Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1973 » januari

Kroniek van West-Friesland - januari 1973

Eerder verschenen in West-Frieslands Oud & Nieuw, 41e bundel, pagina 186-194.
Uitgave: Historisch Genootschap ‘Oud West-Friesland’, 1974.
Samengesteld door Evert C. de Vries.

Kroniek van West-Friesland 1 januari
Oostelijk West-Friesland telt 117.847 inwoners. Er was in 1972 een toename van 6419 personen. Er kwamen 2871 woningen gereed, tegen 2025 in 1971.

Alkmaar De voetbalvereniging ‘Alcmaria Victrix’ viert haar 75-jarig bestaan. Met een receptie en een cabaret-revue ‘Wat is oud’.

5 januari
Langedijk Op 75-jarige leeftijd overlijdt de heer P. F. Slot, een persoonlijkheid in de wereld van de groente- en fruitexport, waarin hij tot buiten de landsgrens bekendheid genoot als ‘Slot Frans’.

9 januari
Purmerend Marktmeester Kwadijk maakt bekend dat Purmerend in 1972 met een aanvoer van 173.748 dieren de zesde veemarkt van ons land bleef, hoewel de aanvoer met 4,17% terugliep. De Schager veemarkt handhaafde zich op de dertiende plaats.

Purmerend Op 90-jarige leeftijd overlijdt mgr. Jacob van der Oord. Van 1945 tot 1967 leidde hij het bisdom Haarlem van de Oud-Katholieke Kerk. In deze periode kwam de herbouw van de kerk in Den Helder tot stand en werd de Oud-Katholieke parochie van Alkmaar gesticht. Mgr. v. d. Oord was Hoogwouder van geboorte.

10 januari
Alkmaar In ‘Westerlicht’ overlijdt op 101-jarige leeftijd Neeltje Best: Alkmaars oudste inwoonster. Zij werd op 13 mei 1871 in Wieringerwaard geboren.

11 januari
Hoorn Joh. Ridderikhoff neemt afscheid als regisseur van ‘Kunst naar Kracht’, na een 25-jarig dienstverband.

23 januari
Alkmaar Met een luide knal – een schot uit een mortier – wordt het feest jaar ‘Alkmaar 400 jaar Victoriestad’ ingeluid. Speciale herdenkingszegels moeten het feest mee helpen financieren.

24 januari
Bergen De befaamde ‘Dikke Boom’ is niet meer. Na 330 jaar is de lindeboom geveld. Hij vertoonde weinig tekenen van leven meer. Er is meteen een nieuw exemplaar geplant.

 


Hé, is dat Westfries?

33. Ik ben op de zuikerstikken geweest (kraamvisite). Wat had m'n zus 'n pittig kloin purkie ('n lief klein kindje) in de wieg. Toen de buurmeisjes twee jaar geleden bij haar waren op de bruidstranen (in de bruidsdagen 'n glaasje kwamen drinken ten afscheid), was ze al gelukkig, maar 't haalt niet bij 't geluk van nu.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.