Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1975 » augustus

Kroniek van West-Friesland - augustus 1975

2 augustus 2 augustus 1975, tekening: Maarten Oortwijn
Den Oever Twintig Wieringer kotters blokkeren uur lang de verkeersbrug in de Afsluitdijk ter uiting van hun ongenoegen over de vangstbeperkende maatregelen voor kleinere schepen, o.m. voor tong.

5 augustus
Alkmaar Op 84-jarige leeftijd overlijdt kunstschilder Koos Stikvoort. Voor zijn werk werd hij met de ridderorde van Oranje Nassau geëerd. Tot zijn 65e jaar oefende hij tevens het vak van kuiper uit aan de Achterdam.

9 augustus
Schagerbrug Engel Roozing (64), apothekersassistent, heeft 40 jaar de drankjes naar de patiënten van de artsen Luder en Schoen gebracht en wordt onderscheiden met eremedaille in brons van de orde van Oranje Nassau.

10 augustus
Alkmaar Op 66-jarige leeftijd overlijdt de heer H. Hartman: van 1 mei 1956 tot 1 juni 1969 commissaris van politie en drager van de gouden medaille van de gemeente en ridder in de orde van Oranje Nassau.

13 augustus
Oostgraftdijk. Op de leeftijd van 84 jaar overlijdt de heer Jan Heertjes, een bekende dorpsfiguur. Dertig jaar lang luidde hij de klok voor kerkdiensten en begrafenissen.

16 augustus
Wormer In mr. P. M. G. P. Janssens (35) uit Monnickendam begroet deze gemeente haar nieuwe eerste burger.

17 augustus
Barsingerhorn Als gevolg van verbouwing van het voormalige raadhuis kunnen kermisattributen het pleintje achter het café ‘De Fortuin’ niet bereiken. Dat betekent voor de jeugd dit jaar geen echte kermis.

20 augustus
Wormer Veehouder Willem Dokter ontdekt in zijn weiland een nieuw ‘gat’ op ca 600 meter van het ‘gat’, dat in 1959 werd ontdekt en wereldberoemd werd.

Avenhorn Het gebouwencomplex van de r.k. kleuter en basisschool ‘De Overhaal’ aan 't Veer wordt officieel geopend.

21 augustus
Schagen ‘Ome’ Gert Pater treedt voor de laatste maal op als programmaleider van de Westfriese Markt. Dat gebeurt in stromende regen. Na 22 Jaar vindt hij het welletjes. Voor zijn vele werk wordt hij benoemd tot erelid van de Stichting ‘Westfriese Folklore’.

22 augustus
Grootebroek Het ‘Weeshuis’ bestaat 400 jaar. Dit feit wordt gevierd met een tentoonstelling en een open dag. Het bestuur schenkt aan culturele en sociale projecten een kwart miljoen weg: o.m. 50 mille aan ons Genootschap voor het maken van een film over ‘het Grootslag’.

27 augustus
Wijdenes Het fanfareorkest ‘Ons Genoegen’ bestaat 75 jaar en viert dit met een concert en een show. De oprichting vond plaats in de scheerwinkel van Bas Roemer, een bekende naam in de Westfriese muziekwereld.

Enkhuizen Vier streekparochies, t.w. Enkhuizen, Bovenkarspel, Grootebroek en Lutjebroek gaan in pastoraal verband samenwerken. Reden hiertoe is de uitbreiding van de dorpskernen, welke door allerlei ontwikkelingen een grotere verscheidenheid te zien geven. Nieuw is het experiment met buitenkerkelijke zondagse bijeenkomsten.

Warmenhuizen Mevrouw T. Groot-Pronk wordt als 80.000e bezoekster verwelkomd in het zwembad ‘Geestmerend’. Een record in het zevenjarig bestaan van het bad, dat enkele maanden geleden door brand werd geteisterd.

29 augustus
Schagen De heer Ale Tjallema, in 1953 benoemd tot directeur van de toen gestarte lagere landbouwschool, thans lagere agrarische school geheten, neemt afscheid en wordt benoemd tot ridder in de orde van Oranje Nassau.

30 augustus
Andijk De uitvaartvereniging ‘De Laatste Eer’ neemt nieuw uitvaartcentrum, gelegen aan de Ibislaan, in gebruik. Gebouw heeft ruim ƒ 175.000,- gekost.

Enkhuizen De heer Lomans is zeer verrast toen hij vernam, dat hij met zijn jacht ‘'t Kievitsnest’ de 10.000e was die afmeerde in de Enkhuizer jachthaven.

« juli | september »

 


Hé, is dat Westfries?

225. De kippen lopen allemaal te eizen (voedsel zoeken en oppikken).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.