Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1973 » april

Kroniek van West-Friesland - april 1973

1 april
Obdam W. Appel, sinds 1942 notaris, neemt afscheid. Zijn zoon W. P. F. Appel wordt in zijn plaats benoemd.

2 april
Stolpen Een storm met orkaankracht teistert ons land en richt grote schade aan. De Zijper watermolen raakt op drift, maar kordaat optreden van de heren De Leeuw en Hopman uit Sint Maartensbrug voorkomt dat hij in vlammen opgaat. Zij weten de molen te ‘vangen’ en tot stilstand te brengen.

6 april
Enkhuizen De Chr. oratoriumvereniging ‘Stem en Snaren’ viert haar 90-jarig bestaan met een uitvoering van de Mattheus-Passion in de Zuiderkerk.

11 april
Den Helder Het gemaal ‘De Helsdeur’ van Uitwaterende Sluizen wordt officieel in gebruik gesteld. Het is in staat om per seconde 40 kubieke meter water uit de Schermerboezem via de Marinehaven in de Noordzee ‘uit te slaan’. Kosten ƒ 16,8 miljoen.

11 april 1973, tekening: Maarten Oortwijn

14 april
Medemblik Op 84-jarige leeftijd overlijdt Rein Moeskops, pionier op muzikaal gebied. Aan hem hebben vele Westfriese koren hun oprichting te danken.

Schagen Het door Sembeau Lecocq in de Slottoren ingerichte ‘Herinneringsmuseum 1914-'18’ wordt geopend.

27 april
Callantsoog Met 5 tegen 2 stemmen besluit de gemeenteraad tot het instellen van het eerste legale naturistenstrand in ons land.

28 april
Obdam Dirk Rood viert in ‘De Horstenburgh’ zijn 100e verjaardag. De eerste Obdammer, die de eeuw vol maakt.

Koegras Veehouder C. van Herwerden heeft vijf jaar achtereen eerste klas melk afgeleverd en stelt daarmee het bestuur van de C.V. ‘Noord Holland’ voor een probleem. Er zijn wel onderscheidingen voor 4 jaar. Voor 5 jaar moet er nu een worden gemaakt.

29 april
Langedijk Ds. M. R. Pliester neemt afscheid van de Ned. hervormde gemeenten Oudkarspel, Noord- en Zuid Scharwoude. Na een verblijf van 22 jaar vertrekt hij naar Blesdijke (Fr.).

30 april
Alkmaar Na een dienstverband van 31 jaar vertrekt Willem van de Pol als administrateur en hoofdkoster van de Grote Kerk. Zijn opvolger is Ralph Servaas.

« maart | mei »

 


Hé, is dat Westfries?

135. Als je zo af en toe wat aan dat werk doet, kom je er nooit mee klaar, je moet 't loif er an leggen (flink aanpakken, intensief werken).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.