Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1975 » mei

Kroniek van West-Friesland - mei 1975

1 mei
Alkmaar Notaris P. J. J. Hillebrand (67) geboren te Obdam en sinds 1946 notaris te Alkmaar, legt zijn functie neer en wordt rustend burger. Hij wordt opgevolgd door zijn ‘rechterhand’, notaris A. J. van den Bosch.

Schagerbrug Drukkerij Van Loenen bestaat 100 jaar. Bedrijfje werd gesticht door ene J. J. Honingh en is sinds 15 mei 1915 in handen van de familie Van Loenen, waarvan de derde generatie nu het bewind voert. Tussen 7 december 1879 en 1945 rolde de Zijper Courant – als weekblad – hier van de pers.

2 mei
Abbekerk Nationale topzwemster Wijda Mazereeuw uit Enkhuizen opent nieuwe 25 meter openluchtbad ‘De Spetter’.

Enkhuizen Echtpaar A. Groen-Vet is 65 jaar getrouwd. Alex Groen was jarenlang hoofd van de Kuipersdijkschool, Nutsbestuurder en dirigent van het koor ‘Inter Nos’.

Twisk Klaas Stapel viert dubbel jubileum: 40 jaar getrouwd en 50 jaar groenteboer. Hij begon als 12-jarige jongen met ‘kistje op de heup’, bedient nu met auto ook klanten in Midwoud en Oostwoud.

3 mei
Enkhuizen Mr. D. J. Krajenbrink (45) wordt geïnstalleerd als burgemeester (was eerste burger van Ulrum) en met een staande ovatie wordt afscheid genomen van wnd. burgemeester en oud-wethouder J. Visser.

Alkmaar Mevrouw T. de Lange, eigenaresse van het Harmonie Theater, heeft na 55 jaar de exploitatie neergelegd. Deze is overgenomen door de Bioscoop Exploitatie Mij.

Alkmaar Vele genodigden en belangstellenden geven acte de présence bij de heringebruikneming van de Viaansche molen. Molenmaker Gerrit Moejes uit Oudorp leverde met restauratie weer stuk vakmanschap af.

Alkmaar Voorzitter T. Bonsema van de ‘Associatie Uitvaartverzorging Alkmaar en Omstreken’ opent nieuw rouwcentrum aan de Westerweg. Centrum is gebouwd naar een ontwerp van prof. ir. P. H. Tauber.

10 mei
Warder Stichting ‘Kerk Warder’ houdt open huis. Het uit 1847 daterende Ned. herv. kerkje is herschapen in gemeenschapshuis, dat onderdak biedt aan liefst 40 verenigingen. Voor ‘effe een ton’ realiseerde de kleine Warder gemeenschap dit plan onder aanvoering van actieleider-aannemer J. Visser. Officiële begroting vermeldde eindbedrag van ƒ 750.000,-.

Bovenkarspel Er liggen fusieplannen gereed tussen de bloembollenveilingverenigingen ‘West Friesland’ en H.B.G. te Lisse. Er zal beter en doeltreffender gewerkt kunnen worden indien fusie een feit zal zijn. Maand later was het al zo ver.

12 mei
Beemster Valkenier Bert Schoo vangt op dak van woning van fam. L. de Groot (Zuiderweg 8) een jonge vale gier: roofvogel uit Zuid Europa met vleugelwijdte van bijna 3 meter. Pas op 16 oktober wordt vogel overgebracht naar reservaat in Franse Pyreneeën.

13 mei
Alkmaar Na tweemaal bezoek van dieven te hebben gehad, is besloten de sterrewacht aan de Hoeverweg te sluiten. Eerst verdween er een generator en vervolgens de grote sterrekijker.

14 mei
Langedijk Het oude dieselgemaal heeft na de ruilverkaveling geen taak meer, maar van slopen wil het polderbestuur niet weten. Het is van oordeel dat gemaal voor het nageslacht bewaard moet blijven.

Zaanstad Commissaris van de Koningin mr. F. J. Kranenburg stelt nieuwe gemeentehuis van Zaanstad officieel in gebruik. Het is gebouwd in de nieuwe wijk Rooswijk-Zaandijk en hij deelt mede dat burgemeester R. Laan is benoemd tot ridder in de Orde van Oranje Nassau. De totale kosten van nieuwe stadskantoor bedroegen ƒ 18.150.000,-.

15 mei
Bergen Dr. H. Poot herdenkt het feit dat hij meer dan 50 jaar huisarts is geweest. Van zijn patienten ontvangt hij een schilderij van J. Min en een pauselijke onderscheiding met de versierselen van de Silvester orde.

Langedijk De uit 1868 daterende ‘Nieuwe Molen’ aan de Broekerhoek is voor bedrag van ƒ 35.000,- draai- en maalbaar gemaakt. Als ‘stand-by’ molen kan deze 60.000 liter water per minuut uitslaan.

16 mei
Alkmaar Mr. A. Schenkeveld (79) neemt na 50 jaar in de advocatuur te hebben gewerkt afscheid en gaat van zijn rust genieten.

21 mei
Hoorn Door het college van B. en W. wordt het tunneltje onder de Provinciale Weg naar Risdam geopend. Dat gebeurt per fiets.

24 mei
Schagen Het herenzaalvoetbalteam van ‘Scagha ‘66’ legt in Rotterdam beslag op tweede nationale titel in successie en derde in totaal.

26 mei
Alkmaar Vrijmetselaarsloge ‘De Noordster’ biedt de gemeente, ter gelegenheid van het 175-jarig bestaan, een in de Egmonderhout aangelegde blindentuin aan met een gemarkeerd pad ter lengte van 400 meter.

Enkhuizen Gymnastiekvereniging Vek-Wik bestaat 90 jaar. 50 jaar lang werkte directeur Jaap Mazereeuw voor deze vereniging en hij ontvangt zilveren erespeld. Gedurende 25 jaar werd hij trouw bijgestaan door mej. Sien Muskee.

28 mei
Lutjebroek Op 87-jarige leeftijd overlijdt Pieter Hagoort, nestor van de Westfriese naïeve schilders. Pas op zijn 70e jaar begon hij te schilderen. Bekend is o.a. ‘de Remise’ te Grootebroek.

29 mei 29 mei 1975, tekening: Maarten Oortwijn
Bergen ‘Ons hart klopt weer’, zegt burgemeester J. Ritsema bij de officiële wederingebruikneming van ‘De Rustende Jager’, hèt ontmoetingspunt in Bergens centrum sinds 1568, dat begin 1970 moest worden gesloten. De nieuwe eigenaar J. J. H. Schrama ziet er weer brood in.

30 mei
Alkmaar Mr. N. J. Buur (60) geboren te Burgerbrug, neemt als hoofddirecteur afscheid van het verzekeringsbedrijf „'t Hooge Huys” (ruim 500 man personeel). Hij begon er zijn loopbaan op 1 oktober 1946 als directie-secretaris.

Blokker Amateur-wielrenner Hans Langereis (22) wint Olympia's 24e Ronde van Nederland.

Bovenkarspel De oude Sint Franciscusschool aan de Hoofdstraat heeft als basisschool afgedaan en is vervangen door een nieuwe aan de Murillastraat. In oude school is nu een Levo-vormingscentrum gehuisvest.

Wervershoof Burgemeester A. J. Vlaar (40), sinds 1969 eesrte burger, neemt afscheid. Hij wordt per 1 juni de eerste full-time voorzitter van het SOW en op 2 juni door commissaris van de koningin mr. F. J. Kranenburg als ‘eerste burgemeester van West-Friesland’ geïnstalleerd.

« april | juni »

 


Hé, is dat Westfries?

428. Die zwager van je is 'n snokkere of: snukkere kerel. Als hij van de partij is, kom je vaak in 'n snokkere situatie (wat eigenaardig, wat buitenissig, meestal met 'n komisch tintje eraan).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.