Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1976 » februari

Kroniek van West-Friesland - februari 1976

1 februari
Sint Maartensbrug Mevrouw Annie Dekker-Witlok (65) wordt als schoonmaakster van de o.l.school hartelijk uitgeluid. Zij heeft dit werk 21 jaar gedaan.
Ursem Met de geboorte van Elisabeth Emma Grooteman bereikt gemeente inwonertal van 3000. In precies 10 jaar kwamer er 1000 ingezetenen bij.

5 februari
Enkhuizen Amsterdamse sleepboot ‘Heijne Goedkoop’ door kruiend ijs overvallen en beschadigd. Helikopter van Kon. Marine redt de drie bemanningsleden. Sleepboot was uitgevaren om het in nood verkerende m.s. ‘Jannie’ hulp te verlenen. De opvarenden van dit schip waren reeds van boord.

7 februari
Nieuwe Niedorp Burgemeester A. Anker stelt nieuwe dorpshuis ‘Prins Maurits’ – kosten ruim zeven ton – officieel in gebruik. Het neemt de plaats in van het op 13 september 1973 afgebrande café ‘Prins Maurits’.

14 februari
Heerhugowaard Toneelvereniging ‘Harmonie’ viert eeuwfeest met drukbezochte reünie. Voorzitter J. de Groot ontvangt zilveren speld van het Ned. Centrum voor Amateurtoneel. De gouden speld had ‘ie al!
16 februari

Zwaag Drie leden van fanfare ‘Sint Caecilia’ gehuldigd. Twee voor zestigjarig lidmaatschap – de heren Tinus Rood en Marius Dam – en voorzitter Simon Beemster voor vijfenvijftig jarig lidmaatschap, waarvan hij er veertig voorzittershamer hanteerde.

Hoorn Ir. W. J. Th. van der Ven, 8 jaar rijkstuinbouwconsulent, vertrekt als hoofdingenieur-directeur bedrijfsontwikkeling (tevens voedselcommissaris) naar Utrecht.

Bovenkarspel De 43e Westfriese Flora wordt door de Amerikaanse ambassadeur in ons land, de heer Kingdon Gould Jr., geopend. Tentoonstelling staat in teken van de Ver. Staten, die dit jaar 200-jarig bestaan vieren. Show trekt 96.000 kijkers. Kweker J. C. Knijn (48) uit de Goorn wint ‘de Zilveren Tulp’.

17 februari
Grootebroek De vereniging ‘Naastenliefde’ – helper in nood bij ziekte van de land- en tuinbouwer – viert zeventig jarig bestaan. In 1906 bedroeg contributie één kwartje per jaar en dat was nog te duur, want de bijdrage ging naar één dubbeltje...

18 februari 18 februari 1976, tekening: Maarten Oortwijn
Enkhuizen Nieuwe chr. Mavoschool geopend. Gebouw heeft 12 leslokalen en een aula. Bouwkosten bedroegen 3 miljoen. De vereniging Prot. Chr. Onderwijs deed zichzelf dlt gebouw cadeau bij haar 100-jarig bestaan.

Schellinkhout In jaren is er geen gelegenheid meer geweest om te ijszeilen, maar deze (korte) winter is het er dan toch nog van gekomen.

23 februari
Waarland De fanfare ‘Samen Voorwaarts’ viert 50-jarig bestaan en gouden blazer J. Elankendaal ontvangt gouden speld met saffier.

24 februari
Broek op Langedijk Het uit 1912 daterende gebouw van de Broeker Veiling is op de Monumentenlijst geplaatst. U kon het allemaal nog eens zien hoe het allemaal was op de Westfriezendag 1976.

25 februari
Benningbroek Mevr. Hil Bakker-Bossen gehuldigd als regisseur van Podium ‘71. Sinds 1926 is zij reeds aan het toneel verbonden. Zij ontvangt gouden insigne van het Nederlands Centrum van Amateurtoneel.

Langedijk Op 81-jarige leeftijd overlijdt de heer Klaas van Dijk. Hij heeft vele functies bekleedt in gemeenschap. Is o.a. wethouder geweest.

26 februari
Grootebroek In de woonwijk Oostersluis wordt eerste paal geslagen voor scholencomplex bestaande uit 3-klassige kleuterschool en 7-klassige basisschool. Erg vlot verliep die operatie niet, want de eerste paal was nogal ‘wederspannig’ en niet in de grond te krijgen.

Heerhugowaard De eerste 120 pupillen betrekken eerste nieuwe paviljoen van het complex voor geestelijk gehandicapten ‘Reigersdaal’, dat moet uitgroeien tot woon- en werkgemeenschap voor zo'n 1100 mensen.

27 februari
Beemster Piet Vlug (69) neemt, na 10 jaar, afscheid als voorzitter van coöp. zuivelonderneming ‘de Combinatie’, die hij in 1970 tot één vereniging aaneen smeedde. Hij wordt opgevolgd door J. de Wit uit de Purmer.

Hoorn De heer G. Kok van het taxibedrijf zit 50 jaar in het vervoersbedrijf. Het is allemaal met een busdienst op Enkhuizen begonnen. Deze dienst werd in 1930 opgeheven en toen schakelde de heer Kok op taxi’, over.

Hoorn Ir. A. Vermeulen neemt afscheid van de Rijks Middelbare Tuinbouwschool. Sinds 1968 was hij aan deze school verbonden. Hij is benoemd tot inspecteur bij het landbouwonderwijs.

28 februari
Alkmaar De afd. Noord-Holland van de K.N.V.B. (met ruim 6600 voetballers en -sters) betrekt nieuw onderkomen aan de Olympiaweg. Onderkomen is zonder subsidie gebouwd en kost 5 ton. ‘Iets om erg trots op te zijn’ zegt afdelingsvoorzitter G. Nieuwenhuizen.

« januari | maart »

 


Hé, is dat Westfries?

405. Ik ben bij m'n zus op de zuikerstikken geweest (op kraamvisite).
Stik (boterham). Stik-eten (brood-eten).
Stikkebordje (boterhambordje).
Stikkebuul (broodzak).
Hij blijft op stikken (hij blijft over, met brood). Gastestikken (extra lekkere boterhammen als voor gasten).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.