Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1974 » december

Kroniek van West-Friesland - december 1974

1 december
Schagen Met een druk bezochte receptie viert de heer A. L. van der Sluis zijn 50-jarig jubileum als huisarts in de Magnusveste.

2 december
Alkmaar Op 87-jarige leeftijd overlijdt Evert Dz. Govers, een vooraanstaand figuur in de veehouderij. Een schepping van hem was de Nederlandse Wolfederatie opgericht 23 dec. 1946. Zijn kennis omtrent schapen en wol was fenomenaal.

3 december
Alkmaar De Dominicuskerk is wegens de bouwvallige staat waarin de kerk verkeert gesloten. Het kerkbestuur wilde de kerk slopen, doch C.R.M. was hiertegen. Instortingsgevaar heeft nu een einde gemaakt aan het geschil. De kerk was een schepping van P. J. Cuypers.

6 december
Wieringerwaard Frederik Pieter Groot, beter bekend onder het pseudoniem Ewout Speelman, overlijdt op 71-jarige leeftijd. Hij heeft meer dan 200 romans op zijn naam staan.

Twisk Actie-comité voorzitter P. Moes opent viaduct over rijksweg 7 bij de Bennemeer. De verbinding tussen Abbekerk en Twisk is nu een veilige.

7 december 7 december 1974, tekening: Maarten Oortwijn
Grosthuizen De actie ‘Geef die klok een stoel’ is voltooid. De Hemony klok afkomstig uit de gesloopte Ned. hervormde kerk is nu opgehangen in een staalconstructie en zal bij gelegenheden weer worden geluid. Amsterdams burgemeester mr. dr. I. Samkalden luidde de klok in.

11 december
Enkhuizen ƒ 75.000,- van de gemeente plus een financiële bijdrage van de Vereniging van Vrienden van het Zuiderzeemuseum, hebben deze instelling in staat gesteld het schilderij, voorstellende de Kaasmarkt met Waag te Enkhuizen van Cornelis Springer, aan te kopen.

18 december
Wognum Het Ministerie van Volkshuisvesting heeft aan de Patricia Stichting toestemming verleend tot de bouw van een huis voor zwakzinnigen. Het aantal bedden is bepaald op 300.

Graft-De Rijp Uit handen van prins Claus ontvangt burgemeester H. J. Over de Linden vlag en penning omdat zijn gemeente in het kader van het Monumentenjaar 1975 is uitgeroepen tot ‘lichtend voorbeeld’.

19 december
Alkmaar Prins Claus opent de Huiswaarderbrug over het Noordhollands kanaal (kosten 11 miljoen) en slaat de eerste paal voor Huiswaard II.

20 december
Hoorn De woonwijk Risdam II heeft zijn eerste bewoners begroet. Het is het echtpaar Jacobs uit Amsterdam. Het betrok de eerste woning uit een totaal van 1300 te bouwen woningen.

27 december
Berkhout Deze gemeente telt 5000 inwoners. Door de geboorte van Leonardus Lambertus Gilling is deze mijlpaal bereikt.

Heerhugowaard Met de geboorte van Frithjof Aart Grimme bereikt deze gemeente het inwonertal van 25.000. Op 11 november 1967 werd Angela Beers als 10.000ste inwoonster begroet.

29 december
Koedijk Het Gouden Engel comité, dat in 1922 werd opgericht, organiseert voor de laatste maal een feest voor de Koedijker jeugd. Hiermede komt een eind aan een eeuwenoude alternatieve Sinterklaasviering in dit dorp, dat nu een wijk is van Alkmaar.

31 december
Schagen Jan Schenk, laatste ambachtelijke bakker in West-Friesland, dooft zijn nog met hout gestookte oven in zijn aan het Noord gevestigde bakkerij.

Zo glijden de feiten voort,
als druppels langs de ruiten.
We hebben gelezen, gezien, gehoord,
soms willen we ze buiten sluiten.

Niet alles mogen wij vergeten.
Daarom beschreef ik een en ander nog eenmaal
Opdat u het weer zou weten.

 


Hé, is dat Westfries?

85. Als je de hele dag flink gewerkt hebt, ben je 's avonds wel 'ns hooigat (flink vermoeid).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.