Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1975 » april

Kroniek van West-Friesland - april 1975

1 april
Hoorn De heer W. D. ter Hark, sedert 1959 chef van de gemeentelijke plantsoendienst, verlaat de dienst wegens bereiken van pensioengerechtigde leeftijd.

Dirkshorn Tot burgemeester van het Brabantse Boekel is benoemd de heer J. A. A. G. Pompen; gedurende 12 jaar secretaris van de gemeente Harenkarspel.

2 april
Hoorn De in 1972 opgerichte stichting Stadsherstel heeft de eerste 2 panden opgeleverd. Doel van stichting is verwaarloosde panden aan te kopen, te restaureren en daarna te verkopen.

Uitgeest B.V. Hollandsche Melksuikerfabriek, sedert 1971 eigendom van de zuivelcoöperaties ‘Noord-Holland’ en DOMO te Beilen, bestaat 75 jaar en directeur G. Kranen wordt benoemd tot ridder in de Orde van Oranje Nassau.

3 april
Hoorn De regionale kruisvereniging ‘West Friesland’ ontstaat uit fusie tussen 21 afdelingen van het Groene Kruis en 10 rayons van het Wit-Gele Kruis. Hoorn, Enkhuizen, Medemblik en Wervershoof doen (nog) niet mee. Voorzitter van de nieuwe vereniging is burgemeester Bol van de gemeenten Medernblik en Opperdoes.

8 april
Enkhuizen Oud-burgemeester IJ. H. de Zeeuw, die nog maar enkele maanden geleden Enkhuizen verliet om eerste burger van Bussum te worden, overlijdt plotseling op de leeftijd van 52 jaar.

9 april 9 april 1975, tekening: Maarten Oortwijn
Barsingerhorn Overvliegende straaljager, die de geluidsbarrière doorbreekt, veroorzaakt de dood van 340 jonge hennen op het opfokbedrijf van Jb. Veldboer.

10 april
Spanbroek Mevrouw Sieverding, directrice van het bejaardentehuis ‘De Zandhoeve’ ontvangt de gouden eremedaille van Oranje Nassau voor haar verdiensten op sociaal terrein.

11 april
Schagerbrug Alhier overlijdt op 90-jarige leeftijd de heer Cornelis Tiel. Hij was van 1935 tot 1954 dijkgraaf van het waterschap ‘Zijpe en Hazepolder’.

14 april
Purmerend De eerste maandagse slachtveemarkt wordt hier gehouden, als voortzetting van de per 31 december gesloten Amsterdamse slachtveemarkt.

15 april
Sint Pancras Alhier overlijdt op 77-jarige leeftijd de heer Harm Schelhaas. Hij was van 1924 tot 1937 secretaris van de voormalige gemeente Broek op Langedijk, daarna burgemeester tot 1941, na samenvoeging van de vier Geestmerambachtgemeenten eerste burger van de toen gevormde gemeente Langedijk tot 1962. Hij was ridder in de Orde van Oranje Nassau.

17 april
Hoorn Toren en carillon van de Grote Kerk aan het Kerkplein zullen worden gerestaureerd. Eerst wordt de toren onderhanden genomen, daarna het carillon. De kosten bedragen ruim ƒ 90.000,-.

19 april
Kolhorn Een grote actie, onder aanvoering van Albert van Zoonen, brengt voorlopig ruim ƒ 12.500,- bijeen voor het behoud en de restauratie van de Ned. herv. kerk.

24 april
Enkhuizen Royal Sluis – zaadteelt – opent nieuw centrum voor de veredeling van zaaizaden en houdt daarbij een open dag van internationale allure.

25 april
Schagen Commissaris van de koningin mr. F. J. Kranenburg opent overdekte zwembad ‘De Wiel’, waarin ƒ 4,2 miljoen is geïnvesteerd, van welk bedrag bewoners en het bedrijfsleven van Schagen ruim 1½ ton bijeen hebben gebracht tijdens een bliksemactie.

28 april
Hoorn In de Geref. kerk aan de J. D. Pollstraat is als predikant bevestigd ds. H. Bonestroo.

29 april
Driehuizen Mevr. J. Langedoorn-Jonker (71) wordt officieel uitgeluid als schoonmaakster van de o.l. school. Zij heeft dit werk sedert 1 januari 1941 gedaan.

Wognum Burgemeester P. J. Commandeur, sinds 1946 eerste burger en secretaris van deze gemeente komt als ridder in de orde van Oranje-Nassau uit de ‘lintjesregen’.

Schagen De heer Th. de Weger wordt ridder in de Orde van Oranje-Nassau. In september 1949 werd hij (voor de PvdA) lid van de gemeenteraad. Van september ‘52 tot september ‘74 diende hij Schagen als wethouder.

Etersheim Rumoer rond het oude en in 1971 buiten gebruik gestelde hervormde kerkje, dat nu in gebruik is genomen door de Kerk van Satan.

30 april
Den Helder In de marinestad wordt met een traditie gebroken. Koninginnedag wordt gevierd zonder een militaire parade.

« maart | mei »

 


Hé, is dat Westfries?

265. Voor de kerstdagen kochten we 'n pondje volvette meshanger (jonge, vette kaas, die aan 't mes blijft hangen).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.