Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1977 » maart

Kroniek van West-Friesland - maart 1977

1 maart
Hoogkarspel Burgemeester P. Groot viert in stilte zijn 30-jarig ambtsjubileum. Geen groot feest, wel geschenken en een eerste paal voor weer 170 huizen.

Anna Paulowna In de heer J. den Ouden (38), wethouder voor de VVD van Alblasserdam, begroet gemeente nieuwe eerste burger.

2 maart
Wervershoof Na 44 jaar hebben de Zuster Franciscanessen afscheid genomen van het bejaardenwerk in deze gemeente. Aanvankelijk begonnen 4 Duitse zusters met armen- en bejaardenwerk. Later kwam daar het geven van onderwijs bij. Aan het zegenrijke werk van de Zusters is nu een einde gekomen. Zuster Pancharia wordt benoemd tot ere-burgeres van de gemeente en ontvangt de daarbij behorende gouden speld.

Hoorn Het eerste milieu-politieteam gaat in West-Friesland van start onder commando van opperwachtmeester P. Wanink te Venhuizen, die ruim 3 jaar geleden eerste milieu-politieman van ons land was.

8 maart
Hensbroek Op 76-jarige leeftijd overlijdt de heer H. K. F. Cohen, sedert 1929 huisarts in deze gemeente en actief tot het laatst toe. Sinds 1969 ereburger van de gemeente.

9 maart
Heerhugowaard Nieuwe complex van openbare scholengemeenschap ‘Huygenwaard’ (in 1964 gestart met 5 brugklassen en 134 leerlingen) wordt in gebruik gesteld.

10 maart
Alkmaar Dr. F. H. Parriger (65) wordt bij zijn afscheid als rector van het Murmellius-gymnasium (na 15 jaar) onderscheiden met de gouden medaille van de stad. Als officier in de Orde van Oranje Nassau komt hij nadien uit de ‘lintjesregen’.

Schermer In zijn woonplaats Haarlem overlijdt op 82-jarige leeftijd prof. dr. ir. Willem Schermerhorn: wetenschapsman (landmeetkundige met wereldnaam), verzetsstrijder en politicus, Nederlands eerste naoorlogse minister-president. Boerenzoon, aan de Zuidervaart in de Schermer – ‘zijn’ polder – geboren.

Stroet. Feest t.g.v. het 75-jarig bestaan van de School met den Bijbel. De basis voor het chr. onderwijs in St. Maarten en Dirkshorn werd gelegd op 12 februari 1901 na een kerkdienst. Voor ƒ 3800,- (uit eigen zak) werd een 2-klassige school met woning gezet. Mr. Nieuwenhuizen startte met 30 leerlingen, verdeeld over 6 klassen.

12 maart
Hoogwoud De echtgenote van burgemeester Maat opent nieuw gebouw voor de jeugd. Dat gebeurt met veel lawaai: symboliek voor het politieke vuurwerk, dat de bouw heeft begeleid.

19 maart
Lutjebroek Jan Bakker (62), verenigingsman-pur-sang, viert zijn zilveren jubileum als regisseur bij de toneelvereniging ‘Vondel’ en ontvangt de gouden N.A.C.-speld.

23 maart 23 maart 1977, tekening: Maarten Oortwijn
Hoorn In voormalige ziekenverpleging ‘de Villa’ wordt horlogemakersvakschool ‘Cornelis Verhagen’ officieel in gebruik genomen. Kroon op het levenswerk van directeur J. F. Winnubst, die deze school in 1948 particulier opgezet – met 7 leerlingen in oud kruidenierswinkeltje in zijn woonplaats Medemblik begon. Pas in 1959 werd zijn school officieel erkend en subsidiabel. Nu is huisvestingsprobleem voor bijna 100 leerlingen ook opgelost.

24 maart
Obdam Gemeentebestuur en bevolking huldigen lichamelijk zwaar gehandicapte biljartvirtuoos Ben Leek: behaalde o.m. voor de derde keer Nederlandse titel 38/2.

26 maart
Grootebroek Piet van Straaten wordt gehuldigd: 45 jaar dient hij amateurtoneelwereld in de regio als grimeur. In deze kwaliteit viert hij zijn zilveren jubileum bij toneelvereniging ‘Euripides’.

Enkhuizen Na een 75-jarig bestaan heeft de tuindersvereniging ‘Onderlinge Hulp’ zichzelf opgeheven. Er zijn te weinig leden (tuinders) meer over. Het kasoverschot gaat naar de speeltuinvereniging ‘Kindervreugde’.

Hoorn Otter's Distilleerderij, sedert 1880 gevestigd aan het Kleine Noord, wordt overgenomen door de Westfriese groothandel P. Karsten BV en verhuist naar Blokker. Het in West-Friesland vermaarde bedrijf(je) werd gesticht door de heren Winkel en Speets en in 1934 overgenomen door A. Otter. Produktie van op oude wijze en volgens zelf gemaakte recepten vervaardigde drankjes wordt in Blokker voortgezet: o.m. het bekende Westfriese C.B'tje.

27 maart
Wijdenes Toneelvereniging ‘'t Mosterdzaadje’ neemt afscheid van regisseur P. Ham. Veertig jaar inzet voor amateurtoneel, waarvan dik 25 jaar regisseur, worden beloond met zilveren medaille van het Ned. Centrum Amateurtoneel.

28 maart
Alkmaar. Onderlinge Ziektekostenverzekering Noord Holland-Noord U.A. bestaat 50 jaar. Geen feestgedruis. In het eerste jaar ruim 3000 verzekerden tegen een contributie van 5 cent per week voor personen boven de 16 jaar. Thans ruim 50.000 verzekerden en het premie-inkomen over 1975 bedroeg ruim ƒ 30,6 miljoen.

30 maart
Heerhugowaard Onderwijs-minister Van Kemenade opent aan de Umbrieëllaan de vestiging van de Stichting streekschool voor beroepsbegeleidend onderwijs Noord Holland-Noord. Nog jonge loot aan de onderwijsstam: 17 vakrichtingen, al 1200 leerlingen.

« februari | april »

 


Hé, is dat Westfries?

352. Buurman was juist bij ons met koppiestoid (de tijd van gezamenlijk koffie of thee drinken in 't gezin te ± 10 uur en 15 uur).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.