Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1971 » oktober

Kroniek van West-Friesland - oktober 1971

1 oktober
Mr. G. W. van Dokkum neemt afscheid als griffier van de Procinciale Staten van Noord-Holland, na een ambtsperiode van 14 jaar.

5 oktober
† C. A. Berkhout te Baarsdorpermeer, 69 jaar; voorzitter van de ‘Stichting Gezondheidsdienst voor Dieren in Noord-Holland’, oud-directeur van de zuivelfabriek ‘De Ster’ tot 1969.

8 oktober
Hoorn In de Noorderkerk wordt het historische Weidtman kerkorgel (1700) afkomstig uit Capelle aan de IJssel tijdens een avonddienst in gebruik genomen door organist Bontan. De Noorderkerk uit de 15e eeuw is nooit een kerkorgel rijk geweest.

9 oktober
Medemblik Het harmoniekorps ‘Crescendo’ ontvangt bij het 75-jarig bestaan nieuwe uniformen in bruin en dito hoed met witte pluim. Een verloting en een bazaar brachten hiervoor ƒ 10.000,- bij elkaar; voorzitter is de heer W. Engel.

10 oktober
Warder De heer mr. C. F. van Veen, verzamelaar van kinderprenten, stelde het prachtige plaatwerk ‘Drie Eeuwen Noord-Nederlandse Kinderprenten’ samen dat bij uitgeverij Voorhoeve is verschenen, gedeeltelijk in kleur; de prijs is ƒ 125,-.

12 oktober
Hoorn Een korte brand in het Huis VerLoren, onderdeel van het Westfries Museum, veroorzaakt naast schade aan enige kamers een enorme roetschade aan huis en kollekties.

16 oktober
Sijbekarspel De rederijkerskamer Aurora viert met het toneelstuk ‘Misdaad zonder fouten’ in het nieuwe dorpshuis ‘De Vang’ het honderdjarig bestaan; regisseur is de heer D. Rädecker. Onder de naam ‘Podium ‘71’ fuseert de kamer met Advendo en Nieuw-Leven uit Benningbroek.

Sijbekarspel Blitsaerd Setske's Keimpe, pref. tweede klas, van de K.l.-vereniging ‘De Vooruitgang’ afgevoerd: 8 jaar oud. Beroemdste zoon van Blitsaerd Keimpe.

18 oktober
Wognum In de zangerswijk wordt het nieuwe bejaardencomplex ‘Sweelinckhof’, bestaande uit het verzorgingstehuis voor 53 personen en 35 bejaardenwoningen geopend door Gedeputeerde Th. Laan. Op de beide grenspalen bij de ingang staat het Griekse snaarinstrument de lier gebeeldhouwd.

Hensbroek Ter herinnering aan de verkaveling van de Hensbroekerpolder in de jaren 1959-1962 wordt een monument van de beeldhouwer L. Elzinga onthuld door de voorzitter van de verkavelingscommissie, de heer D. Wit.

Andijk De aannemingsfirma Bakker en Van der Kolk te Hoorn begint met de bouw van het nieuwe poldergemaal: de start van de ruilverkaveling van de polder ‘Het Grootslag’, kosten ƒ 2.186.000,-.

22 oktober
Hoorn Oud-burgemeester Canneman schenkt aan het Westfries Museum een schilderij van de 19de eeuwse schilder maarten Bos (1831-1902), die enige jaren in Hoorn heeft gewoond.

Beemster De gemeente koopt de oude hoefsmederij Middenweg 71, voorkomend op de lijst van monumenten, voor de prijs van ƒ 20.000,-.

25 oktober
† Albert van Dalsum te Eenigenburg, 82 jaar, toneelspeler/regisseur van 1908-1964; ridder in de Orde van Oranje Nassau, begraven in Tuitjenhorn.

26 oktober
Alkmaar Bij hun afscheid, na een dienstverband van 40 jaar bij de drukkerij Ter Burg, krijgen de heer L. Brouwer en 12 collega's een reis naar Heidelberg aangeboden voor een bezoek aan een moderne fabriek van drukpersen.

 


Hé, is dat Westfries?

760. Om op 't land te komen moesten we over 'n smal steggie (smal brugje of bruggetje).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.