Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1976 » december

Kroniek van West-Friesland - december 1976

1 december
Zwaagdijk Postbode Kees Aker gaat met pensioen. Gedurende ruim 45 jaar heeft hij de post bezorgd aan de Zwaagdijk: van de Hoornseweg tot voorbij ‘de Ark’. Een route van dik 11 km. Met vele geschenken is hij officieel uitgeluid.

Koedijk In het 4 km lange kanaaldorp wordt geen brood meer aan huis bezorgd. Koude bakker (sinds 1965) Tinus de Wit – hij vestigde zich in 1949 als warme bakker – stopt er mee. Koedijk kende vóór de oorlog vier warme bakkers.

9 december
Grootebroek De in 1892 opgerichte coöp. veilingvereniging ‘De Tuinbouw’ beleeft laatste dag als vaarveiling. Op 13 december wordt nieuwe veilzaal officieus in gebruik genomen, waarvoor directeur Willebrands op 7 januari eerste paal sloeg. ‘De Tuinbouw’ is dan rijveiling. Nieuwe complex heeft 4,2 miljoen gekost. Oude vaarveilinggebouw werd op 10 juli 1935 geopend.

14 december 14 december 1976, tekening: Maarten Oortwijn
Enkhuizen West-Friesland beleeft historisch moment Met het afvuren van twee antieke kanonnen opent prins Claus de ‘achterdeur’, de nieuwe wegverbinding Enkhuizen-Lelystad; 27,7 km lang is de Markerwaarddijk(weg), 2300 meter korter dan de Afsluitdijk.

15 december
Medemblik Burgemeester J. W. Bol, sinds 1 februari 1966 eerste burger van Opperdoes en sinds 16 december 1971 tevens eerste burger van Medemblik, wordt met gouden stadspenning van Medemblik uitgeluid. De volgende dag wordt hij geïnstalleerd als burgemeester van Bunschoten.

17 december
Lutjewinkel Jan Fijnheer (65) beëindigt bestuurlijke activiteiten in Noordhollandse rundveehouderij- en coöperatieve zuivelwereld als ridder in de Orde Oranje Nassau.

Schagen Met geboorte van Robin Eduard Turpijn bereikt gemeente inwonertal van 15.000.

18 december
Schagen Engel Hakkesteegt (64), veertig jaar dierenarts, wordt uitgebreid gehuldigd en benoemd tot ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Alkmaar Gerrit Nieuwenhuizen legt na ruim 11 jaar voorzitterschap van afd. Noord Holland van KNVB neer en wordt benoemd tot Bondsridder. Zijn opvolger: Nic Visser uit Berkhout.

20 december
Abbekerk Burgemeester P. Krom Jr. viert in stilte zijn 30-jarig jubileum als eerste burger. Hij staat tevens aan het hoofd van Twisker gemeentebestuur en dat ook al weer tien jaar.

26 december
Enkhuizen Organist P. van Goor herdenkt feit, dat hij 60 jaar lang orgel van St. Franciscus Xaverius kerk bespeelt. Uit handen van burgemeester mr. D. J. Krajenbrink ontvangt hij de eremedaille in zilver van de orde van Oranje Nassau. In 1961 werd hij reeds door de Paus onderscheiden.

27 december
Medemblik Het koepeltje op het dak van het Provinciaal Ziekenhuis door brand vernield. Overigens is toekomst van gebouw nog niet zeker, hoewel het zal worden hersteld. De gemeente wilde destijds slopen, maar daartoe werd geen vergunning afgegeven.

Midwoud/Oostwoud Na twee dorpsfilms uit de jaren vijftig en zestig is nu de derde in première gegaan. Een goede gelegenheid om eens te vergelijken wat er in een kwart eeuw verandert en ... verloren gaat.

28 december
Hoorn De heer W. Fehres (65) wordt met pensioen uitgeluid als directeur van technische dienst waterschap ‘Westfriesland’. In juni 1936 kwam hij naar West-Friesland: in dienst bij de Vier Noorder Koggen. Zijn opvolger: ir. A. Vethman.

Enkhuizen Voor het eerst sedert opening in 1950 begroet Zuiderzee-museum 100.000 bezoekers in één jaar. De heer F. Maneschijn uit Harderwijk maakt de 100.000 vol.

30 december
Avenhorn Voor het eerst in de historie van de coöp. veilingvereniging wordt jaaromzet van 10 miljoen overschreden. Recordjaar was 1975 met omzet van ƒ 5.450.000,-. Oorzaak van deze uitschieter: hoge aardappel- en groenteprijzen in de droge en hete zomer.

31 december
Wieringerwaard Dijkgraaf K. Breebaart neemt na 17 jaar voortijdig afscheid. Heemraad H. Kistemaker wordt zijn opvolger.

 

Westfriezinnen op het Binnenhof

Na vele, vele jaren praten kwam het er in 1976 tenslotte toch nog van. Minister mr W. F. de Gaay Fortman (Binnenlandse Zaken) diende bij de Tweede Kamer een wetsontwerp tot gemeentelijke herindeling van oostelijk West-Friesland in. Het aantal van 27 gemeenten in deze regio zou, volgens dit wetsontwerp althans, moeten worden teruggebracht tot 12. En dat was er volgens sommigen in de betrokken regio nu juist één te weinig.
Op 2 november hield een speciaal ingestelde Kamercommissie een hoorzitting in het gebouw van de Tweede Kamer en een flink aantal Westfriezinnen, verenigd in de ‘Aktiegroep Bangert’, trok onder aanvoering van mevrouw Corrie van Kleef (raadslid van Blokker en ‘moeder van de Bangert’, naar het Binnenhof om de Kamerleden aan het verstand proberen te brengen, dat er op de te vervaardigen nieuwe indelingskaart een gemeente Bangert dient te worden ingetekend. En dat allemaal onder de slogan: ‘Blokker, Westwoud, Zwaag: gemeente Bangert graag’. Of een en ander heeft geholpen zal de toekomst leren.
Op de foto wordt het D'66 Tweede Kamerlid Jan Terlouw door enkele Westfriezinnen toegesproken: v.l.n.r. de dames Koeman, Groen, Kuiper en Engel.

Westfriezinnen op het Binnenhof

 


Hé, is dat Westfries?

632. Ik verskeurde (scheurde) m'n nieuwe mantel aan 'n spijker, ik was er beloord van (kapot, erg teleurgesteld).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.