Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1972 » januari

Kroniek van West-Friesland - januari 1972

Eerder verschenen in West-Frieslands Oud en Nieuw, 40e bundel, pagina 182-194.
Uitgave: Historisch Genootschap "Oud West-Friesland", 1973.
Samengesteld door Mevr. C.N. Tuender-Nobel en Evert C. de Vries.

Kroniek van West-Friesland 1 januari
Purmerend De veemarkt heeft zich in 1971 met een totale aanvoer van 181.307 stuks vee op de nationale ranglijst opgewerkt van de achtste naar de zesde plaats; gevolgd door Groningen en Doetinchem.

3 januari
Hoorn Het nieuwe overdekte zwembad aan de Vredehofstraat naast de Sporthal wordt met een open dag en vrij zwemmen in gebruik genomen.

4 januari
Zijpe Voor de alhier geboren beeldhouwer Jan Bronner (1881) heeft de gemeente Haarlem een tentoonstelling georganiseerd: ‘Een beeld van Bronner’, schepper van het Hildebrandmonument in de Haarlemmerhout.

7 januari
Hoorn Het Anjerfonds stelt ƒ 1250,- beschikbaar voor de inrichting van het gerestaureerde Timmermansgildehuis ten behoeve van een antieke ronde tafel en bijpassende stoelen.

11 januari
Anna Paulowna In het bejaardentehuis ‘Vredenhoff’ viert mevrouw Guurtje Stins-van der Vlies haar 100-ste verjaardag. Vele jaren bediende zij het draaibruggetje over de Molenvaart. Haar man was rietdekker.

Bovenkarspel Het nieuw bejaardencomplex ‘Noorderhof’ wordt officieel in gebruik genomen. Met ‘Zuiderhof’ samen zijn dat 66 bejaardenwoningen, terwijl een derde complex ‘Princenhof’ in aanbouw is. Architect Hermans zorgde voor een vlag en wimpel.

12 januari
Berkhout Bij het 40-jarig bestaan van de aannemersfirma J. C. Heddes wordt de nieuwe vlag met het embleem van Heddes Bouw door vijf kleinzoontjes gehesen bij het bedrijf aan het Westeinde.

13 januari
Enkhuizen De amateur-schildersvereniging ‘Paulus Potter’ exposeert ter gelegenheid van haar 25-jarig bestaan in het Snouck van Loosenkerkje aan de Breedstraat. Het schilderij van de verdwenen Stadherberg op het Eiland (Wouter Keizer) trekt veel aandacht.

Twisk De heer J. Stam, wiens koe Booy 100.000 kg melk produceerde ontvangt op een receptie in het Dorpshuis van de C.V. ‘Noord Holland’ de ‘zilveren koe’.

16 januari
Hoogwoud Van de berg in de museumboerderij ‘West-Frisia’ aan de Koningspade hebben de jongeren een jeugdcentrum gemaakt, dat ‘De Hooiberg’ heet.

17 januari
Sint Maarten In het dorpshuis ‘De Klimop’ heeft de burgerij burgemeester P. J. Korver gehuldigd ter gelegenheid van diens 25-jarig ambtsjubileum. Bij de geschenken waren een olieverfschilderij van het gemeentehuis (F. Minor) en een nieuwe fiets.

22 januari
Oosthuizen Gedeputeerde drs. J. van Dis opent de voetgangerstunnel onder de drukke E-10 weg. De dames Taman en Molman hebben gedurende acht jaar de schoolkinderen veilig overgezet.

26 januari
Hoorn Het monument van Baron van Dedem, burgemeester van 1875-1891, wordt uit de Ramen naar de Van Dedemstraat verplaatst. In de Ramen hebben de bloemperken plaats gemaakt voor een brede rijbaan met parkeerhavens.

Hoogkarspel De rundveefokvereniging viert haar 75-jarig bestaan. Opgericht op 7 december 1896 is het de oudste Noordhollandse fokvereniging.

28 januari
Wervershoof Burgemeester A. J. Vlaar reikt voor de eerste maal de nieuwe gemeentelijke onderscheiding uit aan de heer V. Koomen; 25 jaar voorzitter van de plaatselijke L.T.B. afdeling. Het is een reversspeld met het gemeentewapen en het opschrift: ‘Voor verdiensten Wervershoof’.

 


Hé, is dat Westfries?

632. Ik verskeurde (scheurde) m'n nieuwe mantel aan 'n spijker, ik was er beloord van (kapot, erg teleurgesteld).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.