Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1977 » februari

Kroniek van West-Friesland - februari 1977

1 februari
Alkmaar In de heer C(ees) M. L. Roozemond (49), sinds 1966 gecommitteerde van Rijnmond en oud-journalist, begroet gemeente nieuwe burgemeester. ‘Ik wil temidden van u werken, niet vanaf een verheven plaats’.

5 februari
Hoogkarspel De Houterweg is ontdaan van alle bomen. Bijna alle bomen waren wel eens in aanraking geweest met een voertuig en 40% van de bomen was ziek. Na de ruilverkaveling komt er een nieuwe beplanting.

6 februari
Hoorn Ds. F. Slomp viert gouden ambtsjubileum. Hij heeft zich tijdens de oorlog fel verzet tegen de Duitse bezetters en stond bij de ondergrondse bekend als Frits de Zwerver.

7 februari
Heerhugowaard In nieuwste uitbreiding Centrum Zuid-West wordt sociaal-medisch centrum officieus in gebruik gesteld. Zeven boerderijachtige gebouwen. Totale kosten van dit complex aan de Middenweg ƒ 1,2 miljoen.

12 februari
Hoorn Het Hoornse Harmonie Orkest viert tweede lustrum. Tijdens dit concert wordt Piet Fikke gehuldigd: hij is 60 jaar muzikant. Het H.H.O. ontstond door samengaan van de korpsen ‘Apollo’, ‘Crescendo’ en ‘Kunst na Arbeid’.

14 februari
Heiloo Alhier overlijdt plotseling ir. Theo Gerard Tomson (61): hoogheemraad van Uitwaterende Sluizen, voorzitter van de K. van K. ‘Hollands Noorderkwartier’. Van 1952 tot 1976 diende hij coöperatief zuivelend Noord Holland, aan de geschiedenis waarvan zijn naam onverbrekelijk blijft verbonden. Als K. van K.-voorzitter wordt hij opgevolgd door ir. J. W. Schuurman.

15 februari
Schagerbrug De heer H. Grin (65), voorzitter (sinds de oprichting 27 jaar geleden) van de K.I.-vereniging ‘Hollands Noorden’ neemt afscheid en wordt onderscheiden met de eremedaille in goud van de Orde van Oranje Nassau.

16 februari 16 februari 1977, tekening: Maarten Oortwijn
Hoorn Het in aanbouw zijnde stadskantoor wordt al verrijkt met een carillon, bestaande uit 18 klokken. De grootste ervan wordt ‘Dolle Willem’ genoemd.

18 februari
Bovenkarspel Commissaris van de koningin drs. R. J. de Wit opent 44e Westfriese Flora, die in teken staat van theaterstad Wenen. Vader Jan en zoon Sjaak (firma) Timmerman te Lutjebroek winnen de ‘Zilveren Tulp’. Expositie trekt ruim 123000 bezoekers.

Alkmaar Ene M. Leijers opende vandaag 100 jaar geleden aan het Payglop winkel in manufacturen, garen, band, bedden en dekens. Dit was het begin van het sedert 1921 in de Langestraat gevestigde bedrijf Spruyt BV. Het bedrijf telt nu ruim 200 werknemers en mag zich voortaan Hofleverancier noemen.

26 februari
Hoorn Restauratiecommissie van de Oosterkerk wordt blij verrast met gift van twee ton van onbekende. Er moet evenwel aan twee voorwaarden worden voldaan. De Ned. hervormde gemeente moet gebouw overdragen aan Stichting ‘Oosterkerk’ en de overheid moet bereid zijn om kostbare restauratie mee te helpen subsidieren. Beide zaken komen voor elkaar.

Bergen Mr. Oscar Vital Léon Guermonprez (65), sedert najaar 1945 directeur (pionier) van volkshogeschool Bergen, sluit 44-jarige carrière bij het volkshogeschoolwerk af. Hij ontvangst hoogste onderscheiding van de provincie Noord Holland: de zilveren legpenning. Helaas overlijdt hij reeds op 20 juni.

Twisk Kon. fanfarekorps ‘West Frisia’ huldigt de heer W. Schagen (73): 60 jaar actief meeblazend en al 31 jaar secretaris.

27 februari
Berkhout De heer C. Klay, 25 jaar bestuurslid van de Turnkring ‘West-Friesland’ (24 jaar voorzitter) ontvangt erespeld van het KNGV: de hoogste onderscheiding welke het Verbond kent.

Alkmaar De 18-jarige Amerikaan Eric Heiden verovert op de kunstijsbaan ‘De Meent’ de wereldtitel 1977 sprint. De 22-jarige Canadese Sylvia Burka wint de titel bij de dames.

« januari | maart »

 


Hé, is dat Westfries?

323. Op carnaval had ie zich verkleed; hij zag er kakkelollig uit (potsierlijk, belachelijk, als 'n hansworst); de meesten konnen 'm geniesen (herkenden 'm niet eens).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.