Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1976 » oktober

Kroniek van West-Friesland - oktober 1976

1 oktober
Alkmaar De in 1887 gestichte distilleerderij van de fao Geels staakt activiteiten.

Bovenkarspel Gemeentesecretaris P. M. Groot wordt benoemd tot ridder in de Orde van Oranje Nassau. Sinds 1936 is hij in dienst van de gemeente, sedert 1962 als secretaris.

Blokker Directeur J. H. Veldhuis maakt 25 dienstjaren bij coöp. veiling. vereniging ‘Op Hoop van Zegen’ vol.

2 oktober
Langedijk Gymnastiekvereniging ‘Hercules-Hygiëa’ viert met druk bezochte receptie 75-jarig bestaan. Ceremoniemeester hierbij is veelvuldig oud-nationaal turnkampioen Klaas Boot sr., jarenlang de ‘spil’ van de vereniging.

4 oktober
Hobrede De Provinciale Bibliotheek Centrale heeft nu 500 scholen die bij haar ingeschreven staan. De 500e school is de openbare school in Hobrede.

7 oktober
Wognum Meerderheid van leden van Westfries Mannenkoor aanvaardt het door dirigent Jan Stam ingediende ontslag. Hij was in 1945 oprichter van het koor. Zijn opvolger wordt André Kaart.

8 oktober
Langedijk K. Wagenaar Gzn. B.V., groothandel en export van groenten en aardappelen te Broek, viert met personeel honderdjarig bestaan van bedrijf.

9 oktober
Benningbroek Lidia Postma is in het kader van de Kinderboekenweek onderscheiden met de Gouden Penseel. Zij krijgt de prijs voor de illustraties in Hans Chr. Andersen's boek: ‘Sprookjes en Vertellingen’.

11 oktober
Enkhuizen In vele gemeenten kent men de hondenbelasting. Die belasting :s hier door de gemeenteraad afgeschaft. We hopen dat de vervuiling op straat daardoor niet toeneemt.

13 oktober
Alkmaar Alhier overlijdt de heer G. H. Hoijtink (82), van 1930 tot 1 september ‘66 raadslid voor de A.R.: drie keer was hij wethouder. Hij was ridder in de Orde van Oranje Nassau en drager van de gouden medaille van de stad Alkmaar.

Opmeer Ledenraad van C.V. ‘Noord Holland’ stemt met 89 tegen 9 stemmen in met fusie met CMC-Melk Unie B.V. Per 1 januari ‘77 komt er al één hoofddirectie voor beide ondernemingen.

14 oktober
Sijbekarspel Twee grote wandkleden sieren raadszaal ‘Het is zo'n kale zaal’, zei mevrouw C. Sterrenberg voor twee jaar, toen zij – als ambtenares van de burgerlijke stand – wel eens huwelijk voltrok. Vrouwen uit de gemeente maakten de kleden.

15 oktober 15 oktober 1976, tekening: Maarten Oortwijn
Abbekerk Burgemeester P. Krom stelt nieuwe openbare basisschool in gebruik. Gebouw, zes zeskantige lokalen rond gemeenschapsruimte met daarboven hobbyzolder, heeft bijna één miljoen gekost. Raad voteerde extra kosten voor gebouw. Ontwerp van architecten Muis en De Winter te Rotterdam is uitgezocht door Oudercommissie.

16 oktober
Wieringen In drs. L. W. Stam (38), wethouder van Castricum, begroet gemeente nieuwe burgemeester.

19 oktober
Barsingerhorn De uit 1862 daterende doopsgezinde kerk en pastorie zijn door de kerkelijke gemeente verkocht. De doopsgezinden kerken nu in Schagen. De Ned. Hervormde kerk verdween in 1968 al uit het dorpsbeeld.

20 oktober
Hoogwoud Op 80-jarige leeftijd overlijdt de heer Arie Modder. Hij ende heer Edel exploiteerden één van de eerste autobusdiensten. De overledene was o.m. gemeentebode en commandant van de brandweer en afslager bij boelhuizen.

27 oktober
Hoorn Directrice Zuster Jean Bosco van het Sint Jansgasthuis legt haar taak na twaalf jaar neer. Zij is gekozen tot bestuurslid van de Congregatie van de Zusters van Liefde.

Grootebroek Voor 't eerst in ruim 2-jarig bestaan van het Marcuscollege (algemeen chr. scholengemeenschap voor havo/atheneum) zijn alle op dit moment 380 leerlingen één gebouw binnengestapt: eerste fase nieuwbouw aan Raadhuislaan. Zaten over vier verschillende gebouwen verspreid.

28 oktober
Hem Op 69-jarige leeftijd overlijdt de heer Cornelis Visser: was lange tijd lid van de gemeenteraad, zat in het Ned. Hervormde kerkbestuur en was secretaris/penningmeester van de banne Hem en later van de Drieban.

29 oktober
Heerhugowaard Twee nieuwe, elkaars spiegelbeeld zijnde LOM-scholen onder één dak, ‘Bommelstein’ en ‘De Witte Raven’, worden officieel in dienst gesteld. De noodgebouwen, waarin in 1973 werd gestart, zijn ontruimd.

30 oktober
Nieuwe Niedorp ‘Ceres’, Eerste Ongevallen Verzekeringsmaatschappij van Rundvee, Paarden, Wolvee en Varkens, bestaat 80 jaar.

31 oktober
Barsingerhorn Vereniging ‘Door Oefening Groter’, gesticht als soort burgerlijke sociëteit – aanvankelijk alleen voor mannen – bestaat 100 jaar. In beginjaren had DOG veel in de Barsingerhorner melk te brokkelen, na 1945 werd zij nutsvereniging.

 


Hé, is dat Westfries?

254. 'n Moerloper is 'n lam of kalf, dat nog bij moer, het moederdier, loopt, dus nog niet ofwonnen is (afgewend). Ook gezegd van iemand die nog ongetrouwd en bij moeder thuis woont.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.