Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1975 » oktober

Kroniek van West-Friesland - oktober 1975

1 oktober
Enkhuizen Na op 2 weken na 75 jaar ten dienste te zijn geweest voor de zieke medemens is het Snouck van Loosenziekenhuis gesloten. Tal van acties zijn gevoerd om ziekenhuis te behouden, maar alles zonder resultaat. Alleen polikliniek blijft bestaan, althans voorlopig. Op de valreep verscheen nog boekje met foto's uit het bestaan van het ziekenhuis.

Heerhugowaard Gemeente heeft eigen politiekorps. Inspecteur P. Dissel (34) wordt eerste korpschef.

2 oktober
Bovenkarspel Acht gezinnen aan Broekerhavenweg moeten ijlings worden geevacueerd naar hotel ‘De Halve Maan’, omdat zij op een ‘brandbom’ blijken te wonen. Uit lekke leiding van nabijgelegen benzinestation Rooker zijn honderden liters benzine in grond onder de huizen gestroomd.

Onderdijk Gedeputeerde Th. Laan slaat eerste paal voor nieuw gemaal van de ‘Vier Noorder Koggen’. Als gevolg van ruilverkaveling gaat waterpeil tot maximaal 1,50 m omlaag. Oude gemaal kan aan deze waterstand niet worden aangepast. De kosten zullen ƒ 12.000.000,- bedragen.

3 oktober
Stompetoren Oud-dijkgraaf Jacob Posch van de Schermeer en Uitwaterende Sluizen ontvangt onderscheiding van de Stichting Nationaal Comité Monumentenjaar 1975 vanwege zijn grote verdiensten voor het behoud van monumenten, met name in deze regio.

4 oktober
Berkhout De gouden kolfvereniging ‘De Ridder St. Joris’ heeft geslaagd tournooi gehouden. Ook dames waren van de partij en een van hen, A. Beuling, sloeg 172 punten. De eerste bij de heren werd C. Bontekoning, die in 20 slagen 194 punten behaalde.

Venhuizen De gerestaureerde kerk van de Ned. herv. gemeente wordt weer – als nieuw – in gebruik genomen. De werkzaamheden hebben 7 jaar in beslag genomen. De kerk heeft als nieuwe bestemming onder meer het cultureel centrum ‘De Triangel’ onderdak verleend.

5 oktober
Westwoud De heer L. Sijm herdenkt het feit, dat hij 25 jaar koster is van de r.k. Martinuskerk.

Alkmaar De heer C. Th. Pot ontvangt pauselijke onderscheiding Pro Ecclesia et Pontifice voor zijn verdiensten als organist in het Huis van Bewaring en de gevangenis Bergerhout.

8 oktober
Hoorn Voorzitter Vlaar van het S.O.W. heeft nieuwe vleugel van het verpleeghuis ‘Lindendael’ geopend. De uitbreiding omvat 90 bedden.

10 oktober
Alkmaar De Alkmaarse Oratorium Vereniging viert 50-jarig bestaan met uitvoering van het Stabat Mater van Rossini en de Grosze Messe van Bruckner in de Grote Kerk.

11 oktober
Onderdijk Tot pastoor is de heer J. B. A. Simons geïnstalleerd. De installatie geschiedde door deken R. Hoekstra.

13 oktober
Zaandam Niets veranderlijker dan het weer. Eerste sneeuwval in ons land. Sinds KNMI in 1896 met waarnemingen begon is nog nooit zo'n vroege sneeuwval geregistreerd.

14 oktober
Wijdenes De toren kan wegens geldgebrek niet worden hersteld. In 1977 mag het verzoek voor subsidie worden herhaald.

16 oktober
Graft-De Rijp Burgemeester H. J. Over de Linden (52), sinds 1 september 1966 alhier in functie, vertrekt als eerste burger naar Weesp.

17 oktober
Alkmaar Burgemeester drs. R. J. de Wit heeft eerste damwandplaat geheid voor een spoorwegtunnel tussen Alkmaar en Sint Pancras, die sluitstuk wordt in de rondweg om Alkmaar, ook wel de Ruit van Alkmaar genoemd.

18 oktober
Starnmeer. Cor Schoon verlaat de Starnmeer, na de polder 52 jaar lang als machinist te hebben gediend.

Opmeer Gedeputeerde Jac. Zuurbier stelt sporthal „'t Bon” officieel in gebruik. Het gebouw heeft dik ƒ 1,6 miljoen gekost.
Hoorn Op 81-jarige leeftijd overlijdt mevrouw Aafje Dell. In de Tweede Wereldoorlog deed zij veel voor het verzet en werd daarvoor in 1951 onderscheiden. In 1971 ontving zij een Israëlische onderscheiding. Zij heeft het onderwijs 45 jaar gediend.

23 oktober
Hoorn Het P.E.N. krijgt een nieuw districtskantoor. Gedeputeerde J. IJff slaat eerste paal, eind 1977 is het gebouw klaar en verhuist men van barakken naar een modern kantoor.

 


Hé, is dat Westfries?

646. Over de benoeming van die ambtenaar heb ik niks te kerdiezen (niets over te zeggen of te beslissen).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.