Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1976 » april

Kroniek van West-Friesland - april 1976

1 april
Graft-De Rijp In mevrouw M. de Jong-Meijer (49) begroet gemeente nieuwe eerste burger. De oud-voorzitster van de PvdA-raadsfractie in Zaanstad ziet na haar installatie zeven van de elf raadsleden boos weglopen.

Alkmaar CRM-staatssecretaris Wim Meijer start officieel de bouw van het Cultureel Centrum, dat op Canadaplein moet verrijzen en waarvan totale kosten zijn geraamd op 17 miljoen.

Hoorn Het autobedrijf van Van der Linden van Sprankhuizen bestaat veertig jaar. Omzet in 1936 ƒ 1700,- per maand. Over 1975 werd voor ƒ 13.000.000,- geboekt. Het is het grootste autobedrijf in West-Friesland.

13 april
Bovenkarspel Oud-pastoor A. Boekel overlijdt op 79-jarige leeftijd. Hij heeft deze parochie 22 jaar gediend en ging in 1969 met emeritaat. Hoogtepunt in zijn loopbaan was de bouw van de St. Martinuskerk.

14 april
West-Friesland Ja, we kunnen er trots op zijn: we hebben een eigen dagtocht. U kunt per trein van Hoorn naar Enkhuizen, vervolgens per boot naar Medemblik en dan met de stoomtram terug naar Hoorn. Gedurende vakantieseizoen was belangstelling bijzonder groot.

Anna Paulowna Burgemeester H. Warners (56), sedert 1 oktober ‘67 eerste burger van deze gemeente, overlijdt plotseling. Daarvoor, vanaf 1954, was hij burgemeester-secretaris van de gemeenten Beets en Oudendijk.

Medemblik De heer W. Fehres, directeur technische dienst van het waterschap Westfriesland, viert 40-jarig dienst jubileum (hij begon zijn loopbaan bij de Vier Noorder Koggen) en wordt benoemd tot ridder in de Orde van Oranje Nassau.

15 april
Wijdenes Mej. N. Leeuwrik (70) neemt, na 50 jaar, afscheid als lerares van de kantklosschool ‘Ieder voor Allen’ en wordt o.m. onderscheiden met gouden eremedaille van de Orde van Oranje Nassau.

16 april
Langedijk Het op 1 september 1915 in gebruik genomen spoorlijntje naar de veiling in Noord Scharwoude is niet meer. Op 28 mei 1972 werd de lijn opgeheven en nu zijn de rails verwijderd. Enkelsporige hefbrug over het kanaal Omval-Kolhorn is gesloopt. Op spoordijk wordt een recreatief rijwielpad aangelegd.

17 april
Grootebroek De plaatselijke afdeling van de L.T.B. herdenkt 60-jarig bestaan. Voorzitter G. P. Rood wordt met gouden erespeld onderscheiden.

Ursem Met passeren van akte van toedeling, ten overstaan van notaris Appel, is ruilverkaveling van polder Ursem (980 ha) officieel afgesloten. De verkaveling startte in 1967. Realiseren van het plan onder leiding van voorzitter Joh. Langereis van plaatselijke commissie, heeft ƒ 12.620.000,- gekost. Het aantal bedrijven verminderde van 145 tot 130.

Alkmaar De heer J. Ottenbros – erelid van ons genootschap sinds 1967 – en zijn echtgenote, mevrouw A. A. Ottenbros-Jetten, vieren hun 60-jarig huwelijksfeest.

Alkmaar Tot hoofdofficier van Justitie is mr. J. J. Abspoel (59) geïnstalleerd. ‘Het strafproces staat ten dienste van de gemeenschap en niet van de verdachte’, was één van zijn uitspraken tijdens zijn installatierede.

24 april 24 april 1976, tekening: Maarten Oortwijn
Noord ScharwoudeDe in 1904 gebouwde gereformeerde kerk – ‘de fijne boet’ – staat leeg en zal worden gesloopt. Gereformeerden gaan samen met hervormden de Johanneskerk – Ontmoetingskerk – gebruiken. Net als voor zo'n 85 jaar terug: weer samen in één kerkgebouw.

26 april
Haarlem Commissaris van de koningin mr. F. J. Kranenburg – sedert 1 februari 1964 op deze post – gaat met pensioen, wordt onderscheiden met de zilveren erepenning van de provincie (cum laude) en benoemd tot groot-officier in de Orde van Oranje Nassau.

28 april
Twisk Op veiling in Amsterdam wordt de ‘muntvondst Twisk’ geveild: collectie van 12 gouden en 138 zilveren munten, welke bij restauratiewerkzaamheden reeds begin 1975 in oude boerderij aan de Dorpsstraat in witte Siegburger pot te voorschijn kwam. Opbrengst: ruim een ton. (Voor nadere gegevens vondst; zie catalogus Jacques Schulman BV te Amsterdam van veiling, gehouden op 27-29 april 1976).

29 april
Wieringerwerf Voorzitter Nic. Hoornsman van de C.V. ‘Noord Holland’ komt als officier in de Orde van Oranje Nassau uit de ‘lintjesregen’ te voorschijn. Burgemeester B. J. Kalb van Zwaag-Nibbixwoud en zijn collega C. K. Kroonenburg van St. Pancras worden benoemd tot ridder.

Midden-Beemster Na zeer ingrijpende restauratie, die drie ton heeft gekost, wordt museum ‘Betje Wolff’ wederom voor publiek opengesteld. Restauratie vond plaats onder leiding van de Rijper architect C. de Jong.

« maart | mei »

 


Hé, is dat Westfries?

400. Die twee oudjes kunnen leuk koetelen (met elkaar hun huishoudelijke bezigheden, enz. doen). We laten ze maar wat koetelen (begaan, hun gang gaan, zonder ons ermee te bemoeien).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.