Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1977 » juni

Kroniek van West-Friesland - juni 1977

4 juni
Wognum Op 81-jarige leeftijd overlijdt Cornelis de Boer: ‘President van de republiek Wadway’. Hij was daar bakker, stookte zijn oven nog met takkebossen. Ruim 10 jaar geleden ging hij in Wognum stil leven.

Hensbroek Gemeente-ontvanger J. P. Leegwater wordt met pensioen uitgeluid. Met 46 dienstjaren. Hij begon zijn carrière op 28 januari 1931 als leerling-ambtenaar met een wedde van ƒ 50,- per jaar.

5 juni
Enkhuizen Op zeer sobere wijze – de treinkaping bij de Punt was daar oorzaak van – wordt de Buyshaven, de nieuwe in de Spoorhaven ingerichte jachthaven met 200 ligplaatsen, in gebruik genomen. Kosten ƒ 1,8 milj. Enkhuizen telt nu 3 jachthavens.

7 juni
Julianadorp Prinses Margriet metselt laatste steen in complex van zwakzinnigeninrichting ‘Noorderhaven’, woon- en leefgemeenschap voor 610 in geestelijk opzicht minder begaafde medemensen. Complex is 84 ha. groot. Bouw heeft ruim 7 jaar gevergd en in totaal ƒ 80 miljoen gekost.

11 juni
Medemblik Pasoor G. Heemskerk viert zijn gouden priesterjubileum. Hij is ereburger van de gemeente en woont in ‘Huize Levensavond’.

14 juni
Hoogwoud Met enig feestelijk vertoon wordt in de Burgemeester Hoogenboomlaan de eerste dinsdagmiddag-weekmarkt geopend.

15 juni
Langedijk ‘De Koophandel’, vereniging van groothandelaren in groenten en aardappelen (62 leden, voorzitter S. Schoon) recipieert t.g.v. 75-jarig bestaan.

16 juni
Egmond aan Zee Met herdenkingsdienst in de Oud-Katholieke kerk worden de festiviteiten ter viering van het 1000-jarig bestaan van het Derp officieel geopend.

18 juni
Middenmeer Op Dr. Ariëns-mavo ontvangen 68 cursisten eerste Moedermavodiploma's, ooit in ons land uitgereikt. Kroon op het werk van Mavo-direkteur A. H. Remmers, die stug volhouden van dit initiatief hierdoor zag beloond.

21 juni
Enkhuizen ‘Dat doek moet zo snel mogelijk terug’. Aldus burgemeester D. J. Krajenbrink, staande voor het Potterdoek ‘De Berenjacht’ in de officieel geopende schilderijengalerij van Prins Willem V aan het Haagse Buitenhof. Het schilderij heeft 50 jaar de witte zaal van het Enkhuizer stadhuis gesierd en is na een opknapbeurt in Den Haag gebleven.

24 juni
Langedijk ‘Ik eet kool, U ook?’. Met deze woorden opent mr. dr. C(ees) Berkhouwer de festiviteiten van de Broeker veiling t.g.v. het feit, dat hier 90 jaar geleden de eerste veiling werd gehouden in ons land. Bloemkool, welke 8,5 cent per stuk ‘deed’.

25 juni
Warmenhuizen Voetbalvereniging VIOS recipieert t.g.v. 50-jarig bestaan. Gemeenschapszin is de spil van deze vereniging.

Abbekerk Als eerste Nederlandse coureur na de oorlog wint Wil Hartog, de ‘Witte Reus’ uit Abbekerk, de 500-cc klasse in de TT van Assen.

28 juni
Enkhuizen Gemeenteraad besluit tot aankoop van het Snouck van Loosenpark van de beheerders van het gelijknamig fonds. Fonds kan het park niet langer onderhouden. Verschraling van het park dreigt.

Ursem De heer W. van der Nes, 40 jaar koster van de Bavokerk, wordt gehuldigd en onderscheiden met de pauselijke onderscheiding ‘Benemerenti’.

29 juni
Alkmaar De heer Jan Bos, 20 jaar secretaris van het hoogheemraadschap Noordhollands Noorderkwartier, wordt met (vervroegd) pensioen uitgeluid. Zijn opvolger: de heer S. W. van Venrooy.

30 juni
Bovenkarspel Gemeentesecretaris P. M. Groot sluit ambtelijke loopbaan van 41 jaar met zeer drukke afscheidsreceptie – en vele geschenken – af. Zijn collega D. Bakker van Grootebroek neemt per 1 juli het secretarisschap van Bovenkarspel er bij: op weg naar de nieuwe gemeente Stedebroec.

Enkhuizen Floris Landman (80), die sedert 1940 de veiligheid ‘s nachts diende, heeft zijn functie van nachtwaker neergelegd. Burgemeester D. J. Krajenbrink overhandigt hem de ere-medaille in zilver van de Orde van Oranje Nassau. Op 12 september overlijdt hij na een kort ziekbed.

« mei | juli »

 


Hé, is dat Westfries?

225. De kippen lopen allemaal te eizen (voedsel zoeken en oppikken).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.