Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1977 » april

Kroniek van West-Friesland - april 1977

3 april 3 april 1977, tekening: Maarten Oortwijn
Oude Niedorp De uit de 14e eeuw daterende Ned. herv. kerk, oorspronkelijk toegewijd aan en genaamd naar Sint Werenfridus en in 1953 gerestaureerd, brandt na blikseminslag tot de grond af. Koster A. Schuurman redt de uit 1672 daterende Hugenotenbijbel nog uit de vuurzee, maar de ook uit dat jaar daterende fraaie preekstoel gaat verloren.

4 april
Hoorn Nieuwe tenniscomplex (10 banen) aan de Holenweg wordt geopend. Veertien dagen later kan de H.L.T.V. ‘Juliana’ ook de nieuwe tennishal in gebruik nemen.

7 april
Schoorldam Nieuwe ophaalbrug over Noordhollandskanaal wordt voor het wegverkeer open gesteld. Vervangt de ruim 70 jaar oude draaibrug, waarvan in januari afscheid werd genomen.

17 april
Heerhugowaard Eerste elftal van de voetbalvereniging SVW ‘27 stoot in twee seizoenen door van de derde- naar de eerste klas KNVB. Extra glans aan gouden jubileum jaar.

20 april
Enkhuizen De vereniging ‘Heerenleesgezelschap’ bestaat niet meer. Het was één van de oudste verenigingen in Enkhuizen: opgericht in 1799, met als doelstelling het laten circuleren van goede boeken onder haar leden. Het moderne bibliotheekwezen heeft het bestaansrecht aangetast en op de 178e jaarvergadering is tot opheffing besloten.

Alkmaar De capaciteit van de in 1960 gebouwde R.Z.I. is van 70.000 op 140.000 inwoner-equivalenten gebracht. Burgemeester Roozemond stelt nieuwe uitbreiding, die dik ƒ 10 miljoen heeft gekost, in gebruik.

21 april 21 april 1977, tekening: Maarten Oortwijn
Hoorn Minister drs. J. Boersma (Sociale Zaken) stelt officieel het nieuwe stadhuis, gebouwd aan de Nieuwe Steen in de Risdam, in gebruik door het klavier van het carillon te bespelen. Gebouw is ontworpen door architect ir. A. E. Küpfer van het architectenbureau Tauber te Alkmaar en de totale stichtingskosten bedragen bijna ƒ 16 miljoen. De hele gemeentelijke huishouding zit nu weer onder één dak.

23 april
Alkmaar R.K. kerkbestuur heeft Dominicuskerk aan de Laat, neo-gotische schepping van architect dr. P. J. Cuypers en op 6 augustus 1866 geconsacreerd, verkocht. Kerk, die eind 1974 uit veiligheidsoverwegingen werd gesloten, zal waarschijnlijk worden gesloopt en plaats maken voor misschien een winkelcentrum.

Medemblik Mevr. A. Heerdt-Smits wordt onderscheiden met de zilveren eremedaille van de gemeente. Zij wordt hiermee de eerste ereburgeres. Zij wordt onderscheiden voor haar verdiensten en inzet op maatschappelijk terrein: 30 jaar wijkverpleegster, 25 jaar bestuurslid (23 jaar voorzitster) van de Kruisvereniging: om enkele van haar functies te noemen.

24 april
Spanbroek Ds. T. A. Vonk Noordegraaf neemt afscheid van zijn gemeente. Hij gaat met emeritaat.

26 april
Sint Pancras Met de geboorte van Saskia Hetem bereikt gemeente inwonertal van 5000. Spaarbankboekje voor Saskia, bloemen voor haar moeder.

Hoorn Op 64-jarige leeftijd overlijdt Barend Kluft: van september 1959 tot augustus ‘74 o.m. raadslid voor de PvdA en bij zijn afscheid met de zilveren medaille van de stad onderscheiden. De laatste jaren hield hij zich vooral bezig met de renovatie van het Veenenlaankwartier.

27 april
Hoogwoud Commissaris van de koningin drs. R. J. de Wit opent in de voormalige o.l. school de aldaar ingerichte dependance van het gemeentehuis. De raadszaal wordt officieel ‘Meester Jaap Slootenzaal’ gedoopt: eerbetoon aan de vorig jaar overleden hoofdonderwijzer, die gedurende 18 jaar veel voor de gemeente heeft gedaan: in het bijzonder op historisch gebied.

29 april
Langedijk Voorzitter F. Berkhouwer van de polder Geestmerambacht (tevens wethouder) komt als ridder in de Orde van Oranje Nassau uit de ‘lintjesregen’. Evenals adjunct-directeur G. D. van der Heide (Andijk) van het Zuiderzeemuseum. Alkmaars historicus mr. dr. J. Belonje wordt officier in deze orde.

30 april
Enkhuizen Het kinderhuis ‘de Trintel’, vroeger het Gereformeerd Weeshuis, gaat sluiten. Hoge verbouwingskosten en steeds hoger wordende kosten hebben het ministerie van Justitie, waaronder kinderbescherming ressorteert, doen besluiten de geldkraan dicht te draaien.

« maart | mei »

 


Hé, is dat Westfries?

428. Die zwager van je is 'n snokkere of: snukkere kerel. Als hij van de partij is, kom je vaak in 'n snokkere situatie (wat eigenaardig, wat buitenissig, meestal met 'n komisch tintje eraan).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.