Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1974 » april

Kroniek van West-Friesland - april 1974

2 april
Hoorn De heer D. Breebaart legt zijn tijdelijke functie van dijkgraaf van het waterschap West-Friesland neer en overhandigt de voorzittershamer aan zijn opvolger de heer W. J. Resoort.

2 april 1974, tekening: Maarten Oortwijn Oudkarspel Op de kerk is – met behulp van een helicopter – een 150 kg wegend ooievaarsnest geplaatst. Maar het nest is onbewoond gebleven.

4 april
Krabbendam De Meester Olthofschool bestaat 100 jaar. Leerkrachten en leerlingen verschenen in kledij van 100 jaar geleden en maakten een rondrit op versierde wagens.

5 april
Hoogkarspel Gemeente-secretaris Jacob Jong vond het destijds maar lastig altijd een beroep te moeten doen op ‘vreemde’ muziekkorpsen en richtte een muziekkorps op. ‘Concordia’ bestaat deze maand 60 jaar.

6 april
Schellinkhout Middels Karel ‘de Kat’ uit Enkhuizen als omroeper neemt de bevolking kennis van de opening van het Raadhuisje als openbare bibliotheek.

9 april
Alkmaar Minister van Landbouw ir. Van der Stee opent het Noordhollands Kaascentrum, dat 9,1 miljoen kostte. Er kan 1.400.000 kg kaas worden opgeslagen.

10 april
Bergen Het was te verwachten: het naakthollen wordt ook in de Heerlijkheid Bergen gesignaleerd.

18 april
Hoorn Door de gezamenlijke muziekbonden is als hommage aan de componist Gerard Boedijn een naar hem genoemde penning ingesteld. De penning wordt uitgereikt bij het Wereld Muziek Concours te Kerkrade aan het orkest dat de beste prestaties levert.

Alkmaar De 5-jarige Pan 59 – zoon Pan 168, fokker Gerrit Stapel te Lambertschaag, en eigendom van de KI-vereniging ‘Ceres’ te Stompetoren, wordt op de stierenkeuring gekroond tot provinciaal kampioen 1974.

Hoorn Na 4 jaar voorbereiding is men gestart met de uitbreiding van het verpleegtehuis ‘Lindendael’. De nieuwe vleugel biedt plaats aan 90 bejaarden.

19 april
Avenhorn De heer J. Ligtenberg wordt uitgeluid als secretaris van deze gemeente, welke hij heeft gediend sedert 1 september 1932 toen hij als leerlingambtenaar in dienst trad. Sinds oktober 1971 was hij ook secretaris van Oudendijk. Hij wordt opgevolgd door de heer T. W. Stevers.

23 april
Blokker Klaas Laan, 82 jaar, viert zijn 60-jarig huwelijksfeest met Aaltje Neefjes en is als molenaar 55 jaar ‘getrouwd’ met ‘De Krijgsman’, de al 10 jaren van zijn wieken beroofde molen aan de Noorderdracht.

24 april
Schagen Het echtpaar M. Geerling uit Zaandam betrekt de woning Scholeksterlaan 5 en wordt de eerste bewoners van de nieuwe wijk Waldervaart.

25 april
Den Helder De Helderse kotter HD 160 ‘Lammie’ zinkt 50 mijl ten noorden van Den Helder met 10 ton hasj. (waarde 14 miljoen) naar de bodem van de zee na een ‘zeeslag’ met het fregat ‘Wolf’ van de Kon. Marine en het douaneschip ‘Zeearend’.

26 april
Wognum De groente- en fruitveiling ‘De Volharding’ houdt laatste veildag, waarna de deur wordt gesloten. Gebouwencomplex is voor ƒ 1.000.600, verkocht.

28 april
Alkmaar Op 68-jarige leeftijd overlijdt plotseling de heer Gerrit Klaver sr. president-directeur van A. Klaver en Zonen B.V. In 1928 was hij oprichter van dit bedrijf, dat in 1959 werd verplaatst van Opmeer naar Oudorp.

Obdam De drie gebroeders Nico, Jan en Willem Stuijt hebben gezamenlijk hun gouden bruiloft gevierd.

Warmenhuizen Wegens zijn verdienste op landbouwgebied wordt de heer Jac. de Groot benoemd tot ridder in de orde van Oranje-Nassau. Van zijn circa 12 functies wil ik er één noemen: voorzitter van de plaatselijke commissie van ruilverkaveling Geestmerambacht.

30 april
Haarlem Gedeputeerde mr. J. Roelse wordt ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, mevrouw Vis-Leguit (Venhuizen) ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Venhuizen Mevrouw J. Visser-Roosendaal viert haar 75e verjaardag met een aangeboden rijtoer. Zij schreef 23 romans, welke West-Friesland als achtergrond hebben.

« maart | mei »

 


Hé, is dat Westfries?

721. Kalkedodders zijn kale, jonge vogeltjes, die nog maar korte tijd uit 't ei zijn.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.