Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1976 » augustus

Kroniek van West-Friesland - augustus 1976

1 augustus
Hauwert In kader van ruilverkavelingswerkzaamheden in de Vier Noorder Koggen is de ‘Zak van Hauwert’ doorgeprikt. Er is een verbindingsweg tussen de Notweg en Onderdijk aangelegd. Voor Hauwert het einde van een tijdperk.

Alkmaar Nederland heeft warmste juli-maand sedert 1868 achter de rug met gemiddelde temperatuur van 19,3 graden in De Bilt. De dienst Bescherming Burgerbevolking heeft ruim 100 agrariërs in West-Friesland geassisteerd bij het nathouden van landerijen. Groenteprijzen noteren aan veilingen recordprijzen: slabonen ƒ 4,20 per kg, andijvie ƒ 2,54 per kg, sla 91 cent per krop, bloemkool ƒ 2,55 per stuk.

4 augustus
Purmerend Eerste paal van Willem Eggert City-Centrum, het nieuwe stadshart voor het oude Purmerend, gaat de grond in: na een kaalslag-operatie op 13.000 vierkante meter.

Beemster Café ‘de Beemster Herberg’, sedert 1936 gedreven door familie Groot in pand aan de Middenweg in de Noord Beemster, dat in 1725 als school werd gebouwd, sluit. Waarmee laatste echte ‘bruine café’ in deze regio verdwijnt.

6 augustus
Bergen Adriaan Roland Holst (88), de ‘prins der dichters’, overlijdt. Jany was commandeur in de Orde van Oranje Nassau en ereburger van zijn woonplaats.

11 augustus
Katwoude Burgemeester mr. J. F. de Groot van Noordhollands mini-gemeente slaat eerste paal voor rioolwaterzuiveringsinstallatie, waarin over 1½ jaar afvalwater van Edam, Volendam, Monnickendam en Broek in Waterland moet worden gezuiverd. Totale investering – met persleidingen – circa 19 miljoen.

13 augustus
Wervershoof Burgemeester Han Meijer stelt nieuwe postkantoor officieel in dienst. Het is de derde keer dat de PTT hier een nieuw kantoor in gebruik neemt; directeur B. Vermaat is de derde Vermaat die sedert 1946 het postkantoor beheert.

Alkmaar Na de gemeente – op twee weken na – zes jaar te hebben gediend, wordt drs. R. J. de Wit uitgeluid als burgemeester. Hij zette in deze periode de ontwikkeling van Alkmaar als ‘overloopkern’ in de hoogste versnelling. Hij ontvangt gouden medaille van de stad.

19 augustus
Enkhuizen Door werkzaamheden in het kader van de dijk Enkhuizen-Lelystad moet een stukje oude Westfriesche Omringdijk worden doorgraven. ‘Voer’ voor het oudheidkundig bodemonderzoek. Het oudste dijkprofiel dateerde uit de elfde en twaalfde eeuw. Er wordt nog een oude wierlaag aangetroffen.

Hoorn Bij werkzaamheden in zijn woning aan de Veermanskade vindt de de heer D. Burger aantal gave kranten uit de jaren 1771, 1772 en 1773: exemplaren van de Amsterdamsche Donderdagsche Courant, de Rotterdamsche Courant, de Leydsche Courant en de Oprechte Haerlemsche Courant.

20 augustus
Wijde Wormer. Start van feestweek t.g.v. het feit, dat de polder De Wijde Wormer (1600 ha groot) in februari 1626 droog kwam. De gemeente Wijdewormer werd pas in 1817 gesticht.

21 augustus
Venhuizen Enorme vuurzee verwoest schurencomplex van bloembollen-exportbedrijf van gebr. Langedijk aan Westerkerkweg. Dertig miljoen bloembollen plus hoeveelheid grondstoffen voor plasticfabricage (opslag voor Polva-Enkhuizen) gaan in vlammen op. Enorme rookwolken, waarin giftige elementen, zaaien enige paniek in omgeving.

23 augustus
Haarlem Drs. R. J. de Wit wordt geïnstalleerd als commissaris van de koningin in Noord Holland: als opvolger van mr. F. J. Kranenburg.

Alkmaar Jan van Maarleveld (70) overlijdt: 34 jaar diende hij vrijwillige brandweer, van 1 januari 1948 tot zijn afscheid op 17 december 1965 als commandant. Hij was ridder in de Orde van Oranje Nassau en drager van zilveren eremedaille van Alkmaar.

Opmeer Gemeentebestuur huldigt de gehandicapte sportcrack Ton Bijman. Op Internationale Spelen voor Gehandicapte Jongeren in Zuid Frankrijk behaalde hij goud met kegelwerpen, zilver bij het speerwerpen en brons bij het zwemmen.

27 augustus
Medemblik Gemeentesecretaris J. Hoogendoorn van Zandvoort en zijn vrouw brengen bezoekersaantal van kasteel Radboud dit jaar op 30.000: nieuw record.

28 augustus
Heerhugowaard Directe wegverbinding Heerhugowaard-Obdam wordt officieel in gebruik genomen met openstelling van nieuwe verkeersbrug over oostelijke ringvaart van Heerhugowaard.

Hoorn Er is herdruk verschenen van het bekende boek: ‘Kloin Pittichie’ van de twee jaar geleden overleden schrijfster A. C. ter Horst-Hoekstra. Er zijn meer Westfriese romans, doch dit boek is geschreven in het Westfries dialect met al zijn toonaarden.

30 augustus
Winkel Aangstaanjagend gegil houdt bewoners van dit dorp uit de slaap. Nachtelijke speurtocht brengt aan het licht dat het geluid wordt geproduceerd door jonge ransuilen, die dit voorjaar uit het ei zijn gekomen.

« juli | september »

 


Hé, is dat Westfries?

267. Skaibutter, 'scheiboter' werd gemaakt als de koeien pas in de wei liepen, dus direct na 't 'scheiden' van de stal.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.