deux Ponts’.

14 december
Groot Schermer. De in Noordhollandse jazzkringen vermaarde boerderij ‘de Menningweer’ wordt door brand verwoest.

15 december 15 december 1977, tekening: Maarten Oortwijn
Schagen Een vlaggende donderdagse veemarkt. Michiel Blokdijk uit Tuitjenhorn voert 50.000-e stuks wolvee in dit jaar aan. Een record.

Opmeer Het oude raadhuisje van de voormalige gemeente Spanbroek eens vignet voor onze bundel – staat in de steigers voor een grondige restauratie. De uiteindelijke bestemming moet nog worden ingevuld.

17 december
Langedijk De heer K. Verweel (65) neemt – met medeneming van zeer veel geschenken – afscheid van het basisonderwijs. Veertig jaar heeft hij als onderwijzer aan de J. D. van Arkelschool voor de klas gestaan.

Westwoud De computer heeft het uitgerekend: de rundveefokvereniging ‘de Tijdgeest’ (Blokker-Westwoud) heeft met een gemiddelde produktie van maar liefst 5969 kg. melk (4,13% vet en 3,38% eiwit) in 311 melkdagen in het melkjaar 1976-'77 het hoogste verenigingsgemiddelde in ons land genoteerd.

19 december
Grootebroek De 8-jarige tweeling Richard en Arthur Koomen krijgt geschenk van voorzitter J. Buurman van de bibliotheek van Grootebroek en Bovenkarspel, gevestigd aan de Zesstedenweg. De jongens lenen 100.000e boek in dit jaar, een nieuw record voor deze bibliotheek.

21 december
Alkmaar Dijkgraaf Sijt Schagen (70) van het hoogheemraadschap Noordhollands Noorderkwartier neemt na 7 dienstjaren afscheid. Hij ontvangt o.m. twee erepenningen: die van Noorderkwartier en die van de provincie Noord Holland. Zijn opvolger: de heer G. E. Ris te Schagen, tot dan hoofdingeland.

22 december
Anna Paulowna Met de geboorte van Astrid Ida Berbee bereikt de gemeente het inwonertal van 10.000.

Lutjebroek Tuinder P. Slagter van de P. J. Jongstraat wordt als 500e lid ingeschreven bij de Agrarische Bedrijfsverzorgingsdienst West-Friesland Oost. Voorzitter J. Burger schenkt hem – als presentje – het eerste jaar contributie. Dit agrarische uitzendburo is het grootste in n.w. Nederland.

24 december
Enkhuizen Christel Pauline de Jong brengt met haar geboorte het inwonertal van deze gemeente op 14.000.

27 december
Purmerend Marktmeester Aldert Kwadijk laat regelmatig de nieuwe zwarte schijf van Nel van Laren-Zwuup ‘Een kloin stukkie West-Friesland’ op de draaitafel leggen. De reden daartoe is dat er voor het eerst in de historie meer dan 100.000 stuks wolvee op deze dinsdagse veemarkt zijn aangevoerd.

Beverwijk Het Hoogovens-complex ligt in de greep van een beklemmende stilte. Ruim 15.000 werknemers zijn in het kader van een werktijdverkorting in de week tussen Kerst en oud en nieuw naar huis gestuurd. De staalkolos verkeert in een crisissituatie.

Wognum Een storm met windkracht 10 vernielt 300 jaar oude boerderij, die op de Monumentenlijst stond. Men kan nu opnieuw met de net begonnen restauratie beginnen.

29 december
Warmenhuizen Gemeentesecretaris A. Ruijter (65), sedert 1946 in functie, wordt overladen met geschenken uitgeluid. Zijn opvolger: de heer P. van der Welle.

Heerhugowaard Gedeputeerder drs. H. van Dis stelt het nieuwe centrale dienstgebouw van het hoogheemraadschap Noordhollands Noorderkwartier, naar een ontwerp van prof. Tauber gebouwd op het industrieterrein ‘Zandhorst’, in gebruik met de onthulling van een gedenksteen.

31 december
Barsingerhorn Het voormalige wees- en armenhuis ‘het Anker’, gesticht in 1875 en na de oorlog als bejaardenhuis ingericht (36 kamers) is definitief dicht. Te weinig bejaarden, exploitatie daardoor te duur.

Alkmaar Coöp. Rabo-Zuivelbank sluit 1977 af met een nieuw record: het spaartegoed heeft de ƒ 100 miljoen overschreden. Op 11 november 1918 (wapenstilstandsdag) werd deze bank door 11 coöp. zuivelfabrieken in dit land boven het IJ opgericht, nu is hij in dit gebied de grootste.

 


Hé, is dat Westfries?

176. Die auto gaat nog wel 'n tijdje mee. Die moet je niet wegskoiten (ver beneden de waarde van de hand doen).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.