Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1976 » september

Kroniek van West-Friesland - september 1976

1 september
Kalverdijk. Café ‘Landmans Welvaren’, uit 1813 daterend, wordt door een felle brand vernield. Biljartclub verliest hierbij rijk gevulde prijzenkast.

2 september
De Bilt De weermannen hebben de balans opgemaakt en de statistieken geraadpleegd. Deze zomer van 1976 wordt in de afgelopen 130 jaar door één nog hetere en drogere overtroffen. We hadden 814 uur zon, dat is 207 meer dan normaal.

3 september 3 september 1976, tekening: Maarten Oortwijn
Niedorp Commissaris van de koningin drs. R. J. de Wit stelt 't al enige maanden in gebruik zijnde nieuwe gemeentehuis officieel in dienst. Het ontwerp van de Rotterdamse architect M. D. van Wensveen is gerealiseerd in fruitboomgaard aan de Meet: tussen Winkel en Nieuwe Niedorp. Oude gemeentehuis ging op 13 sept. ‘73 door brand verloren. Op 19 mei j.l. trok secretarie-personeel nieuwe gemeentehuis al binnen ‘We waren huisvesting in oude Mavoschool te Winkel meer dan zat’, aldus gemeentesecretaris B. H. Broxterman.

Hoogkarspel Burgemeester P. Groot stelt eerste geïntegreerde kleuter-basisschool in gemeente officieel in gebruik. Achtklassige school (2 voor de kleuters), die ‘Om de Noord’ is gedoopt heeft 1,4 miljoen gekost.

7 september
Medemblik Na vier jaar de wereldzeeën te hebben bevaren en daarbij 33.000 mijlen te hebben afgelegd keert Herman Jansen in zijn woonplaats terug.

Andijk B. en W. wilden een gouden ere-medaille instellen voor verdienstelijke burgers. Raadsleden denken er anders over: ‘Geef geld maar aan de peuterspeelzaal’. Raad verwerpt met zeven tegen drie stemmen het voorstel.

10 september
Alkmaar De ‘Stadstimmerwerf’ aan de Keetgracht bestaat 250 jaar. Uit deze werf is het instituut Openbare Werken ontstaan. In kader van dit jubileum wandelt het ‘oud goud’ van deze dienst als eerste door de gereedgekomen Nollentunnel in de spoorhaan tussen Alkmaar en Heerhugowaard; een onderdeel van de verkeersruit in aanleg rond groeiend Alkmaar.

Hoorn In Huize ‘Avondlicht’ herdenkt mevrouw Aaltje Water-Valentijn het feit dat ze de eeuw volmaakt.

14 september
Hoogwoud De heer J. Klinkert uit N.Scharwoude, voorzitter van de Nederlandse Kolfbond, legt tijdens wedstrijden op de baan van het ‘Huis van Egmond’ beslag op de nationale titel 1976. Als voorzitter behoor je vanzelfsprekend het goede voorbeeld te geven...

Hoorn De gemeente heeft na maanden weer een voltallig college van B. en W. Het bestaat uit twee PvdA'ers en twee CDA'ers. Commissaris van de koningin drs. R. J. de Wit heeft als ‘wijze man’ einde gemaakt aan bestuurscrisis.

15 september
Limmen Op in Middelburg gehouden nationale kaaskeuring van Kon. Ned. Zuivelbond FNZ wint particuliere fabriekje ‘De Vereeniging’ (‘Klein Duimpje’ van de Noordhollandse zuivelindustrie) in de rubriek Edammers de enige gouden medaille, welke door de jury wordt toegekend.

Hoorn De heer H. Polstra, directeur van de landbouwschool aan het Dampten verlaat het onderwijs. Hij heeft pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Vanaf 1959 was hij aan deze school verbonden.

17 september
Alkmaar ‘Combinatie’-produktiebedrijf ‘Neerlandia’ te Stompetoren legt aan het einde van dit kaasmarktseizoen definitief beslag op de hoogste trofee: de zilveren ‘Gulden Vlies’-wisselketen.

23 september
Hoogkarspel Prinses Beatrix bezoekt het in oude o.l. school ondergebrachte jeugdcentrum van Stichting „'t Bon”, waar opnamen worden gemaakt voor t.v.-filmpje t.b.v. actie ‘Jantje Beton’ van Nationaal Jeugdfonds. Dit jeugdcentrum, dat vorig jaar november door brand ‘op straat kwam te staan’, staat centraal in dit filmpje waarin boetserende Beatrix één van de actrices is.

Alkmaar In 1969 gestichte agrarische streekschool heeft beschikking over eigen 21 lokalen tellend gebouw aan de Drechterwaard in de Huiswaard. Complex, naar ontwerp van architect E. Grobben, heeft 4 miljoen gekost. Ir. I. H. Riemersma, inspecteur landbouwonderwijs verricht opening.

24 september
Hoogwoud Gemeente-secretaris (sinds 1972) Gerrit Jansma is 40 jaar in overheidsdienst – 30 bracht hij er in deze gemeente door – en wordt onderscheiden met eremedaille in goud van Orde van Oranje Nassau.

Broek op Langedijk Chr. mannenkoor ‘De Lofstem’ neemt afscheid van zijn dirigent, de heer K. Wagenaar. Het deed dit met een concert in de Gereformeerde kerk. Het koor heeft er al 50 jaar opzitten.

25 september
Nieuwe Niedorp Alhier overlijdt de heer W. Lakeman (65): met Jo de Leeuw uit Schoorldam vormde hij jarenlang het duo ‘Wi-Jo’, dat in WestFriesland en de Noordkop altijd volle zalen trok.

27 september
Hoorn In sportcomplex aan Holenweg is eerste paal geslagen voor tennishal. Het was oud-wethouder Jorritsma, die het klaarde.

Alkmaar Op 80-jarige leeftijd overlijdt mr. A. Schenkeveld. Tijdens de oorlog deed hij voor de goede zaak verdienstelijk werk en was o.m. regionaal commandant van de Binnenlandse Strijdkrachten. Op maatschappelijk terrein bekleedde hij tal van functies. De overledene was ridder in de orde van de Nederlandse Leeuw.

28 september
Hoorn In het overdekte zwembad wordt Marriët de Greeuw als één miljoenste bezoeker gehuldigd.

Wervershoof Een reünie van ruim honderd Huismannen of Huesmannen bevolkt de gemeente. De eerste Huesman kwam uit Duitsland: ‘lappiespoep’. Zich aan elkaar voorstellen hoefde niet...

30 september
Hoogkarspel In voormalige Nutsgebouw – thans het Reigersnest geheten is openbare bibliotheek geopend.

« augustus | oktober »

 


Hé, is dat Westfries?

721. Kalkedodders zijn kale, jonge vogeltjes, die nog maar korte tijd uit 't ei zijn.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.