Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1972 » september

Kroniek van West-Friesland - september 1972

2 september
Hoorn Op deze dag kan voorzitter Breebaart van het Hist. Gen. ‘Oud West-Friesland’ het 2000e lid van het genootschap begroeten. Het is de heer D. Beemster uit Stompetoren, die het boekwerk ‘Hoornse Herinneringen’ krijgt aangeboden. Mevrouw C. N. Tuender-Nobel krijgt eveneens een geschenk. Zij ontvangt dit als bewijs van waardering en erkenning voor de wijze waarop zij 11 jaar lang de ‘Kroniek van West-Friesland’ verzorgde.

14 september
Venhuizen Gerrit Bruijn uit Wijdenes is kolfkampioen 1972 geworden. Zijn rivaal was P. Hilverda uit Andijk. Doch met 3 slagen waarin hij 174 punten haalde, werd Bruijn kampioen.

15 september
Oudkarspel De Allemanskerk is in ere hersteld. De kerk brandde in 1969 af. De grote luidklok, welke tijdens de brand naar beneden kwam, is hersteld en opnieuw opgehangen.

Purmerend Voor het nieuwe stadsgedeelte Overwhere van Purmerend is een geheel nieuw gemeenschapshuis gebouwd in 200 werkbare dagen.

16 september
Medemblik Kees Beerepoot heeft na 30 jaar afscheid genomen van de Harddraverijvereniging te Medemblik. Al die jaren verzorgde hij het uitzetten van de baan.

Callantsoog De vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten in Nederland heeft het 580 ha grote natuurgebied ‘Zwanenwater’ aangekocht: bekend als broedplaats van lepelaars.

20 september
Andijk Van de Andijker leliekweker Klaas de Jong is op de in Amsterdam gehouden Floriade een nieuwe lelie soort ten doop gehouden, welke de naam Prinses Gracia ontving. De naamgeving werd verricht door prinses Gracia van Monaco.

Oosterleek ‘Voor de algemene ontwikkeling van den menschelijken geest’ werd in 1872 "Het Nut" opgericht. Reden voor het huidige bestuur het 100-jarig bestaan feestelijk te vieren.

23 september
Hoorn Op 78-jarige leeftijd overlijdt de componist en dirigent Gerard H. Boedijn. Hij schreef meer dan 200 composities en ontving voor zijn compositie ‘Torens aan Zee’ de Visser-Neerlandiaprijs.

26 september 1972, tekening: Maarten Oortwijn

26 september
Zwaag Zwaag krijgt een nieuwe halte voor de stoomtram Hoorn-Medemblik. Er komen voorts een perron en een remise. In 1972 werden 32.000 personen vervoerd. Voor 1973 staat uitbreiding van het aantal diensten op het programma.

Hoorn Op 90-jarige leeftijd overlijdt Pieter Jzn. Eriks, de ‘kaasdokter’ van Noord Holland uit de vooroorlogse jaren.

30 september
Midden-Beemster Hier vond een reünie plaats van leerlingen en oud-leerlingen van de Ulo-Mavo school, welke 50 jaar geleden werd opgericht.

« augustus | oktober »

 


Hé, is dat Westfries?

225. De kippen lopen allemaal te eizen (voedsel zoeken en oppikken).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.