Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1975 » februari

Kroniek van West-Friesland - februari 1975

1 februari
De Rijp In 1925 stichtte D. Hooijberg een garagebedrijf, aanvankelijk werd er met taxi's gereden en later met bussen. Per jaar vervoert Hooijbergtoers nu zo'n 100.000 passagiers. De receptie wordt door ruim 700 mensen bezocht. Van de gemeente ontvangt het bedrijf een oorkonde.

Enkhuizen In de Munt-bioscoop heeft de laatste film gedraaid, ‘Dr. Zjivago’, 55 jaar lang heeft Enkhuizen een bioscoop gehad. Pand is verkocht aan de Hema.

Hoorn Ds. H. J. Kastein herdenkt het feit dat hij 50 jaar geleden predikant werd. Ds. Kastein diende de herv. gemeente van Hoorn van 2 februari 1936 tot aan zijn emeritaat op 1 mei 1962.

Schoorl Burgemeester A. W. Stronkhorst, die zijn gemeente 6 jaar als eerste burger heeft gediend, is met vervroegd pensioen gegaan en met stille trom vertrokken.

3 februari
Alkmaar Directeur N. E. Wennink van de Coöp. Zuivelbank/Rabobank viert zijn 40-jarig dienstverband en wordt benoemd tot ridder in de Orde van Oranje Nassau.

10 februari
Hoorn In de geref. kerk aan de J. D. Pollstraat wordt ds. G. C. Hoving als predikant bevestigd. Voordien was hij werkzaam als pastoraal medewerker in Amsterdam-west.

12 februari
Hoorn Op 90-jarige leeftijd overlijdt de heer H. Willebrands; 30 jaar lang was hij directeur-betaalmeester van de veiling ‘De Tuinbouw’. Daarna bekleedde hij tal van functies in het openbare en kerkelijke leven. Hij was ereburger van Bovenkarspel.

Bovenkarspel In de sporthal ‘de Flint’ krijgt de gemeente een wandkleed aangeboden, waaraan 79 dames sinds 18 november 1974 hebben gewerkt.

14 februari
Langedijk Burgemeester H. W. van den Brink opent nieuwe bibliotheek: schepping van het Amsterdamse architectenbureau Abma en Hazewinkel, waarin in totaal (inclusief boekenbestand) ƒ 850.000,- is geïnvesteerd.

17 februari
Bovenkarspel Amsterdams burgemeester Ivo Samkalden opent de 42e Westfriese Flora, die in teken staat van ‘Amsterdam 700 jaar stad’ en ruim 92.000 bezoekers trekt. Vader Piet, zoon Arie en kleinzoon Piet Beemsterboer uit Berkhout winnen met hun inzending bolbloemen de ‘Zilveren Tulp’.

20 februari 20 februari 1975, tekening: Maarten Oortwijn
Zaandam Treinreizigers krijgen op station Verkade-koekje. Regering heeft sein voor bouw Hemspoorwegtunnel (geraamde kosten ƒ 350 miljoen) op groen gezet.

Zwaag Voorzitter A. P. Jongebreur (Beemster) van de kring Noord-Holland van de Nederlandse Fruittelers Organisatie geeft voorzittershamer over aan Zeger Houter (Wognum). De heer Jongebreur heeft 28 jaar zitting gehad in kringbestuur, waarvan 12 jaar als voorzitter.

Winkel Meerderheid van de raad stuurt mevr. Th. J. Blijlevens naar huis. Zij werd in september – als eerste non – tot wethouder gekozen. Zij wordt opgevolgd door mevrouw H. T. P. Porte-de Beurs.

23 februari
Berkhout Voor tweede keer in zijn nog jonge biljartcarrière legt Piet Vet beslag op nationale titel ereklasse libre, de eerste keer was in 1971.

24 februari
Zwaagdijk-Oost Jan Spruit ontvangt pauselijke onderscheiding Pro Ecclesia et Pontifice wegens zijn 50-jarig lidmaatschap van het parochie-kerkkoor.

« januari | maart »

 


Hé, is dat Westfries?

225. De kippen lopen allemaal te eizen (voedsel zoeken en oppikken).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.