Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1975 » december

Kroniek van West-Friesland - december 1975

3 december
Hoorn Staatssecretaris W. Polak van Binnenlandse Zaken slaat eerste paal t.b.v. de bouw van het nieuwe stadskantoor in de Risdam. Het is een ontwerp van prof. ir. P. H. Tauber te Alkmaar. Bouwkosten zijn geraamd op 14 miljoen gulden.

4 december
Enkhuizen Bejaardentehuis ‘St. Nicolaas’ gaat verdwijnen, er komt een nieuw voor in de plaats. En wie sloeg de eerste paal? Juist! St. Nicolaas zelf.

5 december
Alkmaar In gemeentelijk slachthuis wordt door HVC Groot-Booy (Covecodochter) 100.000e lam geslacht; nieuw jaarrecord. Lam was aangevoerd van bedrijf van vader Jan en zoon Cor Eriks uit de Zijpe (Oudesluis).

9 december
Zeevang Sandra Langereis is 5000e inwoonster geworden. Gemeente startte op 1 augustus 1970 met 4340 inwoners.

10 december
Alkmaar De vereniging ‘Oud-Alkmaar’ bestaat 50 jaar en viert dat met een herdenkingsavond. Vijftig hoofden van scholen ontvangen dia-serie met Alkmaarse prenten en een historisch boekwerk, te gebruiken bij het onderwijs.

12 december
Alkmaar Mevr. G. G. A. Holzmüller-Teengs neemt afscheid als voorzitster van de stichting ‘Alkmaarse Muziekschool’. Ze is o.m. betrokken geweest bij het Stedelijk Museum, Padvindersgilde, Centraal Ziekenhuis U.V.V. en tal van andere verenigingen.

't Veld De Stichting Gezinsverzorging ‘West Friesland West’ neemt raaihuis van de voormalige gemeente Oude Niedorp officieel als administratief centrum in gebruik.

13 december
Bovenkarspel Jan Wokke uit Limmen treedt af als afslager van de bloembollenveiling ‘West-Friesland’. Hij heeft de 65-jarige leeftijd bereikt en heeft deze functie sedert zijn achttiende jaar vervuld.

Andijk Bollenkweker Cees Oud vindt op zijn land een bijzonder gave vuurstenen dolk.

17 december
Alkmaar Gedeputeerde drs. J. van Dis en burgemeester drs. R. J. de Wit stellen westelijke randweg om Alkmaar (lengte 5 km, 14 kunstwerken, kosten 55 miljoen) in gebruik; plus aansluitende provinciale weg S 3 naar Schagen.

20 december
Bovenkarspel Paus Paulus benoemt de op 4 september 1909 alhier geboren Johannes Gerardus Maria (kardinaal) Willebrands tot 65e aartsbisschop van Utrecht.

22 december
Schagerbrug Overladen met geschenken neemt Gerrit Schuijt Kzn. (70), afscheid als dijkgraaf van de Zijpe- en Hazepolder. In 1944 begon hij zijn carrière als molenmeester, in 1946 werd hij hoofdingeland, in 1950 heemraad en in 1954 dijkgraaf. Ook als wnd. dijkgraaf van Uitwaterende Sluizen werd hij uitgeluid. Van dit hoogheemraadschap ontvangt hij de zilveren erepenning. Als dijkgraaf wordt hij opgevolgd door C. Marees. Broer C. Schuijt wordt zelfde dag uitgeluid als voorzitter (sinds 1947) van polder Valkkoog en hij krijgt eremedaille in goud van Orde van Oranje Nassau.

23 december
Zwaag Alhier overlijdt op 80-jarige leeftijd de heer Jan Heering, ere-voorzitter van de veiling ‘Bangert en Omstreken’.

Niedorp Met het passeren van de acte van toedeling wordt ruilverkaveling Niedorperkogge, waarvan op 26 oktober 1961 voorbereidingscommissie werd geïnstalleerd, officieel afgesloten. Voor plaatselijke commissie zit karwei erop.

25 december
Langedijk In Den Haag overlijdt op 91-jarige leeftijd dr. Dirk Langedijk, een onderwijsman en o.m. auteur van het boek over zijn geboorteplaats: ‘De geschiedenis van de Langedijk’.

27 december
Alkmaar Alhier overlijdt op 73-jarige leeftijd Willem C. Mooij. Ruim een halve eeuw was hij directeur van schouwburg-restaurant „'t Gulden Vlies”, welk bedrijf sinds 1902 in bezit is van de familie Mooij.

30 december
Sint Maarten Met de geboorte van Edo Jurriaan Tams bereikt deze gemeente het inwonertal van 2000 zielen.

Enkhuizen Ouder dan Edo is de vuurtoren ‘De Ven’. Deze viert dit jaar zijn 275e verjaardag. U komt de toren tegen op de weg van Enkhuizen naar Andijk.

31 december
Hoorn Horna-consumptie-ijsfabriek sluit de poort. Baron Diepvries NV neemt complex van IJsunie over.

 


Hé, is dat Westfries?

305. Als er sneeuw of ijs is, halen de kinderen de toog (prikslee) van de zolder.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.