Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1977 » mei

Kroniek van West-Friesland - mei 1977

3 mei
Wieringerwaard De sinds 1 mei 1865 bestaande twee-eenheid Groneman-‘Groenhoven’ wordt verbroken. Mevr. Anneke Groneman (derde generatie), gedurende 19 jaren hoedster van ‘Groenhoven’, doet wereldberoemd fokbedrijf over aan de BV Internationale Vee-Export Maatschappij te Hoorn: directeur Zeger Bakker.

Westwoud Mej. R. Baas wordt gehuldigd. Zij staat in de r.k. lagere school 40 jaar voor de klas, wordt benoemd tot ridder in de Orde van Oranje Nassau en ontvangt de pauselijke onderscheiding Pro Ecclesia et Pontifice.

5 mei 5 mei 1977, tekening: Maarten Oortwijn
Andijk In aanwezigheid van een paar honderd ex-onderduikers en verzetsmensen onthult Gerrit Ruiter (88), oud-zaadhandelaar en in de bezettingsjaren plaatselijk commandant van de L.O., het door beeldhouwer Rob Ligtvoet vervaardigde ‘Onderduikersmonument’. Het in 1949 de gemeente aangeboden monument verkeerde in zeer desolate staat. Gedurende de bezettingsjaren huisvestte Andijk zo'n 2500 onderduikers!

Schermerhorn De Raiffeisenbank bestaat 75 jaar en schenkt een renteloze lening van ƒ 75.000,- aan de Stichting ‘Schermer Beschermers’.

11 mei
Langedijk Commissaris der koningin drs. R. J. de Wit opent eerste gerenoveerde deel van Broeker Veilingmuseum. Er is, naar een ontwerp van architect W. Schagen (Nieuwe Niedorp), voor dik ƒ 1,5 miljoen aan vertimmerd.

12 mei
Hoorn Gedeputeerde dr. ir. J. IJff stelt nieuwe PEN-districtskantoor, gebouwd aan het Dampten, officieel in gebruik. Gebouw, naar een ontwerp van architect C. Mandje, heeft bijna ƒ 2 miljoen gekost.

Anna Paulowna Mr. dr. H. Jonker treedt (na 28 jaar) af als voorzitter van de ‘Polderse Gemeenschap’ en wordt benoemd tot ereburger van de gemeente. Als ridder in de Orde van Oranje Nassau was hij al uit de ‘lintjesregen’ gestapt.

15 mei
Alkmaar Voetbalfeest in de kaasstad. Via 2-1 zege op FC Den Haag bereikt AZ ‘67 Europees voetbal: deelname aan het UEFA-cuptoernooi.

16 mei
Enkhuizen Het rusthuis ‘Westerhof’ van de Ned. herv. gemeente herdenkt het feit dat het een eeuw geleden werd geopend. De financiële steun werd destijds door de dames Snouck van Loosen gegeven. De laatste restauratie vond plaats tussen 1961 en ‘63.

Schellinkhout Zeventien mille brengt de veiling op t.b.v. de restauratie van het Flaesorgel in de Ned. hervormde kerk.

17 mei
Hoogwoud Wederom bestuurlijke problemen. Gemeenteraad ontslaat de wethouder van onderwijs, mevr. M. P. Schepers-Bolwijn (Neutrale Kiesvereniging). Daags daarvoor werd zij door de vice-president van de Alkmaarse rechtbank in het ongelijk gesteld in een kort geding, dat zij tegen burgemeester mr. W. F. Maat had aangespannen: wegens aantasting van eer en goede naam.

Blokker De korenmolen ‘de Krijgsman’ prijkt – na jaren – weer met kap en wieken aan de Noorderdracht.
De restauratie vordert.

18 mei
Petten Commissaris der koningin onthult (voorlopige) gedenksteen, die herinnert aan het begin van de werkzaamheden van het op Delta-hoogte brengen van de Hondsbosschezeewering (4,5 km). Dijk wordt 3 meter hoger: tot 11,5 meter plus NAP. Enige cijfers: 1.200.000 m³ zand, 45.000 m³ klei, 142.000 ton asfalt. En de rekening, die tenslotte altijd komt: ƒ 30 miljoen.

20 mei
Bovenkarspel Gemeentesecretaris P. M. Groot laat eerste trein van nu officiële N.S.-halte ‘Flora’ vertrekken. Halte bevindt zich op de plaats, waar eens de ‘wachterswoning’ stond.
De gemeente telt nu twee officiële N.S.-stations.

Alkmaar Jan van Wonderen (54), die 40 jaar de gemeente als straatmaker ‘op knieën’ heeft gediend, ontvangt voor zijn werk de gouden medaille van de stad.

22 mei
Midwoud Burgemeester P. Smit opent verenigingsgebouw ‘d’ Ouwe School’, inclusief bibliotheek.
Verenigingen die hun onderkomen bij de storm van 3 januari ‘76 verloren, zijn weer onderdak.

23 mei 23 mei 1977, tekening: Maarten Oortwijn
Hoorn Het houten havenlicht prijkt weer aan de havenmond. Het is geheel vernieuwd en herinnert aan lang vervlogen tijden. Restauratie vergde ƒ 120.000,-.

24 mei
Enkhuizen Aan de Wierdijk is begin gemaakt met de herbouw van het ‘West Indisch Pakhuis’. Het stond eens in de Paktuinen en werd in 1972 gesloopt. Het gaat nu deel uitmaken van het complex van het Zuiderzeemuseum en het is de bedoeling om in dit gebouw de geschiedenis van Enkhuizen een plaatsje te geven.

31 mei
Bergen Na dik 10 jaar voorbereiding is de bouw van het complex van de Stichting ‘Mytylschool en Internaat Noordelijk Noord Holland’ officieel gestart. De 85-jarige Alkmaarder Piet Laan, ‘aartsbedelaar’ voor dit project, slaat eerste paal op terrein aan de Oudtburghweg.

« april | juni »

 


Hé, is dat Westfries?

409. Wat is de soep fleeuw (flauw, niet hartig).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.