Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1976 » mei

Kroniek van West-Friesland - mei 1976

1 mei
Opmeer De 10 leden van het vrouwelijke brandweerkorps – een unicum in ons land – presenteren zich o.l.v. bevelvoerster Alyda Appel voor het eerst in het nieuwe uitgaanstenue.

3 mei
Hoorn De heer Jaap Boeder (53) bedrijfsleider-administrateur van de boerderij van de Vereniging tot Exploitatie van het Veevoedingsbedrijf „Hoorn” -de ‘proefzuivel’ – viert zilveren jubileum en ontvangt de eremedaille in goud van de Orde van Oranje Nassau. Bedrijf wordt per 31 december geliquideerd en naar Lelystad overgebracht.

5 mei
Ursem Burgemeester B. J. de Winter opent nieuwe (en eerste) openbare Langereis-kleuterschool in gemeente. Het twee-lokalige gebouw heeft 3,5 ton gekost.

7 mei
Alkmaar Gemeenschappelijk Gasbedrijf Kop Noord Holland neemt nieuwe onderkomen van de technische dienst in gebruik en viert tegelijkertijd de 100.000e aansluiting. De familie C. P. Molenaar, Lekerweg 50 in Huiswaard (Alkmaar) krijgt jaar lang gratis gas.

Blokker Tuinder Piet Oud uit Hoogkarspel brengt 7 kg Eerstelingen voor de veilingklok van ‘Op Hoop van Zegen’. De nieuwe aardappelen, geteeld in de kas, brengen ƒ 6,10 per kg op: recordprijs, zelfs nu de consumptieaardappelen – vanwege de grote schaarste – zeer prijzig zijn.

8 mei
Alkmaar Op ‘Molendag 1976’ wordt de uit 1771 daterende stenen molen ‘De Eendracht’, nabij Bergerhof, na algehele restauratie weer aan het draaien gebracht.

14 mei
Zaandam Bij zijn afscheid als directeur wordt de heer A. H. Verkade benoemd tot officier in de Orde van Oranje Nassau. Hij is de laatste van de vijf in 1936 benoemde broers, die met pensioen gaat. Er is nu nog één Verkade over: zijn zoon en tevens opvolger. Deze vertegenwoordigt de vierde generatie.

15 mei
Callantsoog Mr. C. H. Moll, die één zesjarige ambtsperiode heeft vol gemaakt, neemt ontslag als burgemeester-secretaris.

Lambertschaag Het ‘Groene Kerkje’ blijft, dank zij activiteit van gelijknamige Stichting o.l.v. voorzitter P. H. Plomp, behouden voor gemeenschap. Zelfs het uit 1866 daterende orgel speelt weer. De vrijwilligers, die gebouw voor ondergang hebben behouden, hadden slechts ƒ 7000,- ter beschikking. Toch slaagden zij en tijdens druk bezocht open huis laten zij resultaat van hun arbeid zien.

Alkmaar De Lutherse Kerk aan de Oudegracht is gerestaureerd. De kosten bedroegen meer dan 1 miljoen. Met twee bijzondere diensten op 5 en 6 juni worden de erediensten hervat.

16 mei
Hoorn Zaalvoetbalvereniging ‘Hovocubo’ neemt nationale titel over van Scagha ‘66. Op 29 mei bestaat vereniging 10 jaar. Dit is reeds tweede nationale kampioenschap: eerste was in ‘72.

20 mei
Den Oever Afsluitdijk wordt over totale lengte als autosnelweg in gebruik genomen. Laatste kunstwerk over sluizencomplex is gereed gekomen.

21 mei
Alkmaar Officier van Justitie mr. J. van den Oever heeft als zodanig de Alkmaarse rechtbank verlaten wegens bereiken van pensioengerechtigde leeftijd.

Opmeer Herman de Jong (60) wordt uitgeluid als lid van hoofddirectie van C.V. ‘Noord Holland’. In 1952 werd hij directeur van ‘Neerlandia’ te Stompetoren en 1959 van ‘Aurora’-Opmeer. Hij ontvangt de eremedaille in goud van de Orde van Oranje Nassau.

23 mei
Wervershoof Alhier overlijdt op 79-jarige leeftijd mgr. Paul Martinus Verhoofstad. Na zijn emeritaat vestigde hij zich in Wervershoof, als archivaris, waardoor deze gemeente een van de weinige Westfriese gemeenten werd met een wetenschappelijk samengesteld archief.

25 mei
Hoorn De drie nog zittende wethouders: drs. P. J. Fit en D. Louwman beiden lid van de PvdA – en L. S. M. Jorritsma (ex-ProHo) dienen hun ontslag in, waardoor een unieke situatie ontstaat. Van het college is in feite alleen burgemeester F. Tjaberings nog in functie. Wethouder F. L. van Iersel (ProHo) was al door de raadsmeerderheid naar huis gestuurd. In nog geen twee jaar tijd heeft deze gemeente zeven wethouders versleten!

26 mei
Langedijk Zuurkoolfabriek G. Kramer en Zn. neemt aandelenpakket van Koninklijke fabriek Harten Co. te Oudkarspel over van Luyckx: dochter van Nutricia. Uit deze fusie wordt Neerlands grootste zuurkoolfabrikant geboren: met 45% van marktaandeel.

29 mei
Nibbixwoud In het zilveren jubileumjaar van de afd. handbal verovert eerste dameszevental van sportvereniging SEW nationale titel veldhandbal.

« april | juni »

 


Hé, is dat Westfries?

804. 't Hele hussie (de hele boel, alles bij elkaar) was geen cent waard.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.