Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1975 » juli

Kroniek van West-Friesland - juli 1975

1 juli
Alkmaar Autobedrijf ‘Pouwels’ bestaat 50 jaar. Het werd gestart door Johan Chr. Pouwels in ‘Kennemer Autogarage’, in 1912 gebouwd naar een ontwerp van de in Alkmaar geboren architect Jan Wils, die o.a. ook het Olympisch Stadion te Amsterdam bouwde.

Hoorn Onder supervisie van het SOW start de samenwerking van Westfriese brandweerkorpsen in regionaal verband. Alleen de gemeenten Opperdoes, Opmeer en Hoogkarspel doen vooralsnog niet mee.

10 juli
Lutjewinkel De heer B. Konijnenberg viert zilveren jubileum in coöperatief zuivelend Noord-Holland. Begon loopbaan als tweede assistent bij de zuivelfabriek ‘West Friesland’ te Lutjewinkel en maakt nu deel uit van de hoofddirectie van de C.V. ‘Noord Holland’.

12 juli
Wognum Op 69-jarige leeftijd overlijdt wethouder M. Betzema. In 1971 werd hij met koninklijk goud onderscheiden voor zijn scala van werkzaamheden voor de gemeenschap, waarin hij een geziene figuur was.

14 juli
Noord Scharwoude Een hartaanval beëindigt het leven van de heer Jan van der Ben (53): directeur van de aardappelgroothandel ‘Begro’ B.V. en bouwer van AZ'67, een voetbalclub welke ontstond uit een fusie van de profclub Alkmaar '54 en FC Zaanstreek.

15 juli
Oudesluis Daan Pool, lid van verdienste van ons Genootschap, viert zijn 80e verjaardag. Piet Blaauboer uit Winkel wijdde in de krant een verjaarsgedicht aan hem. In het Westfries natuurlijk.

16 juli
Schoorl In de heer C. Bernard (41), eerder eerste burger van de Groningse gemeenten Kantens en Usquert, begroet Schoorl nieuwe burgemeester.

20 juli
Sint Pancras Beroepswielrenner Gerard Kamper voltooit de Tour de France. Hij arriveert als 84e op de Champs Elysees te Parijs.

23 juli
Berkhout Slechts enkele maanden voor zijn pensioen overlijdt burgemeester J. W. de Vos. Hij was voor zijn gemeente sedert 1968 een echte ‘burgervader’. Een ouderwets woord, maar het betekende voor de Berkhouters veel.

25 juli
Blokker Het Ministerie van C.R.M. heeft positief gereageerd op het financiële verzoek om de molen ‘De Krijgsman’ te restaureren. De kosten zijn begroot op ƒ 135.000,-.

27 juli
Beverwijk Alhier overlijdt de heer Jan Gelben Stephanus Bruinsma, sedert 2 januari 1957 burgemeester van deze gemeente en officier in de Orde van Oranje Nassau. Postuum wordt hem de gouden medaille van de gemeente toegekend.

Sint Maarten Op 74-jarige leeftijd overlijdt de heer Jan van Schagen. In 1949 werd hij raadslid, van 1958 tot 1974 diende hij de gemeente als wethouder.

31 juli
Enkhuizen Wijda Mazereeuw (21) ontvangt, tijdens grootse huldiging, uit handen van Nel Zwier de gouden ring met drie briljanten. Wijda, dè Enkhuizer sportvrouw, veroverde tijdens wereldkampioenschappen zwemmen in Cali (Columbia) twee zilveren plakken: op de 100 en 200 meter schoolslag. Zij is lid van de zwemvereniging ‘Zwepho’-Hoogkarspel.

Enkhuizen Vandaag sluit de laatste smederij hier ter stede. Ko van der Schaft heeft na 40 jaar de zware voorhamer naast het aambeeld gezet. Honderden paarden zijn in de loop der tijden hier van nieuw beslag voorzien. Weer is een ambachtelijk bedrijf verdwenen.

Callantsoog Door de duinen wordt op 5 meter diepte een aardgasleiding gelegd. Deze leiding gaat regelrecht de Noordzee in om te dienen als transportleiding van het Noordzee-aardgas naar het behandelingsstation in het Balgzandpoldertje.

« juni | augustus »

 


Hé, is dat Westfries?

460. Hij heeft 't wild in de bienen (hij is erg gehaast, bv. in z'n werk). In z'n haast stroffelde (struikelde) ie over 'n steen.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.